Vyhľadávanie:

Oceľ v našom živote

Oceľ v našom živote

Veľká súťaž – nájdete v 10. súťažnom videu

Objavenie kovov ako meď, bronz či železo, umožnilo ľuďom vyrábať nástroje už tisícky rokov pred naším letopočtom. Železo však obsahovalo príliš veľa uhlíka, preto bolo veľmi krehké. Preto sa delá vyrábali radšej z bronzu až do začiatku 19. storočia, kedy sa začalo s výrobou ocele.

Oceľ sa vyrába zo železa za pomoci sofistikovaných postupov. Pridávaním rozličných prímesí získa oceľ špecifické vlastnosti potrebné pre rozličné praktické použitie.

Dnes je oceľ najpoužívanejším konštrukčným materiálom. Existujú aj iné materiály s výrazne vyššou tvrdosťou alebo pevnosťou, ale žiaden z nich nemá také vyvážené vlastnosti ako oceľ, v ktorej sa kombinuje ideálny pomer tvrdosti, pružnosti, pevnosti, jednoduchosti obrábania, možnosti recyklovania a prijateľná cena.

Za posledné dve storočia sa oceľ stala úplne prirodzenou súčasťou našich životov. Stretávame sa s ňou takmer všade. V našich domácnostiach, na cestách, v práci, na záhrade alebo na dovolenke.

Strecha z ocele predstavuje rozumné riešenie pre domy a iné objekty. Ocele s organickými povlakmi poskytujú dlhú životnosť a výbornú ochranu proti ohňu, vode či snehu. So sendvičovou konštrukciou ponúkajú aj výborné tepelno-izolačné vlastnosti a to všetko pri vysokej pevnosti a nízkej váhe. Oceľ sa používa na výrobu množstva stavebných súčastí – od odkvapových systémov až po celé nosné konštrukcie stavieb. V domácich spotrebičoch sa oceľ využíva vo viacerých komponentoch. Konštrukčné prvky, motor alebo finálny povrch spotrebiča z ocele vieme nájsť v chladničkách, práčkach, umývačkách riadu, televízoroch alebo kávovaroch.

Oceľ má svoje miesto aj pri výrobe plechoviek, ktoré najdokonalejšie uchovávajú potraviny, vďaka čomu je zabezpečená ich dlhodobá trvanlivosť. Preto v každej domácnosti sa určite stretneme s plechovkami, viečkami na zaváranie, korunkovými uzávermi na sklenených fľašiach, aerosólovými sprejmi a s technickými plechovkami na farby a laky.

Ani bežná aktivita, akou je cesta za prácou, by nebola možná bez ocele a výrobkov z nej. Autá, autobusy, električky, vlaky, bicykle – každý bežne používaný dopravný prostriedok disponuje oceľovou konštrukciou. Z ocele sa vyrábajú aj prívesy, rôzne nadstavby či prepravné boxy. Oceľ je skutočne takmer úplne všade okolo nás aj v podobe ochranných zvodidiel, stĺpov verejného osvetlenia, dopravných značiek či semaforov. V porovnaní s minulosťou je oceľ, ktorú vyrábame dnes oveľa pevnejšia, a to aj pri nižšej hmotnosti. Vďaka moderným technológiám a pokročilej analytike dnes vyrábame oceľ nielen kvalitnejšie, ale aj efektívnejšie a s menším dopadom na životné prostredie.

V tomto trende bude naša spoločnosť pokračovať aj ďalej. Zaviazali sme sa znížiť emisie CO2 o 55 % do roku 2030 a dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

Zlepšovanie funkčných vlastností ocele, spolu s možnosťou nekonečnej recyklácie ocele bez straty kvality a so znižovaním emisií robí z ocele materiál budúcnosti.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...