Vyhľadávanie:

Oceliari na Soľnohrade

Oceliari na Soľnohrade

Zaujímavou a nenáročnou bola aktívna prechádzka košických oceliarov rázovitou prírodou a prešovskou hradnou cestou – necestou, ktorá ich na okamih zaviedla do dávnej minulosti, do obdobia 13. storočia. Nenápadná zrúcanina Soľnohradu (alebo Zbojníckeho hradu), ktorý bol postavený ako kamenný na vrchu Zamek (661 m.n.m.) sa rozprestiera na vyvýšenine Slanských vrchov nad obcou Ruská Nová Ves. Kedysi mocná pevnosť strážila neďaleké ložiská soli. V istom období dostala prívlastok Zbojnícky hrad preto, lebo v ňom istý čas sídlili obávaní lúpežní rytieri, ktorí napádali a zbíjali okolo sídliaci ľud. Dnešní návštevníci hradného vrchu si už pevnosti príliš neužijú. Zostali z nej len skromné zvyšky.

Základná organizácia OZ KOVO Oceliareň zorganizovala v spolupráci s projektovým manažérom Martinom Sárossym a starostom obce Ruská Nová Ves Tiborom Kollárom v sobotu 16. apríla 2016 pre členov odborov - zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice a ich rodinných príslušníkov dobrovoľný celodenný pracovný výlet na Soľnohrad.

Cieľom nadšencov bolo pomôcť pri čistení a základných úpravách prístupovej hradnej cesty v rámci realizácie projektu Soľ nás spája, ktorý bol podporený v grantovom programe Spoločne pre región spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie. Vytvorením pomysleného kameninového ukladača zloženého z ľudských rúk, presne tak, ako za starých čias, sa tzv. šetovaním podarilo premiestniť kamenivo na cestu. Následným vytvorením dvoch vodných drenáži sa zvýšila jej komfortnosť i bezpečnosť.

Pre aktívnych brigádnikov sa počas pracovného nasadenia varil nefalšovaný hradný kotlíkový guľáš, po ktorom nasledovalo založenie prvej hradnej návštevnej knihy aj s hradnou pečiatkou. Krásne prostredie okolitej prírodnej rezervácie a pôvabný výhľad na šíre údolia a ďaleké hory spôsobili, že sme sa všetci cítili báječne.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...