Vyhľadávanie:

Obišovský hrad – Zámčisko

Obišovský hrad – Zámčisko

Tip na víkend

Dnes sa vyberieme na hrad, o ktorom donedávna takmer nik nevedel a nájsť jeho pozostatky v teréne bolo dosť ťažké. Nachádza sa nad ohybom riečky Svinka nad obcou Obišovce.

Do Obišoviec sa dostaneme autom alebo osobným vlakom smer Prešov. Hneď pri vlakovej zastávke nás pútač usmerňuje na cestu smerom hore kopcom ku katolíckemu kostolu. Prechádzame okolo krížov Obišovskej krížovej cesty a na úrovni kostola odbočujeme doľava na poľnú cestu. Vychádzame na plochý hrebeň, za dobrého počasia sa nám naskytá výhľad na pás Slanských vrchov po pravej strane a na Čiernu horu po ľavej strane. Prichádzame k poľovníckemu posedu na hornej strane dlhej lúky a na ľavom okraji lúky máme na dohľad zalesnenú vyvýšeninu a na okraji lesa veľký prístrešok. Sme na mieste. Prístrešok vybudovali dobrovoľníci pracujúci na obnove hrádku, ktorý bol vyslobodený spod nánosov hliny a lístia aj za pomoci zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice. Odkryté a zakonzervované boli múry a aj časť veže, vybudovaný bol nový drevený most ponad hradnú priekopu. Môžeme sa prechádzať, objavovať i obdivovať rôzne detaily hradných múrov vystupujúcich nad terén. Listy zo stromov už opadali, teda si môžeme aspoň trochu predstaviť, aký výhľad na okolie mali strážcovia hradu. Prístrešok nám poslúži na oddych a lúka na hry s deťmi.

Vrátiť sa môžeme do Obišoviec rovnakou cestou alebo použijeme lesný chodník značený modrou značkou, ktorý nás privedie (pozor na slabé značenie) na cestu vedúcu z Ruských Peklian do Obišoviec a popod železničný most sa dostaneme späť do centra obce.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...