Vyhľadávanie:

Ocenenia zbierajú doma i v zahraničí

Ocenenia zbierajú doma i v zahraničí

Predstavujeme Východoslovenskú úniu karate a bojových umení

Bojové umenia, no najmä karate, majú na Slovensku bohatú históriu. Tieto športy ponúkajú nielen možnosť zvládať sebaobranu v rôznych nebezpečných situáciách, ale pomáhajú v človeku pestovať vôľové vlastnosti a v neposlednom rade zlepšujú fyzickú kondíciu. Sú vhodné pre deti i dospelých. Všetky aktivity nadšencov karate a ostatných bojových umení sa sústreďujú v športových kluboch, ktoré v našom regióne zastrešuje Východoslovenská únia karate a bojových umení (VÚKABU).

Že nejde o novodobú záležitosť, hovorí aj rok založenia únie. Činnosť vykonáva od roku 1990, keď po spoločenských zmenách nahradila svojho predchodcu - Východoslovenský zväz karate. "V súčasnosti evidujeme v rámci Košického a Prešovského kraja až 37 klubov. Len v Košiciach je 12 klubov," vysvetľuje prezident VÚKABU Július Valenta, ktorý je zároveň aj naším dlhoročným zamestnancom. K najvýznamnejším klubom v meste patria Metropol Košice, Union Košice, KK Kretovič a Jugo Košice. V ich radoch nájdete i najviac medailistov z rôznych karatistických súťaží. Úspechy žnú nielen na slovenskej pôde, ale aj v zahraničí. Dôkazom sú skvelé výkony na nedávnych majstrovstvách sveta v Malajzii, odkiaľ sa košickí reprezentanti vrátili s niekoľkými cennými kovmi. K najlepším sa zaradila Viktória Pilarová z KK Kretovič, ktorá získala 2. miesto a Zuzana Schwartzová z Union Košice, ktorá získala 3. miesto.

Obe medailistky súťažili v kumite jednotlivcov. K vydareným vystúpeniam patrili aj majstrovstvá Európy v karate v maďarskej Tatabányi, kde karatisti z košického klubu Metropol získali až šesť zlatých medailí. Dva najcennejšie kovy z kata i kumite zdobia krk Viktórie Valentovej a jeden z cvičení kata má v zbierke i Margaréta Verebešová. Nezaostali ani seniori. Prvé miesto v kumite jednotlivcov si vybojoval Štefan Demko a spolu s ním v tímových vystúpeniach nenašli premožiteľov aj Michal Hrunčák s Jánom Olekšákom.

Potešiteľné je, že niektorí z medailistov, ale aj mnoho detí trénujúcich v košických kluboch, pochádza z rodiny železiarov. Karate sa v našej firme vždy tešilo veľkej obľube. Svoje ratolesti povzbudzujú na slovenských, ale aj zahraničných žinenkách oceliari Peter Erdest, Branislav Kotúč, Radoslav Macko, Ladislav Jasai, Milan Klimček, Maroš Sokol, Tibor Gálik, Martin Fečko, Ladislav Ivan, Eugen Lenorovič, Štefan Demko, Ľuboš Čajka, Marek Belovič a Július Valenta. S tým, že sa deti dali na karate, sú spokojní všetci rodičia. Vidia v tom množstvo výhod.

"Karate je pre deti vhodnou voľbou, pretože zmysluplne vypĺňa ich voľný čas. Navyše, cvičením získavajú sebadisciplínu a kondíciu. Tieto návyky im neskôr pomôžu v športovom či osobnom napredovaní," pripomína J. Valenta.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...