Vyhľadávanie:

Nová mena sadzby poistného neovplyvní

Nová mena sadzby poistného neovplyvní

Do prijatia eura na Slovensku zostáva 78 dní

Nová mena euro, ktorá bude na Slovensku oficiálnym platidlom od 1. januára 2009, neovplyvní poistné zmluvy ani sadzby poistného, ktoré sú vo väčšine prípadov stanovené v percentách. Prechod na novú menu ich teda neovplyvní a budú sa vypočítavať ako promile alebo percento z eura.

Pre platcov poistného je dôležité vedieť, že prvú splátku poistenia v prípade platby v hotovosti budú môcť až do 16. januára 2009 zaplatiť ešte v korunách. Po tomto dátume už výhradne v eurách. Ak si zvykli platiť bankovým prevodom, úhrada od 1. januára 2009 sa uskutoční výhradne v eurách. Ak má klient zadaný trvalý príkaz, banka mu sumu skonvertuje, teda premení automaticky. Tí, ktorí platia poistné poštovými poukážkami, ich musia po 1. januári 2009 vystavovať v eurách. Poisťovne zväčša posielajú klientom poukážky už vystavené, odpadne im teda starosť s prepočtom poistného zo súčasnej meny na euro. Je veľmi pravdepodobné, že klient dostane od poisťovne okrem poštovej poukážky po 1. januári 2009 v eurách aj sprievodný list s duálne zobrazenou sumou poistného, ktoré má uhradiť. Zobrazená bude v korunách, ako aj eurách po prepočte konverzným kurzom.

Ďalšou zmenou, ktorú poistenec zaregistruje, je prepočítanie ceny poistného plnenia, prípadných poplatkov a sankcií z korunových hodnôt na hodnoty v eurách podľa konverzného kurzu 1 € = 30,1260 Sk. To mu umožní porovnávať ceny a ponuky poisťovní, ktoré podnikajú na Slovensku so zahraničnými. Najmä podnikatelia budú mať lepší prehľad o podmienkach poistenia v celej únii, budú môcť využiť najmä špecifické druhy poistenia v zahraničných poisťovniach, ktoré nie sú na trhu bežné. Odstráni sa kurzové riziko, ktoré bolo pri vysokej volatilite, teda nestálosti koruny voči euru, v posledných dvoch rokoch príliš vysoké.

Napriek transparentnosti v cenách poisťovací biznis nie je až tak "cezhraničný" ako obchod s inými tovarmi a službami. Hoci sa Európska komisia usiluje o rovnorodosť, teda homogenizáciu podmienok poistenia, v poistnom a občianskom práve sú stále veľké rozdiely. Prakticky v každej krajine sú iné. Bude preto na zamyslenie poistiť sa mimo Slovenska, hoci v inej členskej krajine Európskej únie. Pri poistnom plnení a prípadných súdnych sporoch sa môže slovenský klient dostať do problémov - zmluva bude podľa miestneho práva. To môže byť nielen komplikované, ale aj poriadne drahé, najmä právne zastupovanie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...