Vyhľadávanie:

Ochranné štíty i krúžky na respirátory vyrábajú 3D tlačiarne

Ochranné štíty i krúžky na respirátory vyrábajú 3D tlačiarne

Nadácia U. S. Steel Košice podporila vzdelávanie, vedu a výskum na Strojníckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach

Pandémia koronavírusu oblieha Európu i celý svet. Ohrození sú najmä seniori, ale aj ľudia v prvej línii, ktorí prichádzajú do kontaktu s chorými – lekári i celý zdravotnícky personál. Na ich bezpečnosť myslí okrem iných aj výskumná obec Technickej univerzity v Košiciach, ktorá sa rozhodla sústrediť v tomto neľahkom období svoje  sily na vývoj zariadení a materiálov, ktoré by mohli nemocniciam a iným zdravotníckym zariadeniam pomôcť.  Projekt  zaoberajúci sa  výskumom, výrobou a aplikáciou trvalých respirátorov a iných ochranných pomôcok  na boj s novým koronavírusom, ktorý pripravili akademici zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach v spolupráci so spoločnosťou Biomedical Engineering a v súčinnosti s firmou Q-Medical, priniesol veľmi rýchlo prvé výsledky. A čo je ešte dôležitejšie, súčasťou novozriadeného inovačného centra strojárov je aj ich vlastný návrh a výroba ochranných štítov v rámci iniciatívy pomoznemocnici.sk, a to prostredníctvom moderných a vstrekovacích technológií i 3D tlače. Šesť z dvanástich 3D tlačiarní, ktorými v centre dnes disponujú, zadovážila pre výskumníkov Nadácia U. S. Steel Košice v rámci podpory vzdelávania, vedy a výskumu.

„Kým na začiatku sme dokázali vyrobiť na šiestich 3D tlačiarňach denne do štyridsať kusov čeleniek na ochranné štíty,  ktoré tu potom  po osadení plexiskla aj kompletizujeme, dnes je to vďaka vašej podpore raz toľko,“ hovorí člen riešiteľského tímu doc. Ing. Radovan Hudák, PhD zo Strojníckej fakulty TUKE. Dodáva, že výroba  jednej čelenky trvá 4 hodiny a že doteraz už vyrobili vyše 400 čeleniek (k 9. 4.) a sami skompletizovali a dodali vyše 300 štítov. „Záujem je veľký, naše výrobky už nachádzajú uplatnenie v rôznych zdravotníckych zariadeniach, vrátane UNLP v Košiciach, Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach, Nemocnice Košice-Šaca a ďalších zdravotníckych zariadení.“

3D tlačiarne idú 24 hodín denne, dokážu naraz vyrobiť rôzne veľkosti a tvary dielov. Obsluhujú ich pracovníci a doktorandi Katedry biomedicínskeho inžinierstva a merania, Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, ktorí sa striedajú v zmenách po jednom, vyberajú dotlačené kusy a opätovne spúšťajú tlač. Na noc sa spúšťa špeciálny proces tlače, v rámci ktorého sa čelenky tlačia „stohovateľne“, teda viac kusov naraz.

Na šikovných 3D tlačiarňach vyskúšali strojári v uplynulých dňoch, na základe návrhu zamestnancov z bezpečnosti práce U. S. Steel Košice, vytlačiť aj krúžky na respirátory. Pokus dopadol na výbornú, čo potvrdil aj zástupca GM pre bezpečnosť a hygienu USSK Robert Meitner.  „Otestovali sme všetkých pätnásť vytlačených krúžkov na respirátory spolu s textíliou vyrobenou v našej Chránenej prevádzke, a to v koksovni, oceliarni i medzi esbeeskármi, pričom výsledok bol veľmi dobrý. Je to výborná alternatíva namiesto prekrytia respirátora celým rúškom pre tých zamestnancov, ktorí majú pridelené respirátory a pohybujú sa v prostredí, kde sú ostatní ľudia chránení len rúškami. Krúžky sa osvedčili, požiadali sme teda o vytlačenie  ďalších 500 kusov,“ konštatoval Robert Meitner.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...