Vyhľadávanie:

Nový digitálny RTG prístroj zrýchli a spresní diagnostiku

Nový digitálny RTG prístroj zrýchli a spresní diagnostiku

Na slovíčko s generálnou riaditeľkou Východoslovenského onkologického ústavu

Ľudí so zákernou diagnózou pribúda. A prognózy nie sú veľmi optimistické. Podľa štatistických údajov ročne pribudne na Slovensku priemerne tridsaťtisíc nových prípadov rakoviny. Onkologické ochorenie býva kruté, ročne naňho v našej krajine zomrie približne šesťtisíc mužov a päťtisíc žien,  ale ak sa zachytí včas, v rannom štádiu, dá sa liečiť, aj vyliečiť. Veľa o tom vedia lekári a zdravotníci vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach, v ktorom len v minulom roku  hospitalizovali bezmála päťtisícštyristo  pacientov zo Slovenska ale i zahraničia, z nich viac ako tisícsedemsto podstúpilo  aj operáciu. Ústav, ktorý vznikol v roku 2003, má dnes k dispozícii  stopäťdesiatosem lôžok, pričom k najväčším pracoviskám patria oddelenie radiačnej onkológie a oddelenie  klinickej onkológie. V dvetisíc trinástom roku tu zriadili aj nové diagnostické pracovisko a otvorili oddelenie rádiológie, čomu predchádzala kúpa špičkového CT prístroja i digitálneho mamografu. Nový digitálny RTG prístroj, k zadováženiu ktorého smeruje  tohtoročná dobrovoľná zbierka zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice, sa tu zíde ako soľ. Košickí onkológovia sú aj v mene svojich pacientov  za tento počin košickým hutníkom vďační.

„Röntgenové vyšetrenie je základná a najrozšírenejšia neinvazívna diagnostická metóda, ktorá na vyhotovenie statického obrazu ľudského tela a jeho častí využíva fyzikálne vlastnosti takzvaných x lúčov, pričom jeho výhodou je minimálna záťaž žiarením,“ ozrejmuje generálna riaditeľka Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach MUDr. Nataša Džunková a dodáva, že vybaviť oddelenie rádiológie novým digitálnym  röntgenovým prístrojom patrí medzi priority ústavu. „Získaný obraz bude možné ľahko archivovať v digitálnej podobe, pacient získa možnosť odniesť si snímky na CD nosiči, no najdôležitejšie je, že budú prístupné v nezmenenej kvalite na porovnávanie nálezov v rôznych časových obdobiach a tiež pre lekárov na jednotlivých oddeleniach a v ambulanciách nášho ústavu.“

„Nový pomocník“ poslúži na vyšetrenia pľúc, brušných orgánov, kostí, kĺbov, chrbtice, ale aj iných orgánov tela. Pomôže tiež kontrolovať aj niektoré špeciálne a moderné procedúry. „Napríklad zavádzanie centrálnych katétrov periférnym prístupom, tzv. PICC metódou, ktorá má zásadný význam pre onkologických pacientov, ktorých liečime chemoterapiou,“ vysvetľuje Nataša Džunková. „Často tiež potrebujeme aj kontrolnú snímku pľúc či už po navigovaných bio­psiách alebo pred niektorými operačnými výkonmi.“

Možnosti využitia digitálneho RTG prístroja sú, čo potvrdzuje MUDr. Nataša Džunková, pochopiteľne oveľa širšie. Príkladov je viac než dosť. Pri rönt­genologickom vyšetrení pľúc možno nájsť nové ložiská rakoviny, metastázy, zápalové zmeny, tekutinu na pľúcach, pneumotorax a mnoho iných ochorení. V prípade vyšetrení kostí sa dajú odhaliť  rôzne chorobné zmeny chrbtice, vrátane zlomeniny stavcov či metastázy v kostiach alebo často sa vyskytujúce  degeneratívne zmeny. Pri vyšetrení brucha vedia lekári nepriamo posúdiť  činnosť čriev a nájsť rôzne patologické stavy a tak ďalej.

„Nový prístroj skvalitní naše zdravotnícke služby. Budeme vedieť  včasnejšie a rýchlejšie posúdiť nádorové zmeny vo vnú­tri organizmu, lepšie monitorovať a posudzovať efekt onkologickej liečby,“ zdôrazňuje generálna riaditeľka Východoslovenského onkologického ústavu na záver.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...