Vyhľadávanie:

Oceľ v stavebnom priemysle

Oceľ v stavebnom priemysle

Veľká súťaž – nájdete v treťom súťažnom videu

Stavebníctvo je jedným z najdôležitejších priemyselných odvetví, kde má oceľ svoje nezastupiteľné miesto. Práve oceľ v sebe totiž spája tri kľúčové vlastnosti - vysokú pevnosť, dlhú životnosť a bezkonkurenčnú cenovú dostupnosť. Vďaka svojim jedinečným charakteristikám sa na ňu spoliehajú projektanti rôznych typov stavieb. Od bytových domov, priemyselných budov až po športoviská a nákupné centrá.  Ďalšia povrchová úprava ocele umožňuje architektom a projektantom vytvárať kreatívny dizajn stavieb z ocele. Moderné stavby z ocele si získavajú stále viac architektov na celom svete.

Železobetón, teda oceľ v spojení s betónom, je najpoužívanejším stavebným materiálom na svete. Využíva sa vo väčšine nosných konštrukcií budov a iných stavieb.  Oceľ má podobný koeficient tepelnej rozťažnosti, výborne sa viaže na betón a vďaka vysokej pevnosti v ťahu výrazne zlepšuje celkové vlastnosti železobetónu.  Využívanie železobetónových konštrucí v základových doskách, pilieroch, nosníkoch a stropných doskách umožnilo stavbu moderných výškových budov. Najviac využívaným materiálom pre stavbu nosných konštrukcií priemyselných stavieb sú oceľové profily. Umožňujú vytvorenie samonostnej oceľovej konštrukcie s vysokou pevnosťou. Vďaka svojim mechanickým vlasnostiam, výhodnej cene a dlhej životnosti je väčšina nosných konštrukcií výrobných hál, skladových priestorov a iných stavieb tvorených práve z oceľových profilov. Okrem oceľových profilov sa pri stavbe konštrukcií využívajú aj oceľové rúry. Nájdete ich napríklad aj v lyžiarskych strediskách ako stožiare lanoviek prepravujúcich turistov. Naše vzorované plechy sa využívajú najmä ako pochôdzne prvky v priemyselných halách ale aj športoviskách – akým je napríklad obľúbená košická Steel aréna. Ťažná oceľ produkovaná u nás sa tiež využíva na výrobu radiátorov, ktoré nachádzajú použitie pri dosahovaní tepelnej pohody v domoch, bytoch ale aj priemyselných objektoch. Zaujímavým príkladom je značka Korad Radiators, ktorá v minulosti patrila pod U. S. Steel Košice, ale od roku 2019 začala písať svoju novú kapitolu už ako samostatná spoločnosť. Stále však patrí medzi našich cenných zákazníkov a pokračuje vo svojej viac ako 50-ročnej tradícii výroby v Košiciach.

Najvýznamnejším produktom, ktorý v U. S. Steel Košice pre stavebný priemysel vyrábame, sú ocele s organickými povlakmi, hovorovo nazývané aj lakoplast. Vďaka viacvrstvovej povrchovej úprave vyrábame z ocele moderný materiál s výbornými vlastnosťami, dizajnom a dlhou životnosťou. Dôkazom toho je, že záruka na niektoré z týchto ocelí je až 45 rokov. Určite najviac známym výrobkom z lakoplastu sú strešné krytiny. Medzi hlavné výhody oceľových strešných krytín patrí nízka hmotnosť, rýchlosť výstavby, vysoká kvalita a životnosť, ako aj dobrá cena. Z ocele vyrobenej v U. S. ­Steel Košice vyrábajú strešné krytiny napr. spoločnosti  Maslen na Slovensku, Blachotrapez a Blachprofil2 v Poľsku, alebo Metalsheet v Maďarsku. Oceľové strešné krytiny dopĺňajú ďalšie strešné výrobky ako odkvapové systémy pre zachytávanie dažďovej vody. Vyrábajú sa z pozinkovanej ocele, prípadne aj s lakoplastovou povrchovou úpravou v rôznych farbách. Medzi zákazníkov, ktorí vyrábajú odkvapové systémy z ocele vyrobenej u nás patria spoločnosti Maslen a KJG.

Kombináciou oceľových plechov s organickým povrchom a izolačnej vrstvy z tuhej peny vznikajú sendvičové panely.  Tie predstavujú cenovo a energeticky efektívny spôsob riešenia plášťa budovy. Pridaním izolačnej vrstvy sa znižujú energetické požiadavky a zároveň sa znižujú emisie C02, ktoré vznikajú pri vykurovaní či chladení budov. Pre spoločnosť KINGSPAN, európskeho lídra vo výrobe sendvičových panelov,  dodávame aj plechy so špeciálnym Heat Reflective lakom, ktorý odráža teplo a slnečnú energiu.

Pre našich zákazníkov, výrobcov stavebných konštrukčných prvkov a všetkých ostatných je takisto dôležité poznať a znižovať množstvo emisií CO2 z priemyselných a spracovateľských činností.  V EÚ platí od roku 2003 smernica o obchodovaní s emisiami skleníkových plynov, ktorá zavádza systém obchodovania s emisiami známy pod skratkou EU ETS, čo v podstate znamená, že za možnosť vypúšťať emisie CO2 sa platí. Cena emisných kvót stanovená systémom EU ETS sa mení a zásadným spôsobom ovplyvňuje hospodárenie firmy. Napr. v januári tohto roku cena vystúpila na vyše 40 EUR oproti 27 Eurám na konci roka 2020, resp. 4,30 Eur v januári 2016. Ak teda v USSK vyprodukujeme spolu s 1 tonou vyrobenej ocele v priemere aj 2,07 tony CO2, pri ročnej výrobe máme náklady vyššie rádovo o niekoľko stoviek miliónov EUR oproti výrobcom mimo EÚ, ktorí sa k takejto regulácii nezaviazali.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...