Vyhľadávanie:

Obmedzenia neobídu ani železiarov

Obmedzenia neobídu ani železiarov

Čo nás čaká v mestskej hromadnej doprave od 2. augusta

Od soboty, 2. augusta, budeme v Košiciach cestovať električkami, autobusmi a trolejbusmi po novom. Dopravný podnik mesta mení trasy liniek, názvy zastávok a pocítime aj úbytok spojov. Ide o najväčšiu zmenu v cestovnom poriadku od roku 2000. O novinkách i o tom, na čo sa musia pripraviť cestujúci do U. S. Steel Košice, hovoríme s riaditeľom dopravy a techniky DPMK, a.s. Košice Róbertom Nagyom.

· Zásah do mestskej hromadnej dopravy je vždy citlivou záležitosťou. Ľudia sú na "svoje" trasy i spoje zvyknutí, akékoľvek zmeny prijímajú s nevôľou, najmä ak dopravca, ako je to i v prípade DPMK, avizuje veľa noviniek naraz. Ako teda bude vyzerať mestská hromadná doprava už o niekoľko dní a čo bol dôvod radikálnych úprav?
- Mesto sa vyvíja, školy i firmy menia svoje adresy, pribúdajú obchodné centrá, obytné súbory, veľký rozmach zažíva individuálna doprava, mení sa správanie cestujúcich. MHD musí reagovať na tieto zmeny. Riešiť ich však iba jednotlivo už nestačí. Ak zmena, tak komplexná, to nám potvrdili aj skúsenosti kolegov z iných miest Slovenska a Českej republiky. Cieľom najnovšej úpravy, ktorej pôvodnú verziu sme upravili o pripomienky starostov z mestských častí, je dosiahnuť verejnejšiu dopravu s hustejšími intervalmi spojov, s čo najmenej linkami s nízkou obsaditeľnosťou, bez takzvaných vláčikov - súprav, ktoré jazdia tesne po sebe a potom je dlhá pauza. V súčasnosti jazdí v meste na 60 linkách troch trakcií 128 električiek, 27 trolejbusov a 200 autobusov. Ročne prevezú takmer 100 miliónov cestujúcich a vozidlá najazdia viac ako 15 miliónov vozokilometrov. Treba dodať i to, že mesto Košice z roka na rok znižuje požiadavky na výkony a tým aj dotáciu na MHD. V roku 2008 sú naše výkony oproti vlaňajšku nižšie o 300 tisíc kilometrov, podobne to bude aj v roku 2009.
Kostru MHD budú aj naďalej tvoriť električky a trolejbusy doplnené autobusmi. Nosné budú silné linky s častejšími intervalmi, do malých mestských častí budú jazdiť prípojné spoje. Interval v sedle (mimo špičky) sa zo súčasných 30 minút skráti na 15 minút, čo znamená, že kým v súčasnosti, okrem letného obmedzenia, majú cestujúci k dispozícii dva spoje za hodinu, po novom to budú štyri spoje. V rannej a popoludňajšej špičke, do ôsmej hodiny a približne od trinástej do osemnástej hodiny, môžu očakávať spoj raz za desať minút.

· Aj napriek tomu, že v súčasnosti zápasíte s nedostatkom vodičov? Už v súčasnosti kvôli tomuto problému obmedzujete dopravu...
- Vodiči nám naozaj chýbajú a hovoríme už o kritickom stave. Dôvodom ich odchodu z dopravného podniku, a čo nás zvlášť mrzí, že i dlhoročných zamestnancov, sú zárobky. Uplatnenie hľadajú v iných európskych krajinách. Veľký nábor napríklad robí nórske Oslo. Ponúka pracovníkom jazykové zaškolenie a mesačný plat od 120 do 150 tisíc korún. Zatiaľ kvôli nedostatku vodičov nevypravujeme iba zálohové vozidlá. Pomáhame si brigádnikmi, nepretržite organizujeme kurzy na všetky tri typy vozidiel, snažíme sa získať nových ľudí. Okamžite by sme vedeli zamestnať dvadsať vodičov. Cestujúcich do železiarní ubezpečujem, že tieto problémy v žiadnom prípade negatívne nepocítia. Doprava do USSK a objednávkové autobusy sú na prvom mieste. Ak budeme musieť pristúpiť k radikálnejším obmedzeniam, dotkne sa to najmä malých mestských častí a prímestských oblastí.

· Čo môžu teda železiari od augusta očakávať? Ako to bude vyzerať pri cestovaní do U. S. Steel Košice a do Šace?
- Železiarom sa zmeny tiež nevyhnú. Predchádzali im seriózne prieskumy využitia jednotlivých liniek. Ukázali, že viaceré spoje, najmä po zavedení tarify TZR, sú nevyužité. Výrazne sa to prejavuje u autobusov, ale i električiek, a to najmä počas voľných dní. V priebehu pracovných dní, okrem zvozu na 6. hodinu a odvoze po 14. hodine, tiež.

