Vyhľadávanie:

Odborári v hutníckom priemysle vyzývajú na podporu udržateľnosti energeticky náročných odvetví

Odborári v hutníckom priemysle vyzývajú na podporu udržateľnosti energeticky náročných odvetví

Listy europoslancom aj spoločná výzva predsedov odborových zväzov Slovenska, Česka a Poľska svojim vládam

Pred dôležitými hlasovaniami o reforme systému obchodovania s emisnými kvótami EÚ (ETS) a navrhovanom mechanizme cezhraničnej regulácie uhlíkových emisií (CBAM), ktoré sa majú uskutočniť v Európskom parlamente na budúci mesiac, oslovil Juraj Varga, predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice slovenských europoslancov. Upozornil na nevyhnutnosť dekarbonizácie a investícií s ňou spojených pri dosahovaní klimatickej neutrality, ktorá však nesmie ohroziť konkurencieschopnosť priemyslu EÚ.

„V mene odborovej organizácie a desiatok tisíc zamestnancov v energeticky náročných odvetviach SR by som Vám chcel predostrieť naše vážne obavy týkajúce sa ambicióznych ekologických cieľov EÚ stanovených v Európskom Green Deale a balíku Fit For 55,“ píše v liste J. Varga. „Naša strešná odborová organizácia IndustriAll Europe a jej pridružené odborové organizácie v členských štátoch EÚ podporujú tieto ambiciózne ekologické ciele, sme však toho názoru, že prioritou reformy ETS a implementácie CBAM musí byť vytvorenie vhodného politického rámca, ktorý spustí investície do európskych priemyselných energeticky náročných odvetví, aby tieto boli schopné dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050 bez toho, aby sa oslabila ich ekonomická životaschopnosť. Postup bez takýchto investícií v krátkodobom a strednodobom horizonte by mohol mať nedozierne následky pre celý európsky priemysel, spoločnosť a samozrejme na zamestnancov.“

Ako ďalej uvádza Juraj Varga, balík Fit For 55 privádza EÚ do novej fázy klimatických opatrení s regulačnými obmedzeniami a nákladmi, ktoré nepociťuje žiadna iná ekonomika mimo Európy. Tieto výzvy prichádzajú v osobitne ťažkej dobe pre európsky priemysel a jeho zamestnancov, keďže globálna situácia vedie k energetickej kríze, v dôsledku prudkého rastu cien komodít a vysokej inflácie. V tejto dobe nie je možné hazardovať s miliónmi pracovných miest, ktoré sú ohrozené, ale je potrebné nájsť správnu kombináciu politík na urýchlenie prechodu k zelenej ekonomike bez toho, aby to viedlo k negatívnym dôsledkom v oblasti zamestnanosti. Spoločne s IndustriAll Europe odborári v hutníckom sektore vyzývajú aj ostatných poslancov Európskeho parlamentu, aby podporovali záujmy takmer 8 miliónov zamestnancov EÚ v energeticky náročných odvetviach a presadzovali požiadavky na zabezpečenie spravodlivého prechodu k zelenej ekonomike.

Predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice je podpísaný aj pod Spoločnou hlasnou regionálnou Výzvou zástupcov odborových organizácii hutníckeho priemyslu Českej, Poľskej a Slovenskej republiky. Uvádza sa v nej:

Revízia EU ETS a zavedenie CBAM sú zásadnými podmienkami Fit for 55 a do zásadnej miery rozhodnú o budúcnosti hutníckeho priemyslu v EÚ.

Sme veľmi znepokojení výsledkami hlasovania výboru ENVI Európskeho parlamentu o EÚ ETS a CBAM, ktoré by de facto zabránilo dekarbonizácii českého, poľského, slovenského (a únijného) hutníckeho priemyslu. IndustriAll sa musí pred hlasovaním v pléne spojiť so všetkými poslancami EP, aby upozornili na problémy s návrhom ENVI. Získanie rozumného a realistického hlasovania pre oceliarsky priemysel na júnovom plenárnom zasadnutí musí byť hlavnou prioritou pre všetky odborové zväzy v EÚ.

Uvedené je o to dôležitejšie s ohľadom na prudko rastúce ceny energií a drahé emisné kvóty, ktoré znižujú konkurencieschopnosť európskej ocele a poškodzujú zamestnancov aj spoločnosti. Cesta EÚ k dekarbonizácii musí byť realistická, postupná, musí odrážať ambície a kroky najväčších svetových producentov emisií (Čína, USA, India, Rusko) a musí brať do úvahy zamestnanosť a budúcu prosperitu.

Rovnako sa obávame, že v nadchádzajúcich mesiacoch sa neplánuje spoločná akcia odborov v Bruseli vzhľadom na to, že legislatívne návrhy pôjdu čoskoro do trialógu.

Naše hlavné obavy, pokiaľ ide o EÚ ETS a CBAM:

EÚ ETS
Bezplatné prideľovanie kvót pre odvetvia zaradené do CBAM bude ukončené už v roku 2030 oproti pôvodne plánovanému roku 2035, čo by znemožnilo investovať do nízkouhlíkových technológií výroby ocele.

Revízia referenčných hodnôt (benchmarkov) do 6 mesiacov od nadobudnutia účinnosti; nové referenčné hodnoty, ktoré zahŕňajú alternatívne technológie, napr. závod ArcelorMittal DRI v Hamburgu pre Hot Metal Benchmark. To by mohlo znamenať 40 % zníženie bezplatných kvót NAVYŠE k zníženiam prostredníctvom iných prostriedkov.

Zmena počiatočného stavu na základe objemu emisií za posledné 3 roky (ktoré by zahŕňali dva roky hospodárskeho poklesu) a lineárny redukčný faktor začínajúci na 4,2 % a zvyšujúci sa o 0,1 %/rok: to by zvýšilo už aj tak vysokú cenu kvót ešte vyššie a odčerpávalo peniaze z investícií.

CBAM
Bezplatná alokácia pre sektory CBAM bude ukončená do roku 2030 namiesto roku 2035.

Nepriame emisie z elektriny zahrnuté v rozsahu CBAM nahrádzajúce kompenzáciu nepriamych nákladov: nie sme si istí, či je to dobrý nápad, a nikto nevie, ako by to fungovalo v praxi.

Žiadne riešenie pre vývoz z EÚ: preferujeme riešenie bezplatného prideľovania na úrovni referenčných hodnôt, ako navrhuje ITRE.

Vyzývame zástupcov vlády Slovenskej republiky, Českej republiky a Poľskej republiky, aby pri svojej komunikácii so zúčastnenými stranami zohľadnili naše obavy a upozornili poslancov Európskeho parlamentu a Komisiu na nevyhnutnosť dekarbonizácie, ale zároveň zachovania kľúčových priemyselných odvetví v EÚ. Vyzývame tiež na okamžitú diskusiu o spoločnej akcii v Bruseli s cieľom upozorniť na nebezpečenstvo negatívneho vplyvu na zamestnancov z EÚ, pokiaľ nebude Fit for 55 zavádzané postupne a rozumne, rovnako ako na negatívne dopady vysokých cien energií v súčasnosti a ich vplyv na konkurencieschopnosť EÚ a živobytie zamestnancov v budúcnosti.

Štrbské Pleso 19.–20. máj 2022

 

Bc. Roman Ďurčo, v.r., předseda HOS OS KOVO

Juraj Varga, v.r., predseda RO OZ KOVO U.S.Steel Košice

Andrzej Karol, v.r., předseda Národní sekce metalurgie NSZZ "Solidarność"

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...