Vyhľadávanie:

Novinkou bude Beh párov

Novinkou bude Beh párov

Prípravy 92. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach sú v plnom prúde

Na minulotýždňovej utorkovej tlačovej konferencii k 92. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, ktorý sa uskutoční v nedeľu 4. októbra 2015, organizátori informovali o stave príprav i niektorých novinkách.

"Našou úlohou je nadviazať na vlaňajší veľmi úspešný ročník spojený s oslavami 90. výročia založenia košického maratónu," povedal na úvod riaditeľ pretekov MMM Branislav Koniar a dodal: "Jedným z cieľov pre tento rok je intenzívne pracovať na zmenách a optimalizácii športovo-technického priebehu podujatia. Na to nám poslúžila aj anketa k MMM vyhodnotená na prelome rokov. Priniesla množstvo nápadov, pohľadov, komentárov i hodnotení. Na základe nich sme sa rozhodli pre niektoré zmeny k lepšiemu. Najprv, ešte vo februári, sme spustili nový web MMM. Má iný dizajn, moderný redakčný systém, prehľadnejšie usporiadané informácie, bohatý archív a faktografiu, čím sa výrazne hodnotovo líši od mnohých stránok podobných podujatí v zahraničí. Máme za sebou úspešné jarné prezentácie na polmaratóne v Prahe a na maratónoch v Bratislave, Londýne, Prahe a Krakove, po ktorých sa záujem bežcov o štart v Košiciach zvýšil. Už dnes registrujeme výraznejší nárast pretekárov z Anglicka, Fínska, Švédska, Japonska či Srbska. Najsilnejšou zahraničnou enklávou však stále zostávajú vytrvalci z Poľska, Maďarska a Českej republiky."

Od 1. do 30. 6. 2015 organizátori rozbehli akciu ako si zjednodušiť štart na MMM. Maratónci, ktorí sa v uvedenom termíne zaregistrujú na niektorú z disciplín MMM, môžu získať bezplatný spiatočný lístok, súkromnej železničnej spoločnosti z ktorejkoľvek stanice na trase Praha - Košice a Bratislava - Košice. Cestu zadarmo získa sto zaregistrovaných a vyžrebovaných záujemcov.

Novou disciplínou v portfóliu MMM je beh na polmaratónskej trati pod názvom Beh párov. Je určený pre tých, ktorí si chcú zabehnúť polmaratón vo dvojici s manželkou, priateľom, kamarátkou, kolegom z práce... Obidvom sa v cieli spočítajú dosiahnuté časy a spolu v páre tak symbolicky zdolajú celú maratónsku trať. Ak niekto nemá, alebo si nevie nájsť bežeckého partnera, možno sa mu ho podarí nájsť vďaka veľkej rodine MMM.

Už tradične, v rámci projektu Po stopách maratónskych legiend, odbehnú mladí bežci juniorskú štafetu 42 x 1 kilometer. V aktuálnom ročníku je projekt venovaný ďalšiemu z významných bežcov, legendárnemu belgickému víťazovi košického maratónu z roku 1965, Aurélovi Vandendriesschemu. Dnes už 83-ročný maratónec patril v svojej dobe k najlepším na svete, čo pred príchodom do Košíc dokázal víťazstvami v Bostone. V roku 1963 tam vyhral časom 2:18:58 hod. a v roku 1964 si prvenstvo zopakoval časom 2:19:59 hod. Na ME získal dvakrát striebro (v roku 1962 v Belehrade a v roku 1966 v Budapešti). Štartoval aj na dvoch olympijských hrách v Melbourne a v Ríme.

Generálnym partnerom Medzinárodného maratónu mieru je opäť spoločnosť U. S. Steel Košice. Firma tiež spolupracuje pri organizovaní populárneho minimaratónu, ktorý sa na 4,2 km trati pobeží pod názvom U. S. Steel Family Run. Beh sa každý rok teší veľkej obľube aj medzi zamestnancami oceliarskej spoločnosti a ich rodinnými príslušníkmi. Pre veľký záujem organizátori zvýšili limit účastníkov a pripravili až 3 300 štartových čísel.

Novou iniciatívou má byť akcia s názvom Foto pravek Košického maratónu. Organizátori hľadajú historické zábery, ale aj filmy, ktoré od roku 1924 určite existujú a sú niekde v súkromných archívoch. Len ich zatiaľ nikto neukázal na verejnosti. Vyzývajú žijúcich neznámych fotografov, alebo ich deti či vnukov, aby sa s fotkami či filmami prihlásili a obohatili tak archív MMM.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...