Vyhľadávanie:

NIE – Európe bez ocele

NIE – Európe bez ocele

Tisíce hutníkov, vrátane odborárov z U. S. Steel Košice, pochodovali Bruselom za budúcnosť  svojho priemyslu a pracovných miest

Vyše pätnásťtisíc oceliarov z takmer všetkých krajín starého kontinentu dalo minulú stredu, 9. novembra 2016, najavo svoje hlasné Nie - Európe bez ocele. Bezmála tri hodiny trvajúcou manifestáciou ulicami Bruselu pod taktovkou európskeho odborového združenia industriAll apelovali na Európsku komisiu a požadovali, aby sa pokles v sektore, ktorý zamestnáva státisíce ľudí, konečne zastavil. Nechýbali medzi nimi ani hutníci z Košíc - odborári z Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice.

Situácia, v ktorej sa európske oceliarstvo nachádza, si vyžaduje razantné riešenia, zaznel ich odkaz politikom Európskej únie. Ešte pred siedmimi rokmi, pred vypuknutím finančnej krízy, hutníctvo dávalo obživu vyše štyristotisíc ľuďom, dnes je ich o osemdesiattisíc menej. Oceliari sa obávajú o svoju budúcnosť, poukazujú na politiku úsporných opatrení v Európe, ktorá potlačila rast a priniesla pokles investícií do výskumu, vývoja a modernizácie zariadení i na ohrozenia z prílevu lacnej čínskej ocele na európske trhy.

„Oceľ je kľúčovým odvetvím európskeho priemyslu. Nielenže poskytuje zamestnanie viac ako 330 000 pracovníkom, ale zohráva aj dôležitú rolu ako prvý stupeň priemyselného hodnotového reťazca a vo výrobe mnohých priemyselných produktov. Musíme zabezpečiť budúcnosť európskej ocele, a to zahŕňa ochranu proti dovozu ocele za dumpingové ceny, existenciu výkonných ochranných obchodných nástrojov a systém obchodovania s emisiami, ktorý podporuje tak pracovné miesta, ako aj životné prostredie. Okrem toho Európa urgentne potrebuje implementáciu Európskeho akčného plánu pre oceliarstvo. Reštrukturalizáciu treba zastaviť, pokiaľ chceme zabezpečiť budúcnosť nášho oceliarenského odvetvia, jeho pracovné miesta, ako aj know-how, ktoré sme v Európe budovali po dlhé desaťročia,“ uviedol Luc Triangle, generálny sekretár organizácie industriAll Europe.

• Čím trpí európsky oceliarsky priemysel

Požiadavky, s ktorými oceliari v Bruseli pochodovali, sú jasné. Nie dumpingu, áno férovému obchodu, zavedenie takého systému obchodovania s emisiami, ktorý bude podporovať životné prostredie a tvorbu pracovných miest, zavedenie účinných nástrojov na ochranu obchodu, proaktívnu priemyselnú politiku na podporu priemyslu ocele, ochranu a rast zamestnanosti v oceliarskom priemysle a neredukovať európske výrobné kapacity ocele, ale modernizovať ich.

Apelujúc na Európsku komisiu odborári pod záštitou industriAll poukazujú predovšetkým na dôležitosť garancie rovnakých podmienok pre európskych výrobcov ocele ako ich majú naši konkurenti na globálnych trhoch a na fakt, že rozhodnutie ohľadom udelenia statusu trhovej ekonomiky Číne je kriticky dôležité pre budúcnosť oceliarstva, ako aj pre ďalšie príbuzné sektory trpiace kvôli neférovému dovozu za dumpingové ceny. Umožnenie dovozu ocele za dumpingové ceny na európske trhy, nesmie byť, ako vyhlásil Luc Triangle, nikdy súčasťou európskej obchodnej či priemyselnej politiky. Zničilo by to priemysel, ako aj pracovné miesta.

Európsky oceliarsky priemysel trpí aj kvôli legislatívnym environmentálnym povinnostiam vyplývajúcim zo schémy obchodovania s emisiami (EÚ ETS), ktoré sa chystá Európska komisia revidovať. Oceliari združení v industriAll upozorňujú aj na to, že napriek negatívnym bočným vplyvom sú európski producenti ocele lídrami v dosahovaní výsledkov a inováciách v oblasti ochrany životného prostredia a v znižovaní emisií. Pre Európu i globálnu klímu by bolo ekonomicky fatálne a škodlivé, ak by Európa stratila ešte viac svojich oceliarskych kapacít a pracovných miest kvôli krajinám, ktoré nie sú viazané takou progresívnou legislatívou, aká je zavedená v EÚ.

„Chcem sa poďakovať všetkým kolegom, ktorí s nami absolvovali náročnú cestu a napriek nepriaznivému počasiu pochodovali bruselskými ulicami. My, odborári z U. S. Steel Košice, veríme, že sme spoločne s kolegami z ostatných krajín urobili niečo pre zachovanie oceliarstva v Európe a upozornili na to, že je potrebné konať, a to neodkladne,“ uviedol po návrate do Košíc Alexander Tažík z Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...