Vyhľadávanie:

O Pohár olympijských nádejí

O Pohár olympijských nádejí

Zápasnícky klub Lokomotíva Košice zorganizoval medzinárodný turnaj v zápasení voľným štýlom starších žiakov

Zápasenie
Na dvoch žinenkách sa po celý deň v telocvični Lokomotívy tuho bojovalo. Snímka je zo súboja maďarského zápasníka Lévaiho (v tmavšom drese) s Poliakom Kucsinskim.

V telocvični Lokomotívy v Čermeli sa ešte v uplynulom mesiaci uskutočnil 7. ročník medzinárodného turnaja o Pohár olympijských nádejí vo voľnom štýle. Konal sa pod záštitou Ministerstva školstva SR za výdatnej podpory generálneho reklamného partnera U. S. Steel Košice.

Na žinenkách sa vystriedalo 157 mladých zápasníkov-voľnoštýliarov v kategórii starších žiakov z ôsmich krajín, ktorým tuho konkurovali najlepší borci zo slovenských klubov, medzi nimi reprezentanti Slovenska. Z usporiadajúcej Lokomotívy Košice sa v reprezentačnom drese predstavili Košičania Richard Hudec, Marek Okoš, Daniel Sádecký, Peter Pástor a Marián Hutňan, ktorí sa v silnej konkurencii zahraničných borcov nestratili. Z nich si najlepšie počínal Marián Hutňan, ktorý vyhral v hmotnostnej kategórii do 80 kg. Daniel Sádecký obsadil v hmotnostnej kategórii do 73 kg 2. miesto a ďalší dvaja borci košickej Lokomotívy skončili na tretej priečke. Boli to Richard Hudec v hmotnostnej kategórii do 53 kg a Marek Okoš do 38 kg. Peter Pástor obsadil v kategórii do 32 kg šiestu priečku.

Zo zápasníkov Lokomotívy Košice skončil v kategórii do 35 kg Vrábel na 4. mieste, do 59 kg Deák na 5. mieste, do 53 kg Sciranka na 12. mieste a do 66 kg Tima na 16. mieste. V súťaži družstiev dominovali mladí borci z reprezentačného tímu Maďarska, pred Ľvovom z Ukrajiny a maďarským celkom z Kazincbarcziky. Reprezentácia Slovenska skončila na 4. mieste a voľnoštýliari Lokomotívy Košice sa umiestnili na desiatej priečke.

Tento turnaj, ktorý je najväčším svojho druhu na Slovensku, bol skutočnou prehliadkou najlepších starších žiakov v zápasení voľným štýlom, hlavne z krajín strednej Európy. Svedčia o tom aj slová bývalého reprezentanta, teraz trénera v zápasníckom klube košickej Lokomotívy a tajomníka organizačného výboru turnaja Miroslava Jedličku:

"Taký silný turnaj sme v Košiciach ešte nemali. Okrem dvanástich klubových mužstiev sa v trinástich hmotnostných kategóriách predstavili aj tri reprezentačné celky, z Maďarska, Česka a Slovenska. Najviac prvenstiev si vybojovali chlapci z Maďarska, ktorým však tuho konkurovali mladí borci z Ukrajiny i naši odchovanci z Lokomotívy. Máme širokú mládežnícku základňu, najmä veľa talentov. Mnohí z nich sa svojimi výkonmi dostanú až do reprezentačných výberov. S nimi rátame pre budúcnosť, veď už teraz patria naši odchovanci k oporám nášho ligového seniorskeho tímu."

Podujatie košických železničiarov vhodne zapadlo do vienka osláv storočnice zápasenia na Slovensku. Jeho oslavy sa uskutočnia v metropole východu 12. decembra 2004. Práve v Košiciach sa pred sto rokmi začala písať história tohto športu na Slovensku. Košickí voľnoštýliari však čakali aj iný darček k storočnici. Bol by ním majstrovský titul seniorov, ale v poslednom ligovom kole zostali borci Lokomotívy Košice i napriek veľkej snahe na konečnej druhej priečke za majstrovským tímom Dunajplavbou Bratislava.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...