Vyhľadávanie:

Netradičná štyridsiatka bodovala

Netradičná štyridsiatka bodovala

Deň otvorených dverí Výskumu USSE prilákal desiatky záujemcov

Výskumníci si svoju tohtoročnú štyridsiatku pripomenuli netradične. V piatok, 10. októbra, otvorili svoje dvere všetkým, ktorí sa o ich práci chceli dozvedieť čosi viac. Dovolili nahliadnuť do špeciálnych odborných dielní i moderných laboratórií, pridali zaujímavé informácie o svojej práci a odpovedali na zvedavé otázky návštevníkov, medzi ktorými nechýbali mnohí bývalí kolegovia.

Hala budovy výskumu bola plná už pred dvanástou hodinou, oficiálnym začiatkom podujatia. "Ahoj, nazdar, ako sa máš?" ozývalo sa z každej strany. Takto sa zvítavali kolegovia - výskumníci - dôchodcovia, ktorí si nenechali ujsť príležitosť oživiť spomienky a byť, hoci nakrátko, znovu súčasťou firmy. Hostiteľ, generálny manažér pre Výskum USSE Michael Simko ponúkol program - prehliadku laboratórií a oceliarsku a valcovaciu dielňu, možnosť pozrieť si filmy približujúce prácu a život výskumníkov i spoločnosti U. S. Steel Košice, archívne fotografie i písomné dokumenty štyridsaťročnej histórie organizácie. Skupinky sa vytvorili takmer okamžite podľa záujmu a všetci, posilnení štedrým pohostením tela, sa vybrali do útrob budovy posilniť ducha.

V sprievode riaditeľa úseku technológie výrobkov Jozefa Bilého a riaditeľa úseku technológie procesov Petra Korytka, sme sa pridali k prvej skupine, ktorá si to namierila k linkám simulujúcim prevádzkové podmienky výroby. Vákuová indukčná taviaca pec, pilotné linky na valcovanie za tepla a studena, vodíková pec, či zváracie aparáty zaujali veľkých i malých. Karol Hala i Martin Gatial pridali zaujímavé informácie o tom, ako modelové zariadenia pracujú a čo všetko na nich možno odskúšať.

Tak ako sa vám prehliadka pozdávala? Opýtali sme sa bývalých hutníkov Stanislava Zeťa, prvého riaditeľa vysokopecného závodu košických železiarní, stal sa ním v roku 1965, a Františka Baborského, ktorý odišiel z huty pred desiatimi rokmi, ako vraví "do civilu" po viac ako troch desiatkach rokoch prežitých na úseku technického rozvoja a projekcií. "Som veľmi rád, že som tu mohol byť a ďakujem za túto príležitosť" rozhovoril sa S. Zeť. "Na dôchodku som už sedemnásť rokov a vidím na všetkých úrovniach obrovský skok dopredu. Som hrdý na to, že generácia, ktorá nastúpila po nás, dokonale zvládla všetky zmeny. U. S. Steel je špičková svetová firma, výsledky práce našich ľudí, ktoré tu vidím, sú obdivuhodné." Slovami chvály nešetril ani F. Baborský. "Urobilo to na mňa pozitívny dojem. Ľudia majú vysokú technickú úroveň, vidieť, že perfektne detegujú," konštatoval.

Po šiestich rokoch sa do staronových priestorov prišiel pozrieť aj Ján Krajčí, ktorý pracoval na odbore inovácií a venoval sa skúškam lisovateľnosti. "Iba otváram oči," neskrýval prekvapenie. "Toľko nových prístrojov, nové, perfektne vybavené kancelárie, o tom sme za našich čias mohli iba snívať. Tam, kde bola zadymená zváračská dielňa, je dnes krásne laboratórium. Simulovať valcovanie? To by nám ani nenapadlo... Ale, som rád, že ešte fungujú aj prístroje, ktoré sme uviedli do života za našich čias. Napríklad Erichsen na skúšky hlbokoťažnosti."

Trojicu mladých mužov sme oslovili pri prezeraní si fotografií mapujúcich "rodinné" udalosti výskumníkov. Tipovali sme študentov vysokej školy, ako vysvitlo, Vladislav Berinstet, Róbert Huňady a Pavol Moščák, sú absolventmi Strojníckej fakulty TU v Košiciach a pokračujú v doktorandskom štúdiu. "Ja už mám vlastne trojročné štúdium za sebou," spresnil V. Berinstet. "Prišli sme sa pozrieť, ako to tu vyzerá. Či hľadáme uplatnenie? Prečo nie? Aj to, ak by bolo v oblasti expertíznej činnosti niečo vhodné," usmiali sa.

Ako sa robia metalografické rozbory materiálov, expertízy a technické analýzy, to sa návštevníci mohli dozvedieť v metalografickom laboratóriu. Šéf tohto pracoviska, Andrej Leško, si pripravil aj názorné ukážky - vzorky plechov i rôzne upravené preparáty, ktorými demonštroval výklad o zameraní laboratória, používaných zariadeniach a metódach. Rôzne mikroskopy, ktoré dokážu zväčšovať dva až päťtisíc násobne, priťahovali najmä deti, ktoré na mikroskopické sklíčka so zaujatím kládli krídla muchy, listy stromov i prstene, aby si mohli pozrieť, čo voľným okom nevidieť. Príležitosť navštíviť bývalé pracovisko využili aj výskumné a vývojové pracovníčky Magdaléna Tkáčová, Viera Bencová a Mária Matkovská, ktoré sú tri roky mimo diania, po takmer štyridsiatich rokoch práce už oddychujú. "Všetko je to tu krásne, kancelárie, prístrojové vybavenie, veľmi sa nám všetko páči..." zhodne konštatovali. "Sme radi, že kolegovia na nás nezabudli, že nás medzi seba pozvali," považovali si prístup vedenia výskumu.

Deň otvorených dverí si nenechala ujsť ani docentka Ľudmila Komorová z katedry chémie Hutníckej fakulty košickej Technickej univerzity. Čo ju priviedlo do firmy? "Mám tu svojich bývalých spolužiakov zo štúdia, pracujú tu aj moji bývalí študenti. Prišla som sa pozrieť ako sa im darí, okrem toho, vždy ma zaujímal vedecký výskum. Prehliadka sa mi veľmi páčila, oceňujem vybavenie, príjemne ma prekvapilo, ako naši sprievodcovia vedeli procesy a metódy odborne i jednoducho popísať pre širokú verejnosť. Verím, že veľa našich lepších absolventov si tu nájde prácu."

Ondrej Kožár si počas zamestnania v železiarňach vyskúšal prácu vývojára i obchodníka a ako vraví, robota v tak veľkej fabrike bola zaujímavá už tým, že človek nemusel nikde odísť a pritom prešiel všetky odvetvia priemyslu. "Pozvánku kolegov som privítal. Zdravo závidím vybavenie, ktoré výskumníci majú. Je to neskutočný pokrok!" pochválil.

Nuž a to hovoria i samotní pracovníci Výskumu USSE. Nové možnosti sa tunajším odborníkom otvorili po vstupe U. S. Steel do košických železiarní. Spolupráca s partnerským výskumom a vývojom v Monroville v USA k tomu prispela veľkou mierou.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...