Vyhľadávanie:

Nová krása

Nová krása

V Dome umenia vystavujú talentovaní hutníci a profesionálni výtvarníci

Minulý týždeň v stredu, 13. novembra 2013, sa v salóniku košického Domu umenia uskutočnilo slávnostné otvorenie výstavy obrazov, ktoré vznikli počas leta na maliarskom plenéri Hutníci maľujú s umelcami v Medzeve. Príležitosť pozrieť si ich medzi prvými si nenechali ujsť prezident oceliarskej spoločnosti George F. Babcoke s manželkou Kathleen, viceprezidenti John P. Coyne, Michael Fedorenko, manželky topmanažérov firmy, rodinní príslušníci autorov diel, ich fanúšikovia i priatelia.

Spoločnosť U. S. Steel Košice, ako pripomenula v otváracom príhovore Ľubomíra Šoltésová z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy, organizovala maliarsky plenér už po siedmy raz. Štvrtýkrát výstavu diel "prichýlila" v svojom koncertnom stánku Štátna filharmónia Košice.

"Nám je iniciatíva spoločnosti U. S. Steel Košice v tom, že podporuje svojich zamestnancov v aktívnom trávení voľného času, veľmi sympatická. A to je aj dôvod, prečo sme vás tu veľmi radi privítali," konštatovala za mikrofónom PR manažérka košickej Štátnej filharmónie Andrea Schusterová. "Boli by sme radi, keby ľudia tieto diela videli, pretože stoja za to." Talent hutníkov i profesionálnych výtvarníkov ocenil i George F. Babcoke. Priznal, že obe jeho babičky boli umelkyňami. Kým jedna inklinovala k výtvarnému umeniu, druhej bola blízka hudba. "Jedna i druhá sa intenzívne snažili priučiť ma umeniu, ktoré im bolo blízke... Vyhrala hudba. V srdci však pociťujem obdiv, či už k našim zamestnancom alebo umelcom, ktorí spolupracovali v Medzeve a vytvorili tieto úžasné obrazy," povedal.

Tradícia maliarskeho plenéra Hutníci maľujú s umelcami sa začala rodiť v roku 2005, keď sa maľujúci hutníci stretli na firemnej akcii Socha, maľba, textil, remeslá, kde ich prácu hodnotili profesionálni umelci. "Dnes vernisážou diel vrcholí siedmy ročník plenéra. V nádhernom prostredí Medzeva vzniklo v tomto roku viac než šesťdesiat veľmi vydarených a krásnych diel, množstvo keramiky a veľa portrétov. Obdivujem hutníkov, ľudí rôznych profesií. Obdivujem ich vytrvalosť, chuť učiť sa. Každý rok prídu s niečím novým, sú spoľahliví, zvládnu výtvarne poňať akúkoľvek tému či techniku. Umelci, profesionáli. Obdivujem ich. Venujú nám počas plenéra veľmi veľa času. Poradia, robia prednášky, venujú sa talentovaným deťom a aj napriek tomu ešte stihnú namaľovať hodnotné diela," vyznala sa autorka projektu Jana Šlosárová z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy.

Tridsať diel nepoteší len oko a dušu milovníkov výtvarného umenia, ktorí si prídu výstavu pozrieť, ale nesporne aj tých, ktorí obrazy vydražia v aukcii počas budúcoročného reprezentačného bálu spoločnosti U. S. Steel Košice. Výťažkom z aukcie firma podporí občianske združenie Fenestra, ktoré sa dlhodobo venuje problematike a prevencii domáceho násilia a týrania žien a detí. Výstavu obrazov Lenky Hrickovej, Kristíny Záthureczkej, Kataríny Matinovej, Ingy Piskovej, Jána Kisuckého, Mariána Vargu, Jána Peržeľa a Evy Svrčekovej z U. S. Steel Košice, Štefana Straku z Podolínca, profesionálnych výtvarníkov Janky Onuškovej, Milana Bandurčina, Dariny Kopkovej, Daniela Tatarku, Jána Šoltésa a Pavla Kvoriaka i diel hrnčiara Igora Macáka si môžete v salóniku košického Domu umenia pozrieť do 28. novembra 2013.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...