Vyhľadávanie:

Nové osvetľovacie telesá bude mať aj hala TŠP

Nové osvetľovacie telesá bude mať aj hala TŠP

LED svietidlá v halách Expedície teplej valcovne preukázali svoju opodstatnenosť

LED svietidlá, ktoré v novembri 2014 v rámci pilotného projektu inštalovali v halách Expedície teplej valcovne, po roku prevádzky preukázali, že výrazne šetria elektrickú energiu a zároveň, keďže majú oproti výbojkovým vyššiu svietivosť, prispeli aj k bezpečnosti tunajšieho osadenstva. Manažér projektu Peter Štekláč z inžinieringu U. S. Steel Košice je spokojný. „Úspora elektrickej energie je oproti predchádzajúcemu stavu viac ako 80-percentná a vyššia než pôvodné predpoklady. Rátali sme, že za rok ušetríme 3929 MWh, v skutočnosti to bolo 4413 MWh. Viac napovedá finančný prínos. Kým pri pôvodných svetlách expedícia vynakladala na osvetlenie piatich hál ročne približne päťsto tisíc eur, pri LED svietidlách je to 100 tisíc eur. Približne 46 tisíc eur získavame aj na úsporách za údržbu, keďže svietidlá netreba tak často meniť. Majú životnosť 150 tisíc hodín a päťročnú záruku. Návratnosť investície je rýchla, približne 1,44 roka,“ vyratúva prínosy a hovorí: „Pokračujeme ďalej. Po expedícii teplej valcovne sa už čoskoro presunieme do haly TŠP, kde vymeníme 550 svietidiel na približne dva a pol kilometrovom úseku. Kontrakt je podpísaný, svietidlá spolu s riadením postupne prichádzajú do firmy, s montážou by sme chceli začať vo februári,“ informuje P. Štekláč.

Podmienky, v ktorých budú svietidlá umiestnené, sú, rovnako ako v expedícii, ba aj viac, náročné a rovnako náročná bude ich montáž. Vysoké teploty sú totiž nielen pri stropoch hál, ale aj v okolitých priestoroch výrobných zariadení. „Aby sme vedeli, ako sa budú svietidlá v prostredí vysokej teploty správať, počas celého leta minulého roku sme dve z nich testovali v časti dopravníka hotovného poradia,“ ozrejmuje manažér projektu. „Dizajnom sú trochu iné než ich predchodcovia v expedícii a viac tak zvládajú náročné prevádzkové podmienky.“

Projekt, rovnako ako v prípade expedície, zohľadňuje osvetlenie jednotlivých pracovísk podľa vykonávaných činností. Zóny osvetlenia tak budú od 150 do 300 luxov, čo znamená, že najmenšia intenzita osvetlenia bude napríklad v sklade a najvyššia povedzme v brusiarni valcov, kde musí byť pracovná plocha dobre osvetlená. Snímače sa postarajú o reguláciu osvetlenia na základe vonkajšieho denného svetla, ktoré ovplyvňujú samozrejme aj čisté svetlíky. Tam, kde im venujú pozornosť, dosahujú výraznejšie úspory aj pri výbojkových svietidlách.

Všetky LED svietidlá by mali byť v hale TŠP podľa vyjadrenia P. Štekláča namontované do dvoch mesiacov. „Postup prác bude závisieť samozrejme od prevádzkových podmienok, ktorým sa musíme prispôsobiť. Prínosom je, že nebude treba stavať lešenia, na montáž využijeme existujúce lávky, ktoré má divízny závod Teplá valcovňa v halách ako jeden z mála v podniku. Svietidlá umiestnime na pozíciách doterajšieho osvetlenia, takže ušetríme na nových rozvodoch.“

V ďalšej etape by mali získať nové svetlá elektroobjekty a tiež prevádzky studenej valcovne, teda hlavne priestory, kde sa svieti 24 hodín denne.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...