Vyhľadávanie:

O fabrike, ďalších plánoch, ale i ľuďoch a hokeji

O fabrike, ďalších plánoch, ale i ľuďoch a hokeji

Tlačovka
Budúci prezident USSK obkolesený košickými novinármi.

Minulý týždeň na neformálne stretnutie pozvali košických novinárov prezident U. S. Steel Košice Christopher J. Navetta a David H. Lohr, ktorý do tejto pozície nastúpi 1. júna 2005. Christopher Navetta žurnalistom poďakoval za férovú propagáciu USSK v médiách.

"V uplynulých troch rokoch," povedal prezident "sa spoločnosti USSK darilo veľmi dobre, podmienky na oceliarskom trhu boli priaznivé, a hoci firma musela prejsť niekoľkými problémami, podarilo sa ich úspešne prekonať. Som rád, že človek takého kalibru, takých kvalít, bude pokračovať v manažovaní USSK. David H. Lohr je človek s dlhoročnými skúsenosťami, znalosťami a zručnosťami a som presvedčený, že bude ďalším manažérom, ktorý košické železiarne povznesie na ešte vyššiu úroveň."

"Od skončenia štúdia pracujem v spoločnosti USS," reagoval na prezidentove slová David H. Lohr. "Mám 31 rokov odpracovaných v tejto spoločnosti, od roku 1999 som bol vedúcim výrobných, ale aj banských prevádzok v USA. Veľmi sa teším na svoju novú pozíciu na Slovensku a verím, že sa spoločne tu v Košiciach vyberieme správnym smerom. Po tom, čo som nedávno prišiel na Slovensko, mal som už možnosť stretnúť sa s viacerými košickými manažérmi a zamestnancami a videl som, že je v nich entuziazmus, energia a odhodlanie tvrdo pracovať. O košických železiarňach si myslím, že je to vynikajúca fabrika, do ktorej sme už veľa investovali, ale veľa budeme investovať aj v budúcnosti - dôkazom toho je aj pripravovaná výstavba novej pozinkovacej linky, ktorá sa začne o niekoľko týždňov." Slovensko, ani Košice neboli Davidovi H. Lohrovi neznáme ani v Pittsburghu. Práve do tohto mesta a jeho okolia sa v uplynulých rokoch sťahovalo veľa rodín z východnej Európy, Juhoslávie i Československa. Z ich rozprávania sa veľa dozvedel o pomeroch a živote na Slovensku.

Christopher J. Navetta novinárom odpovedal aj na otázky ohľadom zníženia limitov CO2. Potvrdil, že USSK podala súdne žaloby voči Európskej komisii i Slovenskej republike, pretože z pohľadu USSK nebola celá záležitosť riešená korektným spôsobom voči firme. Preto sa USSK takto snaží chrániť svoje záujmy. Celá záležitosť je v štádiu riešenia a preto je ešte predčasné robiť akékoľvek definitívne závery. Nateraz spoločnosť hľadá možnosti, ktorými by sa dali minimalizovať negatívne dopady rozhodnutia. USSK už notifikovala slovenskú vládu, že ak by došlo ku akýmkoľvek stratám na strane firmy, bude sa dožadovať odškodnenia. Novinári boli zvedaví aj na vývoj zamestnanosti v USSK. Podľa Navettu od akvizície po dnešok došlo k poklesu asi o 1200 zamestnancov, veľká väčšina z tohto počtu však bola v súlade s dohodou s vládou SR počas akvizície, išlo teda o odchody do dôchodku. V súčasnosti v USSK pracuje okolo 14 500 zamestnancov, vo firme prebieha proces reštrukturalizácie tých oblastí, kde je prezamestnanosť. Ak chce byť firma konkurencieschopná v oblasti produktivity práce, musí sledovať náklady aj v tejto oblasti. Prvoradou úlohou je identifikovať oblasti, kde sú rezervy, zmeniť ich a optimalizovať ich štruktúru tak, aby boli skutočne nákladovo efektívne.

