Vyhľadávanie:

Očakáva sa rekordná účasť štartujúcich

Očakáva sa rekordná účasť štartujúcich

Organizátori Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach pripravujú k okrúhlemu jubileu podujatia bohatý program

Tohtoročný Medzinárodný maratón mieru v Košiciach oslávi 90. výročie od svojho prvého štartu v roku 1924. Organizátori pripravujú k okrúhlemu jubileu najstaršieho maratónu v Európe bohatý program. Oslavy sa uskutočnia od 3. do 5. októbra 2014.

Čo všetko, okrem behu, môžeme v Košiciach očakávať, prezradil riaditeľ pretekov Branislav Koniar: "Medzi účastníkmi osláv a gratulantmi nebude chýbať generalita svetového maratónu a plejáda posledných víťazov. Tí si ešte raz vyskúšajú košickú maratónsku trať ako členovia štafety šampiónov. V predvečer maratónu pripravujeme pre 300 hostí spomienkový gala program v Historickej radnici v Košiciach. Okrem toho chystáme pestrý sprievodný program. Bude to Biela noc (Nuit Blanche), ktorú tradične organizujú aj v Paríži, Madride a ďalších svetových metropolách. Ďalej je to Hudobný maratón, výstava 90 rokov maratónu vo fotografii, zapálenie maratónskeho ohňa pri soche maratónca na námestí MMM, Pasta party, autogramiáda favoritov, súťaže Atletika hrou a Cvakni si maratón. Pre návštevníkov Košíc, ale aj pre účastníkov nášho podujatia, ktorí budú chcieť navštíviť múzeá, galérie i atraktívne priestory projektu Európskeho hlavného mesta kultúry 2013, budú k dispozícii voľné vstupenky. Pripravujeme tiež novú knižnú publikáciu s mnohými doteraz nezverejnenými údajmi."

"Na svoje si prídu aj zberatelia mincí a poštových známok," doplnil tajomník Maratónskeho klubu Košice Ján Dvonč. "Pri príležitosti jubilea bude vydaná pamätná poštová známka a kremnická mincovňa pripravuje súbor slovenských euro mincí doplnený pamätnou mincou k 90. výročiu založenia maratónu v Košiciach. Už teraz evidujeme medzi zberateľmi obrovský záujem."

Organizátori už prezentovali deväťdesiatiny maratónu na maratónoch v Berlíne, Bratislave, Düsseldorfe, Prahe i v Krakove. Výsledkom kampane bol obrovský záujem bežcov o účasť v Košiciach, preto sa očakáva, že v tomto roku by mohla na MMM padnúť 10-tisícová účastnícka hranica. Už teraz je prihlásených 3 368 pretekárov. O maratónsku trať má záujem 1 234 vytrvalcov .

Spoločnosť U. S. Steel Košice pokračuje vo svojej kontinuálnej podpore Medzinárodného maratónu mieru a od svojho etablovania sa na Slovensku neopustila líderskú pozíciu medzi sponzormi. Opäť bude jeho generálnym partnerom. Okrem toho je aj gestorom populárneho minimaratónu s názvom U. S. Steel Family Run, ktorého on-line registrácia je už spustená. Kvôli veľkému záujmu a rastúcej popularite bude pre záujemcov pripravených až tri tisíc štartových čísel.

Už po deviaty raz sa uskutoční juniorská štafeta s názvom Po stopách maratónskych legiend, ktorá je jednou z atrakcií podujatia. V tomto roku ponesie meno vynikajúceho anglického maratónca Rona Hilla, účastníka košického maratónu v roku 1974. Tento trojnásobný účastník olympijských hier patril medzi najlepších vytrvalcov na svete a je jedným zo siedmich svetových rekordmanov a ôsmich majstrov Európy, ktorí v Košiciach štartovali. Do Košíc sa vracia po 40-tich rokoch ako 75-ročný. Je v skvelej kondícii, stále denne behá a na MMM ho uvidíme na poslednom úseku juniorskej štafety 42 x 1 kilometer.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...