Vyhľadávanie:

Oceľová nádej

Oceľová nádej

Nie všetky deti vyrastajú v šťastnej rodine

Koncom októbra roku 2002 predstavila spoločnosť U. S. Steel Košice unikátnu technológiu výstavby budov, ktorej základom je oceľová konštrukcia. Modelový dom, ktorý v priebehu necelého roka vyrástol v mestskej časti Košice - Krásna, sa navonok ničím nelíši od rovnakého domu postaveného z tehál, či dreva. Jeho nespornou výhodou je však rýchlosť a variabilita výstavby, odolnosť voči prírodným katastrofám, cenná je aj úspora nákladov na energiu pri vykurovaní. Prednosti ocele, ktorá je pre svoju pevnosť, trvanlivosť, mnohostranné použitie a rozmerovú stálosť univerzálnym stavebným materiálom, oceňujú stavbári na celom svete. Kvôli ekonomickým i ekologickým výhodám sú rodinné domy na báze ľahkých oceľových konštrukcií stále populárnejšie v Európe i za morom, v USA.

Prvý dvojpodlažný dom z ocele v Košiciach, ktorý má obytnú plochu 120 metrov štvorcových a pozostáva z kuchyne, obývacej izby a hygienického zariadenia na prízemí, troch spální a kúpeľne na poschodí, sa spoločnosť U. S. Steel Košice rozhodla vlani darovať Mestskej časti Košice - Krásna na verejno-prospešné účely. Vznikol projekt, ktorý sa minulý týždeň v stredu, 13. septembra 2006, stal realitou. Za účasti primátora mesta Košice Františka Knapíka, vedúceho Oddelenia sociálnych vecí Magistrátu mesta Košice Matúša Hábera, starostu Mestskej časti Košice - Krásna Mareka Kažimíra, zástupcov mestskej, miestnej a regionálnej samosprávy a pozvaných hostí, medzi ktorými nechýbal ani viceprezident USSK pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga, bolo v priestoroch oceľového domu slávnostne otvorené Krízové stredisko pre deti s príznačným názvom Oceľová nádej. Jeho zriaďovateľom a prevádzkovateľom sa stalo mesto Košice.

V Košiciach, potvrdzujú to štatistické údaje Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, žije mimo rodinného prostredia, v ústavoch s výchovnou a ústavnou starostlivosťou, štyristo detí s trvalým pobytom v našom meste. Základnou filozofiou projektu, ako informoval vedúci Oddelenia sociálnych vecí MMK Matúš Háber, je práca s rodinou zameraná na predchádzanie nutnosti umiestňovania detí v detských domovoch. V oceľovom dome nájdu dočasné útočisko deti od troch rokov, ktoré sa nachádzajú v krízovej životnej situácii, ďalej tie, ktoré podliehajú výkonu rozhodnutia súdu o výchovnom opatrení podľa osobitného predpisu alebo výkonu rozhodnutia súdu o predbežnom opatrení podľa osobitného predpisu.

V zmysle priorít orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately z dôvodu predchádzania umiestnenia dieťaťa z biologickej rodiny do ústavnej starostlivosti bude v krízovom stredisku zriadená profesionálna rodina. "V spolupráci s mestskou časťou Košice - Krásna budeme organizovať takzvané rodinné konferencie za účasti rodinných príslušníkov a odborníkov z oblasti psychológie, na ktorých budeme hovoriť o tom, kde sa stal problém a či je skutočne taký vážny, aby to dieťa nemohlo putovať späť do biologickej rodiny," ozrejmil Matúš Háber. Celý projekt označil za mimoriadne prospešný. "Je to absolútne pekná ukážka ľudskej i finančnej spolupráce štátnej správy, miestnej a regionálnej samosprávy a spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorej vkladom je nehnuteľnosť."

Otec myšlienky výstavby oceľového domu v Košiciach, prvý prezident U. S. Steel Košice John H. Goodish, ako poznamenal v rámci svojho príhovoru počas slávnostného otvorenia krízového strediska viceprezident pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga, bude isto veľmi spokojný, keď sa dozvie, ako budú priestory prvého oceľového domu v Košiciach využité. Spoločnosť U. S. Steel Košice opäť pomohla dobrej veci.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...