Vyhľadávanie:

Objav miesto, zaži príbeh

Objav miesto, zaži príbeh

Nitra bola miestom 39.ročníka celoslovenského stretnutia redaktorov z firemnej a regionálnej tlače

Vybrať sa z Košíc do Nitry vlakom či autobusom nie je práve jednoduché. V prvom prípade márne hľadáte priame spojenie a zúfate si pri pomyslení, že budete musieť nielen prestupovať, ale rátať aj s približne siedmimi hodinami cestovania (och, veď do Prahy to trvá IC iba o necelé dve hodiny dlhšie), pri druhom je to síce bez prestupovania, ale len o niečo kratšie. Ešteže natrafíte na hudbu milujúceho vodiča, ktorý vám bude po celý čas zarovno s cédečkom vyspevúvať. Ak už nevládzete sledovať, či sa viac venuje volantu alebo plieskaniu si do stehien, radšej zabodnete zrak do okna, do upokojujúcej zelene a v duchu musíte uznať, že to naše Slovensko je naozaj malebné...

Novinárov prijal primátor Nitry Jozef Dvonč

V tomto smere nesklamala ani Nitra, ktorá sa v dňoch 7. až 9. júna stala miestom 39. ročníka celoslovenského stretnutia novinárov, ktoré organizoval Klub firemných a regionálnych médií pri Slovenskom syndikáte novinárov v Bratislave. Program bol naozaj bohatý a opäť iba chabé dopravné spojenie východu so západom zabránilo tomu, aby si naša trojčlenná skupinka z Ocele východu mohla naplno vychutnať aj sobotňajší deň. Organizátori sa snažili a tak sme si takmer nevydýchli. Pravda, ak sme chceli absolvovať všetky aktivity. Prvým zastavením takmer tridsaťčlennej skupiny novinárov, v ktorej nechýbali ani bratislavskí profesori žurnalistiky Andrej Tušer a Jozef Vatral, bol v piatok mestský úrad, kde nás prijali primátor mesta Jozef Dvonč, ktorý je zároveň predsedom Združenia miest a obcí Slovenska, a jeho zástupca Ján Vančo. Obaja patrične hrdí na svoje krásne mesto, ktoré sa pýši bohatou históriou a pohyblivou súčasnosťou. V týchto dňoch, ako sme sa dozvedeli, Nitra žije najmä prípravami na slávnostné otvorenie Cyrilo-metodského roka (stane sa tak 5. júla), ktorý vyvrcholí v roku 2013 celonárodnými oslavami 1150. výročia príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na naše územie.

Mesto očarí množstvom kultúrnych pamiatok

Dejiny tu na návštevníka "striehnu" doslova všade. Z pešej zóny sme sa krátkym stúpaním dostali k Nitrianskemu hradu, ktorý bol pôvodne najväčším hradom na Slovensku a dnes v ňom sídli biskupský úrad. Na nádvorí sa vypínala, ako sme sa dozvedeli, doslova iba pred niekoľkými hodinami osadená, bronzová socha Jána Pavla II. v nadživotnej veľkosti. Má výšku bezmála štyri metre a hmotnosť 1,5 tony. Jej autorom je sochár Juraj Bišák, ktorého vybralo Nitrianske arcibiskupstvo v súťaži spomedzi dvanástich sochárov. Pápež Ján Pavol II. navštívil Nitru v júni roku 1995, sochu posvätia v deň Sviatku sv. Cyrila a Metoda, zajtra 5. júla.
Skôr než sme vstúpili do katedrálneho chrámu - baziliky sv. Emeráma, ktorá je najstarším diecéznym chrámom na Slovensku (historicky i architektonicky sa skladá z troch kostolov - odporúčame pozrieť si a obdivovať nádherné fresky na klenbe i oltár Horného kostola), nemohli sme si z hradieb nechať ujsť krásny panoramatický výhľad na mesto, ktorého prví obyvatelia sa tu objavili už v praveku. Ešte rýchlo do Diecézneho múzea, kde sa nachádzajú faksimile rôznych dokumentov spätých s počiatkami kresťanstva na našom území i vzácne archeologické nálezy. V suteréne je expozícia vzácnych a umelecky hodnotných liturgických predmetov - kalichy, biskupské berly, monštrancie. Nenechali sme si ujsť ani vstup do podzemného priestoru pod bastiónom hradu (rožné opevnenie, z ktorého bojovníci bránili celú pevnosť), takzvaných kazemát, ktorých najvzácnejšia časť pochádza z čias Veľkej Moravy. Archeológovia tu našli kostry ženy a muža z 9. storočia, aj dve staré delá, ktoré sa používali pri obrane hradu.

V Divadle Andreja Bagara

V horúčave dobre padlo ukryť sa v tieni budovy Divadla Andreja Bagara, kde na nás už čakali riaditeľ Ján Greššo a šéfdramaturg a umelecký šéf Svetozár Sprušanský. Napriek tomu, že ich na druhý deň čakal Deň otvorených dverí a mali plné ruky práce s prípravami tohto obľúbeného podujatia (presvedčili sme sa o tom v sobotu ráno, keď sa pred budovou tlačili stovky veľkých a malých návštevníkov), venovali nám svoj vzácny čas. Dozvedeli sme sa čo-to z histórie divadla, jeho repertoáru i hereckých osobnostiach. To všetko vo Veľkej sále s bezmála 600 miestami. V Štúdiu sme boli svedkami príprav kulís a osvetlenia na večerné predstavenie a nakukli sme i do divadelného Fundusu, kde sú uschované všetky kostýmy a doplnky, ktoré účinkovali v inscenáciách.

Chcú podporiť cestovný ruch na území mesta

Náročný deň, ktorý vyplnila aj návšteva Zariadenia pre seniorov Zobor (zrekonštruované priestory bývalej detskej nemocnice poskytujú sociálne služby pre viac ako sto klientov), zavŕšilo stretnutie so zástupcami Nitrianskej organizácie cestovného ruchu (NOCR). Nová oblastná organizácia cestovného ruchu (vznikla v marci tohto roku na základe nového zákona o podpore cestovného ruchu, zakladajúcim členom je mesto Nitra, Nitrianske arcibiskupstvo a podnikateľské subjekty) má podporiť cestovný ruch v regióne. Ako uviedla výkonná riaditeľka NOCR Marta Hároníková, cieľom združenia je vytvoriť konkurencieschopnú destináciu na trhu cestovného ruchu. Pri prezentácii mesta je posolstvom tohto roka slogan Nitry Objav miesto, zaži príbeh. Čo všetko si z informácií o meste zapamätali novinári, to si mohli overiť v tradičnej vedomostnej súťaži Novinár/Novinárka roka 2012. Titul patrí Martine Petrášovej, redaktorke regionálneho týždenníka občanov Partizánskeho a Bánoviec nad Bebravou Tempo.

Dovidenia na budúcoročnom, jubilejnom 40. ročníku stretnutia novinárov z Klubu firemných a regionálnych médií pri Slovenskom syndikáte novinárov. Možno práve na východe Slovenska, ktoré má tiež čo ukázať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...