Vyhľadávanie:

Nové kroje, nové možnosti

Nové kroje, nové možnosti

Grant na realizáciu dobrého projektu získali vlani aj folkloristi z Polomy

V minulom ročníku grantového programu spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región uspelo s projektom Spoločne pre rozvoj folklóru v Polome aj Občianske združenie Polomjanka. Vzniklo pred siedmimi rokmi s jediným cieľom - obnoviť a zachovať ľudové tradície v obci aj pre budúce generácie a podieľať sa tak na rozvoji kultúry. Folklórny súbor rovnakého mena, Polomjanka, ktorý tu založili, tento cieľ pod vedením Janky Hovancovej napĺňa od samého začiatku.

"Repertoár našej skupiny pozostáva z ľudových piesní a tancov, obradového folklóru či humorných scénok. Pripravujeme mnohé vystúpenia a zúčastňujeme sa na rôznych folklórnych festivaloch, na ktorých reprezentujeme svoju obec. Ani v minulom roku to nebolo inak," vraví Bc. Mária Kušnírová z Občianskeho združenia Polomjanka. Skupina, ktorá má už bezmála štyridsať členov rôznych vekových kategorií, najstarší sú sedemdesiatroční, sa v septembri roku 2009 rozrástla o detskú zložku. Vznikol detský folklórny súbor Polomjanček, ktorý pod taktovkou Miroslava Fabiana dosahuje pekné výsledky. Predstavil sa i na prvom ročníku prehliadky detských folklórnych súborov hornej Torysy, ktorý v Polome, spolu s obecným úradom, pripravilo v lete minulého roka OZ Polomjanka. Pre deti to bolo výnimočné podujatie. Svoj talent totiž pätnásť párov predviedlo v parádnych novučičkých krojoch.

"Mohli sme ich dať ušiť vďaka grantu, ktorý sme získali v programe Spoločne pre región," uviedla Mária Kušnírová. Nové kroje, dodala, otvorili folkloristom v Polome nové možnosti prezentácie na rôznych podujatiach v rámci regiónu, ale i celého Slovenska. Aj v tomto roku na nich čaká celý rad akcií, na ktoré sa už veľmi tešia. Spomenúť možno festivaly detských folklórnych súborov v Sabinove a Krivanoch, festival O gajdicu Andreja Mizeráka v Lúčke či vystúpenie na stretnutí troch družobných obcí v Polomke.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...