Veľký vplyv na ekonomický rozvoj regiónu, a tým aj vytváranie nových pracovných príležitostí, má Centrum ekonomického rozvoja (EDC). Ako na stretnutí s novinármi informovali výkonný viceprezident pre strategické implementácie Anton Jura i riaditeľ EDC Juraj Augustín, za štyri roky svojej existencie EDC pritiahlo do nášho regiónu 14 nových investorov, ktorí vytvorili 2,5 tisíca nových pracovných miest. V spolupráci s VÚC Košického i Prešovského kraja sa pripravujú ďalšie významné projekty na príchod nových investorov. V apríli EDC zorganizovalo už štvrtú Road Show do Severnej Ameriky a jej výsledkom sú pokračujúce perspektívne rokovania so záujemcami o investovanie na východnom Slovensku.

Christopher J. Navetta sa zmienil aj o výstavbe nového košického zimného štadióna. "Deň, kedy sa bude otvárať Steel aréna, bude významný pre nás všetkých, aj pre mňa samotného, či už budem priamo na otváracom ceremoniáli v Košiciach, alebo ho budem sledovať z Pittsburghu." Pripomeňme, že Christopherovi Navettovi v sobotu 7. mája odovzdal Zdenko Trebuľa Cenu mesta Košice aj za jeho mimoriadne úsilie a osobnú angažovanosť pri dostavbe zimného štadióna.

Veľkým fanúšikom hokeja je tiež David H. Lohr, ako však povedal, nie až takým, ako je jeho manželka. Mal aj permanentky na zápasy pittsburských Penguinov, kedže však v tejto sezóne nehrali, ostali mu vo vrecku.

Christopher J. Navetta sa zároveň poďakoval všetkým za vynikajúcu spoluprácu. V USSK a Košiciach nadviazal mnoho osobných priateľstiev. A aj na samotných Košiciach pobadal, že urobili výrazný krok dopredu. Ťažko sa mu bude s ľuďmi, ktorých tu stretol, i Košicami lúčiť. "Pamätám sa, že v ten deň, keď som prišiel do Košíc, tu bola veľká zima. Dal som si ruku pred tvár a ruku som nevidel, tak husto snežilo," uzavrel prezident s úsmevom na tvári stretnutie s košickými novinármi.

Povedali na stretnutí s novinármi

Christopher J. Navetta:
V čase akvizície USS sme sa slovenskej vláde zaviazali v priebehu desiatich rokov preinvestovať v košických železiarňach 700 miliónov dolárov, ale už teraz sme dopredu o približne jeden a pol roka. Do konca roku 2004 sme preinvestovali 440 miliónov dolárov, v tomto roku to bude ďalších 150 miliónov, za päť rokov teda skoro 600 miliónov. Investovali sme do rozvoja infraštruktúry, modernizácií zariadení, životného prostredia, do výrobných liniek, ktoré budú produkovať výrobky s vyššou pridanou hodnotou. Nedávno sme dokončili zostavovanie nášho strategického plánu a jeho zámery posunú Košice ďalej dopredu. Kedykoľvek spoločnosť U. S. Steel podpísala zmluvu, či už v USA alebo v zahraničí, svoje slovo vždy dodržala. To isté očakáva aj od svojich partnerov.

David H. Lohr:
Som síce na Slovensku ešte len krátko, ale všimol som si, že sú tu veľmi kvalitní manažéri a zamestnanci. Spoločnosť U. S. Steel Košice sa v budúcnosti bude naďalej kontinuálne zlepšovať. V košických železiarňach budeme uplatňovať najlepšie skúsenosti z USA, a naopak, tie najlepšie praktiky z Košíc budeme realizovať v amerických prevádzkach. Ide nám o to, aby sme všade využívali to najlepšie, čo vieme. V Pittsburghu vznikol tím, ktorý je zodpovedný za mechanizmus využívania tých najlepších poznatkov vo výrobe, údržbe i ďalších oblastiach. Všetci musíme tvrdo pracovať, robiť z fabriky stále viac konkurencieschopnú firmu, zlepšovať sa vo všetkých oblastiach podnikania - bezpečnosti práce, životného prostredia, úzkostlivo strážiť náklady, kvalitu a za všetkými týmito zmenami musíme kráčať veľmi intenzívne.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...