· Buďme konkrétnejší a hovorme najprv o autobusoch.
- Dobrým príkladom je linka RA1 (Pereš) a RA2 (Myslava), ktoré sú počas voľných dní slabo využité (z Pereša 0 - 20 osôb, z Myslavy 0 - 25 osôb), ale i v pracovných dňoch, s výnimkou spojov na 6. hodinu a po 14. hodine. Okrem rannej zmeny (6.00 - 14.00) sme preto pristúpili k niekoľkým úpravám. Ide najmä o spájanie spojov, čo napríklad znamená, že obyvatelia Myslavy budú cestovať, kvôli zachádzke do Pereša a Poľova, približne o 12 minút dlhšie. Naopak, zamestnanci cestujúci na 12-hodinové zmeny, získajú nový spoj, ktorý doteraz nemali.
Pokiaľ ide o dopravu zo sídlisk, ranná zmena na 6. hodinu ostáva po starom, dôjde len ku kapacitným zmenám. Z liniek sa snažíme čo najviac vytlačiť staré Ikarusy a nahradiť ich Solarismi. Trochu inak to bude vyzerať pri zvoze a odvoze na 7. a 8. hodinu a popoludní po 14., 18. a 22. hodine. Z KVP namiesto 3 článkových autobusov (RA3, RA4) po 180 osôb, budeme vypravovať 2 malé autobusy po 100 osôb. Priemerne tu využíva MHD do USSK od 35 do 133 cestujúcich. Ťahanovce, do obce a na sídlisko, (RA5,RA8), mali doteraz 2 malé autobusy, po novom bude jazdiť jeden veľký alebo dva malé. Bude to individuálne, podľa pracovných zmien. Zo Sídliska Dargovských hrdinov jazdia v súčasnosti do železiarní 3 autobusy (RA6), od 4. augusta dva autobusy.
Meníme i linkové vedenie z Košíc do Šace. Dnes jazdia autobusy č. 38, v špičke i 56, a autobus č. 25. Po novom č. 38 nahradí mimo špičky č. 20. Bude jazdiť každých 30 minút. V špičke linka 20 jazdiť nebude, k dispozícii bude linka 52 s lukratívnejšou trasou. Pôjde cez Vyšné Opátske na Jazero a do Krásnej. Kým po starom sa týmto smerom bolo možné dostať raz za hodinu, od augusta bude 52-ka jazdiť v 15 minútových intervaloch. Linka č. 56 ostáva bez zmeny. Linka č. 25 bude nasadená iba na trase Košice - Poľov. Obyvatelia tejto mestskej časti sa do Šace dostanú linkou 26P.
Stabilnou zmenou je, že všetky autobusy z Furče a Ťahanoviec a späť , (RA5 - RA8), s výnimkou rána 5.00 hod., budú jazdiť cez Južné nábrežie. Doteraz túto trasu mohli vodiči využívať alternatívne. Hoci ide o dlhšiu vzdialenosť, pre cestujúcich je trasa výhodnejšia a aj žiadanejšia, pretože prejazd centrom mesta je, kvôli množstvu semaforov i rôznym obmedzeniam, pomalší.

· Zvolili ste, pokiaľ ide o obmedzenia, rovnaký postup aj u električkovej dopravy? Možno by bolo vhodné vysvetliť, ako si dopravný podnik predstavuje dostatočné využitie spojov.
- Z hľadiska DPMK je dopravný prostriedok ideálne využitý, ak všetci cestujúci sedia a tridsiati stoja. Električky sú po 6.hodine a po 18.hodine počas voľných dní využité od 14 do 34 percent. Aj v pracovných dňoch som počas nášho prieskumu videl iba raz jednu električku obsadenú podľa nášho ideálu. Takže postup bude v prípade električiek porovnateľný s autobusmi. Počty liniek ostávajú, obmedzujeme kapacity spojov. Vo voľných dňoch na každej z trás R1, R2 i R3 ubudne jeden spoj. Na obmedzenia i zmeny časov odchodov sa musí pripraviť v pracovných dňoch i administratíva. V každom prípade, doprava bude rovnomerne rozložená. V priebehu dňa (v sedle) budú električky jazdiť ako doteraz, raz za hodinu.

· Zastávky na znamenie nie sú síce novinkou, od augusta však pribudnú ďalšie. A to aj na trase Košice - Vstupný areál USSK.
- Zastávky na znamenie zrýchľujú dopravu a znižujú spotrebu pohonných hmôt. Máme dva typy, celodenné a v čase od 20.00 do 05.00 hod. Zastávka na znamenie bude označená na výveske zastávky, bude uverejnená v každom cestovnom poriadku, na elektronickom informačnom paneli a bude ju vyhlasovať aj informačný systém. Na trase do železiarní budú mať zastávky na znamenie všetky linky RZ. "Erkári" by si mali tiež všimnúť, že na znamenie budú i zastávky pri autokempingu v Barci a na Sennom trhu. Ďalšie dve takéto zastávky sú aj na Južnej triede. Autobusy RA nezastavujú nikde.

· Prax ukáže, ako sa podarilo zosúladiť možnosti prepravcu s požiadavkami i očakávaniami cestujúcich. Predsa len, nedá mi opýtať sa v tejto súvislosti, či urobíte niečo pre väčšie pohodlie cestujúcich. Mám na mysli výmenu starších typov vozidiel za novšie, známe problémy s temperovaním električiek v zimnom období, alebo výmenu laminátových sedadiel za čalúnené...
- V tomto roku sme kúpili 19 autobusov, ktoré jazdia na plyn a do konca roka pribudne ešte 10 článkových autobusov. Pokiaľ ide o električky, máme 120 vozňov, ktoré by potrebovali obnovu. Nateraz sa nám však darí upraviť na nízko podlažnú každý rok iba jednu. Snažíme sa niečo robiť aj s kritizovanými laminátovými sedadlami. O niekoľko dní bude hotová prvá séria odoberateľných čalúnených sedadiel, ktoré umiestnime prednostne, kvôli dĺžke cestovania, do jednej z dvojičiek R. Uvidíme ako sa ujmú, do zimy ich chceme dať vyhotoviť a inštalovať čo najviac. Potrebujú ich sedadlá v 52 vozňoch.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...