Vyhľadávanie:

Tlakové skúšky kotla už v tomto mesiaci

Tlakové skúšky kotla už v tomto mesiaci

Rekonštrukcia a modernizácia kotolne finišuje

Ani prelom rokov a s ním spojené voľné sviatočné dni, ani súčasné chladné počasie nezastavili práce na výstavbe granulačného kotla č. 7, ktorý je súčasťou rozsiahlej rekonštrukcie a modernizácie firemnej kotolne. Termín ukončenia tohto v súčasnosti najväčšieho investičného projektu U. S. Steel Košice sa približuje zo dňa na deň. Nový kotol by mal dať prvú paru 30. júna 2016. Aká je aktuálna situácia na stavenisku, opýtali sme sa riaditeľa pre realizáciu stavieb inžinierskych činností USSE a manažéra projektu Igora Bazára.

„V kotolni finišujeme na výstavbe tlakového systému, ktorý plánujeme ukončiť v poslednej januárovej dekáde. Do konca mesiaca chceme realizovať aj tlakovú skúšku. Ak bude úspešná, začneme s dokompletizovaním kotla (montáž horákov, izolácia kotla atakďalej) a postupne budeme dokončovať zariadenia netlakového systému, ako je napríklad prívod vzduchu, dopojenie práškového uhlia do horákov a ďalšie. Práce vrcholia aj na elektro časti pre zapájanie mlynov. Ukončiť ich plánujeme v druhej polovici februára. Po dokončení schodiskovo-výťahovej šachty kotolne, ktorá má 54 metrov, chceme v druhej polovici februára začať aj s kompletizáciou výťahu a schodiska. Pokračujeme v oplášťovaní a zastrešovaní kotolne,“ informoval.

Vysoké pracovné tempo vládne aj na výstavbe ďalších objektov súvisiacich s prevádzkou kotla. Realizačný tím, uviedol manažér projektu, pokračuje v kompletizovaní filtra a oceľových konštrukcií budovy odsírenia. Montáž technológie a opláštenia príde na rad v poslednej dekáde januára, strechu zhotovia, kvôli montáži technológie, až na záver. Pokračujú tiež práce na zauhľovaní kotolne. Koncom januára osadia montéri šikmé dopravníky, ktorými sa bude dopravovať uhlie do zásobníkov pred mlynmi a začne sa tiež montáž sila škvary. Začiatkom februára rozbehnú výstavbu koľají a ciest na produktovom hospodárstve a následne aj v okolí samotného kotla. Začnú tiež osadzovať spalinové ventilátory a po nich potrubie na odvod spalín z kotla do filtra a z filtra do absorbéra.

Podľa slov I. Bazára sú práce hotové na približne 70 percent, v súlade s harmonogramom výstavby. „Stavba je náročná, či už ide o montáž technológie alebo množstva potrubí o rôznych priemeroch. Zvárači musia urobiť tisíce zvarov. Na stavbe sa denne naraz pohybuje približne tristo stavbárov, strojárov a elektrikárov a toto množstvo by sa malo zvýšiť ešte približne o sto ľudí. Verím, že tlakové skúšky kotla sa nám podarí urobiť o niekoľko dní skôr, než sme plánovali – teda namiesto februára už v tomto mesiaci. Prvé individuálne skúšky sú naplánované na koniec marca. Po nich budú nasledovať testy, funkčné a garančné skúšky a dolaďovanie celého systému v súlade s environmentálnymi požiadavkami Európskej únie.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...