Vyhľadávanie:

Rady a tipy na cestu k energetickej sebestačnosti domácnosti

Rady a tipy na cestu k energetickej sebestačnosti domácnosti

Podujatie ženskej siete bolo tentokrát určené najmä mužom

Nechcem sa dotknúť žien, ale predsa len, debaty o solárnych kolektoroch či tepelných čerpadlách nie sú práve dominantnými témami ich rozhovorov. U mužov je to inak. Všetci však určite spozornejú, keď prídu účty za plyn a elektrinu a stále aktuálnejšou sa problematika stáva aj v súvislosti s reálnym ohrozením dodávok energetických médií kvôli konfliktu na Ukrajine. Viacerí rozmýšľajú o inštalácii a využívaní nejakého zdroja obnoviteľnej energie. A práve tých určite zaujalo posledné podujatie ženskej siete U. S. Steel Košice, ktoré sa uskutočnilo online formou 31. mája. Prednášku „Môžu prispieť obnoviteľné zdroje energie (OZE) k energetickej sebestačnosti domácností SR?“ odprezentovala Slávka Kočanová zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) a poskytla mnoho užitočných rád, ako môže každý ušetriť a zároveň prispieť k ochrane klímy.

Agentúra SIEA poskytuje bezplatné energetické poradenstvo pre širokú verejnosť, štátne organizácie i podnikateľov, manažuje národné a európske podporné energetické projekty, robí vzdelávanie na školách, vydáva praktické príručky a sériu relácií S energiou efektívne pripravila aj pre televízne vysielanie. Poradenské pracovisko má aj v Košiciach, užitočné informácie a rady sú však dostupné kedykoľvek na webovej stránke:

  www.siea.sk.

OZE znižujú náklady, podstatné je však zmeniť naše správanie

S. Kočanová vo svojej prednáške zdôraznila, že rád a možností, ako znížiť spotrebu energií je veľa, prvoradé je však začať meniť naše správanie, inak by inštalácia drahých zariadení nemala žiadny zmysel. Už len jednoduché zníženie teploty v domácnosti o 1 °C nám ušetrí 6 % energie. Odporúčaná teplota v domácnostiach je 21 °C.... akú teplotu máte v zime vy?

Venovala sa aj technológiám, ktoré umožňujú znížiť závislosť na zemnom plyne. Pre potreby vykurovania sú to elektrické tepelné čerpadlá a kotly na biomasu, pre ohrev vody môžeme použiť solárne kolektory alebo fotovoltické panely. Vysvetlila rozdiely medzi nimi, porovnala rôzne typy, kapacitu, účinnosť i vhodnosť použitia v rozdielnych geografických podmienkach.

Vedeli ste, inštalovať fotovoltické panely sa vám oplatí pri spotrebe elektriny nad 6000 kWh ročne?

Alebo že pre 2-3 osoby stačia 2-3 kolektory a 300 litrový zásobník na vodu? Nemá zmysel technológie predimenzovávať a zvyšovať vstupné náklady. Skôr treba opäť zmeniť správanie a spotrebovávať energiu vtedy, keď je slnečná energia využitá, teda najmä cez deň, napr. aj nastaveným štartom spotrebičov. Určite aj preto, že na Slovensku dávame nadbytok vyrobenej elektriny do siete bezodplatne.

Slávka Kočanová odpovedala aj na otázky:

  • Ako znížiť spotrebu elektriny v domácnosti?
  • Aké spôsoby vykurovania a ohrevu vody sú najvýhodnejšie?
  • Ako zistiť, ktorý kotol je v rodinnom dome pre nás najvhodnejší?
  • Komu sa oplatí tepelné čerpadlo?
  • Aké sú investičné náklady pri jednotlivých OZE?
  • Ako zohľadniť v bytovom dome prestupy tepla, aby bolo rozpočítanie nákladov spravodlivé?
  • Kde získať finančnú podporu, granty a dotácie?

Na záver prezentácie viceprezidentka Elena Petrášková informovala, že agentúra SIEA je pozvaná na naše septembrové podujatie Family Safety Day, kde bude poskytovať poradenstvo pre zamestnancov USSK v stane dcérskej spoločnosti Ferroenergy.

Prezentácia z podujatia ženskej siete bude zverejnená na intranete, v sekcii Všeobecné, Women´s Inclusion Network.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...