Vyhľadávanie:

Nerovné podmienky sú veľkým problémom

Nerovné podmienky sú veľkým problémom

Navštívili nás zástupcovia zo skupiny zamestnávateľov Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru

V pondelok 12. septembra sme vo svojom strede privítali približne päťdesiat reprezentantov zo skupiny zamestnávateľov Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV), ktorý je poradným orgánom Európskej únie. Predstavitelia z Bruselu zavítali do U. S. Steel Košice v rámci dvojdňovej pracovnej cesty v Košiciach. Pondelková návšteva našej huty predchádzala konferencii na tému Udržateľný priemysel v kontexte obehového hospodárstva, ktorá sa konala deň na to, v utorok 13. septembra, v hoteli DoubleTree by Hilton. Okrem U. S. Steel Košice bola spoluorganizátorom tohto podujatia Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

Euro úradníkov privítal na pôde našej firmy viceprezident pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania Miroslav Kiraľvarga, ktorý je zároveň prezidentom RÚZ. Pre hostí bol pripravený míting zameraný na aktuálne problémy oceliarstva v Európe. Hlavným rečníkom bol prezident U. S. Steel Košice Scott Buckiso. V auditóriu boli prítomní aj viceprezidentka pre dcérske spoločnosti a služby Elena Petrášková, viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák a viceprezident pre IT Richard C. Shank

 

TRANSATLANTICKÉ OBCHODNÉ PARTNERSTVO JE VEĽKOU VÝZVOU

Po úvodných uvítacích slovách, ktoré predniesol M. Kiraľvarga, sa v mene všetkých hostí prihovoril prezident skupiny zamestnávateľov z EHSV Jacek Krawczyk. V krátkosti opísal hlavné úlohy skupiny a výzvy, ktoré pred ňou stoja. „Z politického hľadiska je pre nás veľmi dôležitá spolupráca s USA. Dovolím si pripomenúť, že naša skupina bola ambasádorom pri vyjednávaniach o Transatlantickom obchodnom partnerstve (TTIP). Americké investície patria v európskom priestore k strategickým. Som presvedčený, že naše ekonomiky musia spolupracovať. Z hľadiska objemu obchodu sú Európa a USA blízkymi partnermi. V našej skupine sa veľa hovorí aj o témach, ktoré sa vás dotýkajú. Diskutuje sa o Číne, klimatických otázkach a podobne. Tieto témy sú stále otvorené,“ uviedol okrem iného v príhovore.

 

NEFÉROVÉ PRAKTIKY LIKVIDUJÚ OCELIARSTVO

Hlavné slovo mal prezident USSK S. Buckiso. V prezentácii sa zameral na fakty a problémy, s ktorými sa borí nielen naša spoločnosť, ale aj celý oceliarsky biznis v Európe. „V tomto odvetví pôsobím už 27 rokov a môžem povedať, že podmienky na podnikanie nie sú rovnaké. Dokonca sa zhoršujú. Oceliarsky biznis v Európe trápia tri problémy, o ktorých chcem dnes rozprávať. Je to neférovo predávaná oceľ, hrozba pridelenia štatútu trhovej ekonomiky Číne a navrhovaný systém obchodovania s emisiami po roku 2020.“

Počas prezentácie bola najčastejšie spomínaná Čína. Táto krajina, ako uviedol prezident, z roka na rok zvyšuje objem importu ocele do Európskej únie. Vlani to bolo až 100 miliónov ton. V mnohých prípadoch ju predáva neférovo za dumpované ceny, ktoré sa pohybujú pod výrobnými nákladmi. „Čína prerobí na každej tone ocele, ktorú v Európe predá. Je to možné len vďaka masívnej štátnej podpore pre čínske firmy. Číňania disponujú obrovskou nadprodukciou ocele, ktorá vlani predstavovala 400 miliónov ton. To vedie k poklesu cien na trhoch,“ skonštatoval. A nielen to, v Európe prišlo podľa jeho slov od roku 2007 o prácu až 85 tisíc hutníkov. Ocenil kroky Európskej únie, ktorá už na neférovo predávanú oceľ uvalila antidumpingové opatrenia. Vzťahujú sa najmä na Čínu a Rusko. V porovnaní s USA, kde sú clá až päťnásobne vyššie, ich však považuje za nedostatočné. Problémom je uplatňovanie princípu pravidla nižšieho cla, ktoré zastávajú niektoré štáty únie. To by sa malo podľa jeho slov zmeniť. Veľkým strašiakom je aj hrozba udelenia štatútu trhovej ekonomiky Číne. „Situáciu by to ešte zhoršilo. Ochranné obchodné nástroje by sa stali neefektívnymi. Čína jednoducho nespĺňa kritériá na udelenie štatútu,“ zdôraznil.

 

OBCHODOVANIE S EMISIAMI POTREBUJE ZMENU

Bolestivým pre oceliarske spoločnosti v Európe je aj návrh obchodovania s emisiami na obdobie od roku 2020 do 2030. Podľa prezidenta, každoročne zaťaží firmy dodatočnými nákladmi vo výške približne 100 miliónov dolárov. Preto potrebujeme systém, ktorý by zabezpečil najefektívnejším oceliarskym prevádzkam 100 percent bezodplatných emisných povoleniek a plnú kompenzáciu nepriamych nákladov v cene elektriny.

Prezentácia vyvolala živú diskusiu. Hostí z Bruselu napríklad zaujímalo, aké akosti ocelí vyrábame a pre ktoré priemyselné odvetvia, alebo či implementujeme najmodernejšie technológie s ohľadom na ochranu životného prostredia. Ďalšie otázky smerovali k inováciám, recyklácii ocele, ale aj do oblasti firemnej podpory miestnej komunity. Hostia si po mítingu prezreli teplú širokopásovú trať v teplej valcovni a v hale pozinkovacej linky č. 3 sa oboznámili s procesmi zinkovania ocele.

Pobyt v hute zhodnotil prezident skupiny zamestnávateľov J. Krawczyk: „Návšteva splnia naše očakávania. Máte modernú fabriku s vyspelými technológiami. Zaujímavá bola aj dnešná prezentácia. Uvedomili sme si, aké veľké investície tu U. S. Steel urobil, ale tiež, čo musí Európa urobiť, aby tieto investície ochránila. Prezentovali ste problémy, o ktorých naša skupina zamestnávateľov hlasno hovorí aj v Bruseli. Nerovné podmienky sú v globálnom svete veľkým problémom. Nesmieme váhať. Prijať adekvátne opatrenia je nevyhnutné.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...