Vyhľadávanie:

Obec môže napredovať, len ak má vlastné príjmy

Obec môže napredovať, len ak má vlastné príjmy

Bývalý programátor Jozef Bela je dnes starostom v malebnej dedinke Slanec

V minuloročných komunálnych voľbách sa usilovali o priazeň voličov. A uspeli. Niektorí zasadli do kresiel starostov po prvý raz, iní dôveru občanov obhájili opäť. Po druhý i tretí raz. Aj keď sú rozdielni a každý z nich má pod palcom obec s inými problémami, predsa len majú niečo spoločné. Okrem chuti popasovať sa s ťažkosťami aj to, že ich profesionálna kariéra je spojená s košickou oceliarňou. Z čoho pramenilo ich rozhodnutie postaviť sa na čelo mestskej časti či obce? Prečo sa rozhodli pôsobiť v miestnych či obecných samosprávach a zlepšovať chod vecí verejných? Postupne ich navštevujeme, aby sme sa dozvedeli viac. Aj o zámeroch a plánoch v nastávajúcom štvorročnom funkčnom období.

Forgáchovci by sa vraj v hrobe obracali, keby vedeli, tvrdia milovníci histórie, čo ostalo z ich panstva. Z pyšného hradu nad obcou Slanec ostali len ruiny. A to, vravia pamätníci, ešte začiatkom minulého storočia viedlo do najzachovanejšej z veží zvanej Nebojsa železné schodisko, bolo tu malé múzeum s umeleckými skvostami. Ktovie, čia súkromná zbierka je o obrazy a iné cenné predmety bohatšia. Márne by však hľadali aj nádherný rozľahlý kaštieľ. Takmer po ňom neostalo ani stopy, aj keď Štefan, posledný z rodu, milovník poľovačiek, prírody a hudby, v ňom býval ešte v roku 1916. Mocipáni ho dali po vojne zbúrať a na jeho mieste postavili architektonicky nevýraznú budovu, aká vtedy na socialistickom Slovensku "letela" a ktorá dodnes slúži ako kultúrny dom. Spustošený je i park, ktorý si Štefan Forgách tak pestoval a pravidelne osadzoval novými drevinami, ktoré si vozil z ďalekých ciest. Z fontán už desaťročia nestrieka voda, perfektné miesto na odpočinok a relaxáciu chátra...

Súčasníci veria, že ešte stále existuje šanca. Ak už nie na prinavrátenie parku do pôvodného stavu, tak aspoň na jeho obnovu. "V každom prípade by sme sa do nej chceli pustiť a urobiť z tohto miesta peknú oddychovú zónu," mieni "čerstvý" starosta Jozef Bela, ešte pred niekoľkými mesiacmi programátor výrobných aplikácií v divíznom závode Oceliareň. Železiarom, vraví, bol pätnásť rokov. A do rodiny košických hutníkov ešte stále patria obaja jeho rodičia i svokor. Práca, najskôr počítačového technika, potom správcu siete či informatika na Help Desku, ho napĺňala. Vyštudoval popri nej i manažment leteckého podniku. Napriek tomu sa rozhodol pre zmenu. Nielen v svojom profesionálnom živote... Potrebuje ju aj Slanec, obec s bezmála 1 400 obyvateľmi, v ktorej chce, už ako starosta, robiť veci inak. Zapájať do plánovania zmien všetkých ochotných Slančanov, robiť ich v prospech obce a všetkých jej obyvateľov. Tak, aby niečo zanechali aj pre budúce generácie. Ľudia mu ako nezávislému kandidátovi dali vo voľbách dôveru. Možno i preto, že nebol zaťažený starými problémami, vzťahmi, záväzkami či konfliktmi...

"Naša obec má veľký potenciál v oblasti turizmu, ktorý žiaľ, obrazne povedané, dlhé desaťročia spal. Treba ho vzkriesiť a vyťažiť z neho čo najviac. Práve rozvoj turistického ruchu sa ukazuje byť jednou z mála možností, ako sa pohnúť v Slanci dopredu. Musíme vychádzať z toho, čo máme k dispozícii, na čo sme hrdí a čo chceme ukázať svetu. Okrem spomínaného parku tu máme aj hrad, ktorý je našou dominantou a ktorý charakterizuje našu obec rovnako ako pekná okolitá príroda. Zámerom je tieto skutočnosti využiť v prospech rozvoja obce, ktorá potrebuje vlastné príjmy. Len tak môže napredovať," konštatuje Jozef Bela.

Črtá sa v tomto smere aj vzájomná spolupráca s partnerskou maďarskou dedinkou Füzér, vzdialenej vzdušnou čiarou ani nie dvadsať kilometrov, ktorá má podobný hrad aký je ten slanský, len podstatne zachovanejší a udržiavanejší. Objavila sa myšlienka ich prepojenia náučnými chodníkmi s oddychovými zónami a altánkami i cyklotrasami. V Slanci plánujú zriadiť v už rekonštruovanej budove informačné centrum, ktoré by turistom poskytovalo potrebné informácie a ktoré by slúžilo aj na propagáciu okolitého regiónu. Kompletný projekt je zatiaľ v štádiu úvah. Naráža, ako veľa vecí, na nedostatok financií. Vari pomôžu eurofondy... Do poriadku treba dať i webovú stránku obce, čo si chce na svoje plecia zobrať Jozef Bela, ako bývalý programátor z povolania, sám.

Roboty pri vedení a zveľaďovaní dediny, ktorá patrila kedysi k strediskovým, je viac než dosť. Starostovi, ktorý sa do Slanca priženil pred šiestimi rokmi, záleží na tom, aby mladí z obce natrvalo neodchádzali. Domy sa teraz síce stavajú striedmo, v budúcnosti by sa to však mohlo zmeniť. Plyn i vodovod sú tu zavedené, problémom ostáva chýbajúca kanalizácia. Jedným z riešení sa ukazuje byť združenie finančných prostriedkov vybraných obcí slanského mikroregiónu na jej vybudovanie. "Či som vedel do čoho idem? Isteže... aj keď musím priznať, že sa moje predstavy od skutočnosti trochu líšili. V každom prípade som odhodlaný urobiť všetko čo je v mojich silách, aby sa Slančanom žilo v obci lepšie. Dôležité je s ľuďmi spolupracovať, dokázať akceptovať rôzne postoje a názory a prijať i fakt, že uspokojiť všetkých sa jednoducho nedá," zdôraznil starosta pred našou rozlúčkou.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...