Vyhľadávanie:

Ocenenie pre najstarší maratón v Európe

Ocenenie pre najstarší maratón v Európe

Zástupcovia košického MMM sa v Aténach zúčastnili galaprogramu v rámci osláv založenia AIMS

V piatok 9. novembra 2012 sa pri príležitosti 30. výročia založenia Medzinárodnej asociácie maratónskych a cestných behov (AIMS) uskutočnilo v Aténach zasadnutie 6. svetového maratónskeho sympózia AIMS. Na galavečere potom vyhlásili maratóncov tridsaťročia a udelili certifikáty najstarším behom na všetkých kontinentoch. Veľkej pocty sa dostalo Košiciam. Prezident AIMS Paco Borao odovzdal predstaviteľom MMM - prezidentovi Maratónskeho klubu a predsedovi organizačného výboru Štefanovi Daňovi a členovi organizačného výboru MMM Jánovi Margitovi oficiálny certifikát, že Medzinárodný maratón mieru v Košiciach, ktorý sa do asociácie AIMS prihlásil v roku 1990, je najstarší v Európe.

"Je to pre nás veľká pocta, vážime si toto ocenenie, ktoré je uznaním nielen našej jedinečnej histórie, ale aj obetavej práce všetkých generácií organizátorov a dobrovoľníkov," povedal po návrate z Atén Štefan Daňo a dodal: "Predstavitelia AIMS vyzdvihli historický význam nášho podujatia pre svetový maratón. U nás sa prvý maratónsky beh konal po olympiáde v Paríži v roku 1924. V jeho dlhej a bohatej histórii sa na štart postavilo viacero osobností tejto kráľovskej atletickej disciplíny. Boli medzi nimi olympijskí víťazi ako Juan Carlos Zabala z Argentíny, Etiópčania Abebe Bikila a Demissie Wolde, Nemec Waldemar Cierpinsky, ale aj ďalší maratónski bežci, ktorí dosiahli popredné umiestnenia na významných maratónskych podujatiach vo svete. Ocenili tiež skutočnosť, že mená víťazov košického maratónu sú v meste umiestnené na podstavci pri soche maratónca."

Okrem nášho najstaršieho maratónu v Európe certifikáty získali ďalšie najstaršie behy vo svete. V USA je to najstarší maratón na svete, Bostonský, založený v roku 1897 (doteraz 116 ročníkov), v Ázii maratón vo Fukuoke v Japonsku, kde sa beží od roku 1946 (67 ročníkov), v Afrike Comrades maratón v JAR, od roku 1921 (zatiaľ 87 ročníkov) a v Oceánii Rotorua maratón na Novom Zélande, od roku 1965 (48 ročníkov).

K najväčším úspechom MMM patrí aj usporiadanie 6. majstrovstiev sveta v polmaratóne, ktoré boli v Košiciach najlepšie zorganizovanými pretekmi tejto bežeckej disciplíny v roku 1997 a taktiež na vysokej úrovni zorganizovali v roku 1999 12. svetový kongres AIMS. Prezident Maratónskeho klubu Košice Štefan Daňo pozval šéfov organizačných výborov najstarších ocenených maratónov, zástupcov jednotlivých maratónskych podujatí vo svete a členov AIMS v budúcom roku do Košíc. V roku 2013, keď bude mesto Košice Európskym hlavným mestom kultúry, sa 6. októbra uskutoční jubilejný 90. ročník MMM. O rok na to oslávime 90 rokov od založenia MMM.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...