Vyhľadávanie:

Odstraňujú salamander

Odstraňujú salamander

Rekonštrukcia a modernizácia vysokej pece č. 2 pokračuje

VP2
Šikmé plynovody sú už demontované, nahradia ich nové.

Inokedy voľné priestranstvo v blízkosti vysokej pece č. 2 už viac ako tri týždne zapĺňajú stavebné mechanizmy a obrovské kusy náhradných dielcov. Po trinástich rokoch pec rekonštruujú a modernizujú. Milióny ton surového železa, ktoré ňou pretiekli, poznačili najmä nístej pece. Ťažisko prác sa sústreďuje preto hlavne na túto časť zariadenia.

V pondelok bolo na stavbe rovnako čulo ako po iné dni. A to aj napriek horúcemu letnému dňu. Chlapi sú zvyknutí. Opravári Hutných montáží Košice sa popri obrovských, na zemi položených kusoch starých i novotou žiariacich potrubí, takmer strácali. Pri zváraní nových šikmých plynovodov sa nedali vyrušiť ani objektívom nášho fotoaparátu. "Toto potrubie spája vysokú pec s prašníkom a slúži na odťah plynu," vysvetľuje Dušan Hevera, manažér projektov prvovýroby z úseku inžinierskych činností. "Staré šikmé plynovody sú už demontované, pripravujeme nové. Pokračuje aj montáž rozvodov chladiacej vody, práce na ohrievačoch vetra a okružnom vetrovode."

Výťahom sa vezieme priamo k peci. Tu hrajú stále prím ešte domáci. Peciari robia prípravné práce na odstránenie zliatku z nísteje, alebo ako vravia v hutníckom žargóne, salamandra. Nie je to robota pre "slečinky". Dvaja chlapi od hlavy po päty v ohňovzdornom oblečení pomocou kyslíkovej trysky vypaľujú do nísteje otvory. Keď na chvíľu vylezú z pece konzultovať s kolegami ďalší postup a zdvihnú ochranné štíty tvárí, leje sa z nich pot.

"Do dier odborníci na práce s výbušninami uložia nálože a postupne budú zvyškový zliatok odpaľovať. Niekoľkotonové kusy železa potom vyberú a odvezú. Túto časť prác má na starosti Termostav - Mráz," hovorí D. Hevera. "Všetci musia pracovať veľmi sústredene a opatrne, aby neporušili plášť pece." Pritom práve na nich sa upierajú najviac pohľady ostatných účastníkov opravy. Všetci sledujú, ako rýchlo sa im podarí dopracovať ku dnu pece. Až vtedy, hovorí náš sprievodca, sa začína samotná rekonštrukcia nísteje. Mení sa totiž práve od dna pece.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...