Vyhľadávanie:

O finalistoch rozhodli penalty

O finalistoch rozhodli penalty

Dnes spoznáme nového majstra U. S. Steel Košice vo futbale

Futbal
Aktívny Igneczi (s loptou) z tímu údržbárov sa snaží prebiť cez brániaceho Krajňáka
(č. 3) z Oceliarne.

Dnes budeme poznať nového futbalového šampióna U. S. Steel Košice pre rok 2005. Jedno je isté, že vlaňajší titul nebudú obhajovať futbalisti z Teplej valcovne, ktorí do ďalších bojov nepostúpili zo štvrťfinále, ale novým majstrom sa stane jedno z dvoch finálových mužstiev Vysoké pece alebo Údržba. Rozhodlo sa o tom v pondelok, kedy sa hrali dve semifinálové stretnutia Energetika - Vysoké pece a Údržba - Oceliareň.

Obidve sa skončili remízou, preto o postupujúcich do finále sa muselo rozhodnúť zo značky pokutového kopu. V penaltovom rozstrele boli úspešnejší vysokopeciari a údržbári. Pre zaujímavosť futbalisti Údržby boli majstrami U. S. Steel Košice v roku 2003, kedy vo finále zdolali Energetiku. Energetici boli od roku 2001 vždy vo finále, dvakrát sa stali majstrami, keď titul získali v rokoch 2001 a 2002 po sebe. Až v tomto roku, budú futbalisti z Energetiky bojovať len o tretiu priečku. Druhý tohtoročný finalista z Vysokých pecí kráča v šľapajach hokejistov, ktorí sa podobne ako vlani, aj v tomto roku dostali v hokejových majstrovstvách U. S. Steel Košice do finále.

Vysokopeciari patrili od roku 2000 medzi železiarenskú futbalovú špičku, ale na dve najvyššie priečky sa nedostali. Získali len bronz, a to v rokoch 2001, 2002 a 2004, kedy vždy skončili na 3. mieste. Dnes v stredu 8. júna 2005 bude mať náš futbalový šampionát vyvrcholenie. O 16.00 h. sa v zápase o 3. miesto stretnú mužstvá Energetiky a Oceliarne a o 17.15 h. si to vo finále na trávniku v boji o najcennejšiu trofej rozdajú Vysoké pece a Údržba.

Semifinále

Energetika - Vysoké pece 0:0, na pokutové kopy 3:4
V priemernom stretnutí sa hráči obidvoch mužstiev viac zamerali na defenzívu. Aj preto bolo pred obidvoma bránkami veľmi málo vzruchu. Prvú šancu si vypracovali hostia už v 5. minúte, keď sa v dobrej pozícii pred bránou Energetiky ocitol Hudák, ale hlavou mieril tesne nad. Na druhej strane sa v 11. minúte odhodlal k strele spoza šestnástky T. Jesenský z domáceho tímu, ale aj on mieril vedľa. To bolo z gólových šancí v prvom polčase všetko. Až po zmene strán sa snažili obidva celky strhnúť víťazstvo na svoju stranu, lenže ich kanonieri mali príliš vychýlenú mušku.
Za zmienku stoja iba dve vyložené šance. Najprv strelu hosťujúceho Gecika kryl brankár energetikov Pavúr, potom sa na druhej strane vyznamenal gólman vysokopeciarov Stolár, ktorý včasným vybehnutím zlikvidoval sólo T. Jesenského. Rozuzlenie priniesli až strely zo značky pokutového kopu. Začínali domáci, za ktorých Duhaň penaltu premenil 1:0. Prvý strieľajúci hráč Vysokých pecí Knap strelil vedľa a keď ani Ferenc z Energetiky nedal, stav zostával stále 1:0. Až hosťujúci Dvojak vyrovnal na 1:1, lenže Lukáč dostal domácich do vedenia 2:1.
V tretej sérii sa vyznamenal brankár energetikov Leško, ktorý chytil strelu Gecika. Štvrtý hráč domácich Sabo mieril len do brankára a tak stav zostával stále 2:1. Na 2:2 vyrovnával až štvrtý strieľajúci hráč vysokopeciarov Tomasch. Rozhodnutie nepriniesli ani posledné piate pokutové kopy, pretože Piga najprv dostal svojich do vedenia na 3:2, potom však Hudák vyrovnal na 3:3. O všetkom sa rozhodlo v šiestej sérii, keď Dienešovu strelu brankár Stolár chytil a Bořik presnou strelou dal štvrtý gól, ktorý zabezpečil hosťom postup do finále.

Údržba - Oceliareň 2:2 (1:1), na pokutové kopy 3:2
Druhý semifinálový zápas mal vyššiu kvalitu, o dramatické súboje nebola núdza a darilo sa aj strelcom. Pred obidvoma bránkami bolo niekedy až príliš veľa vzruchu, ale tento súboj napokon skončil zmierlivo - remízou. Pre hostí to bol dosť nešťastný zápas, lebo dva razy viedli a nedokázali si toto vedenie udržať. V prvom polčase boli oceliari iniciatívnejší, už v prvej minúte mieril Ternei hlavou vedľa a už v 6. minúte dostal skvele hrajúci Bodnár svoje mužstvo po rohovom kope do vedenia 1:0. Tento hráč mal v 14. min. na svojich kopačkách druhý gól, lenže z vyloženej šance trafil do žrde. O minútu neskôr bolo vyrovnané, keď Hanzeľ strelou z diaľky prekvapil brankára Šveca.
Potom oceliari dva razy trafili do žrde a tesne pred polčasom nevyužil ďalšiu šancu Hudák, ktorý mieril vedľa. Aj po zmene strán mali hostia hernú prevahu, do šance sa po sóle dostal Ferenc, ale po jeho strele brankár Saroi loptu vytlačil na roh. Potom sa ešte dva razy vyznamenal gólman údržbárov, ale proti umiestnenej strele Lemešányiho bol bezmocný a hostia opäť viedli. Domáci v závere vsadili na útok a po obliehaní súperovej brány sa na malom vápne najlepšie zorientoval striedajúci Siladi a vyrovnal na 2:2. Aj v tomto druhom stretnutí prišli na rad pokutové kopy. Domáci Begáni nezaváhal 1:0, Bodnár za oceliarov vyrovnal na 1:1. Potom Fotta opäť dostal údržbárov do vedenia 2:1, Ferencovu strelu brankár domácich Varga kryl. Siládi zvýšil na 3:1, vzápätí Krajňákovu strelu Varga opäť kryl. Štvrtý strieľajúci hráč Údržby Kosch trafil len do žrde, vzápätí Ternei znížil na 3:2. Tento stav zostal nezmenený až do konca piatej série, pretože domáci Mico i hosťujúci Mižák penalty nepremenili. Údržbári sa po roku opäť vrátili do finále a oceliari budú od roku 2000 už piatykrát hrať o medaily. Dva razy bojovali o titul a dva razy získali bronz.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...