Vyhľadávanie:

Ochrana životného prostredia v centre pozornosti 1. kola nového FSD

Ochrana životného prostredia v centre pozornosti 1. kola nového FSD

Aktuálne témy preberáme s Milošom Fodorom, GM pre environment

Obľúbené podujatie Family Safety Day sme odštartovali 1. mája 2023 v novom formáte ako niekoľkomesačnú súťaž. Budeme hovoriť o našom podniku, zapojíme sa do kvízov a, samozrejme, v hre sú aj stovky atraktívnych cien pre celé rodiny. Všetko o novom FSD sa dozviete tu:

 Family Safety Day - U. S. Steel Košice

Témou 1. kola, v ktorom môžete súťažiť do 21. mája, je ochrana životného prostredia. Rozprávame sa o nej s Milošom Fodorom, generálnym manažérom pre environment.

Prečo je ekológia pre železiarne taká dôležitá?

MF: Ochrana životného prostredia je pre železiarne  dôležitá z dôvodu energetickej a technologickej náročnosti spracovania ocele. Každé naše rozhodnutie vo výrobnom toku od nákupu vstupných surovín až po finálnu úpravu a zabalenie nášho produktu môžeme pozitívne ovplyvniť a tak zmierniť dopady hutníckej výroby na životné prostredie. Mimo toho vidím ďalšie aspekty, ako splnenie legislatívnych požiadaviek daných v zákonoch a povoleniach, či zodpovednosť nášho podnikania voči našim susedom a, novej generácii.  

Čo zamestnáva ekológov v týchto dňoch, čo prioritne riešite?

… z každého rožku trošku… ako vždy. Venujeme sa možnostiam zlepšovania kvality odpadových vôd vypúšťaných z fabriky do Sokolianskeho potoka. Pripravujeme dokumentáciu potrebnú pre certifikáciu Responsible Steel (Zodpovedná oceľ) a tak trošku bojujeme s legislatívou, a to najmä na poli zlučovania a skracovania povoľovania EIA a IPKZ procesu (Posudzovanie vplyvov na životné prostredie a Integrovaná prevencia a kontrola znečisťovania). Venujeme sa čisteniu okolia areálu USSK od odpadkov. Tu by som chcel poprosiť všetkých, aby odhadzovali odpadky do košov a nie na zem.

Čo je pre vás kľúčové z hľadiska bezpečnosti?

Každý jeden náš krok a každé jedno rozhodnutie. Našimi obzvlášť kritickými sú však pohyb v teréne v areáli aj mimo neho vrátane skládok odpadov či  pohyb vo výške a nad voľnou hĺbkou, čo sa týka hlavne meracej environmentálnej skupiny.

Pripravujete nejaké inovatívne riešenie, na ktoré sa obzvlášť tešíte?

Snažíme sa spustiť biodegradačné úpravy niektorých odpadov, ktoré si to vyžadujú. Cieľom je znížiť nebezpečné vlastnosti organických odpadov s využitím napr. baktérií. No a veľmi sa tešíme na naše nové auto pre monitorovanie emisií.

Ako ekológ pracujete roky; zažili ste niečo nezvyčajné, úsmevné?

Spolu s Jožkom Martošom sme zachránili zraneného vlčiaka z prívodného kanála odpadovej vody na ČOV Sokoľany za pomoci závodného zboru požiarnej ochrany a prevádzky vodného hospodárstva. Bol na reťazi a ťažko zranený, ale po ošetrení sa zotavil a z útulku sa dostal do starostlivosti novej rodiny.

Čo môže urobiť ktorýkoľvek zamestnanec, aby spoločnému životnému prostrediu pomohol?

Tak ako som spomenul pri bezpečnosti, pri environmente platí to isté, každé jedno naše rozhodnutie je dôležité, tak porozmýšľajme, ako spraviť veci lepšie a ekologickejšie tak, aby sme s našimi rozhodnutiami a činmi neboli spokojní len my, ale najmä naše deti, ktoré častokrát vyučujú svojich rodičov, ako chrániť a pomáhať  životnému prostrediu. Pomôžme im s tým prosím.

Na titulnej snímke zľava doprava Miloš Fodor spolu s autorkou a viceprezidentom Davidom Hathawayom pri sadení nových stromčekov v ochrannom lese USSK.

Foto: Arpád Köteles

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...