Vyhľadávanie:

Ohrozených je čoraz viac pracovných miest

Ohrozených je čoraz viac pracovných miest

Ochranné opatrenia prijaté Európskou úniou v oceliarskom priemysle, zamerané na odvrátenie zvýšeného dovozu spôsobeného uvalením dovozných ciel na oceľ do USA podľa článku 232, boli automaticky zvýšené o 5 %, a to aj napriek protestom z prostredia oceliarskeho sektoru a obáv vyjadrených mnohými členskými štátmi EÚ. Tento výrazný nárast dovozných kvót ocele už druhýkrát v tomto roku prichádza súčasne s očakávaným poklesom dopytu po oceli v EÚ na jeseň 2019.

„Päťpercentný nárast dovozných kvót bol zakomponovaný do nariadenia, ktoré implementovalo ochranné opatrenia v EÚ.  Prebiehajúce prehodnocovanie by však malo zohľadniť meniacu sa situáciu na trhu. Nárast o 5 % nebol zrušený napriek škodám, ktoré spôsobil nárast dovozu ocele, a to naznačuje, že Európska komisia ignoruje oprávnené obavy priemyselného sektora týkajúce sa dopadu nárastu dovozov na už padajúci trh. Toto rozhodnutie je nelogické a prehodnocovanie bude o to komplikovanejšie,“ povedal Axel Eggert, generálny riaditeľ EUROFER-u.

V predchádzajúcich týždňoch došlo k ohlásenému zatváraniu fabrík a odstávkam prevádzok oceliarní naprieč Európou, čo ohrozilo tisíce pracovných miest v sektore, ktorý prináša spolu 2,6 milióna priamych, nepriamych a súvisiacich miest v EÚ.

„Ako sektor sme vyzvali zákonodarcov, aby nedvíhali kvóty na dovoz ocele, keďže nárast objemov dovozu nie je v súlade s veľkosťou a smerovaním tohto trhu. Vychádzajúc z roku 2018, keď dovoz ocele expandoval o rekordných 12 % a dosiahol najvyšší podiel na trhu v histórii, je zvláštne, že EK sa nerozhodla minimálne odsunúť túto vopred naplánovanú zmenu, až kým nebude ukončené vyhodnocovanie,“ zdôraznil Eggert.

Európska komisia bude vo veľkej miere zodpovedná za ohrozených zamestnancov v oceliarstve, keďže náš sektor sa zbytočne scvrkáva napriek dôrazným varovaniam výrobcov ocele a členských štátov EÚ.  EUROFER predložil sériu odporúčaní navrhnutých na zlepšenie fungovania prijatých ochranných opatrení.  Tie zahŕňajú komplexnejšie kvóty pre každú krajinu osobitne, limity na spotrebovanie nespotrebovaných kvót pre jednotlivé krajiny a automatické zahrnutie rozvojových krajín do opatrení, ak tieto presiahnu 3-percentný prah. 

Axel Eggert ďalej povedal: „V momentálnej situácii ochranné opatrenia vo veľkej časti nášho odvetvia ledva plnia svoju funkciu. Nárast kvót, ktoré sú rýchlo spotrebovávané spolu s objemami dovozu „čakajúcimi na pridelenie kvót“, predstavuje iba čerešničku na importovanej torte. Vyzývame Komisiu, aby vzala do úvahy našu výzvu aj v mene všetkých členských štátov, ktoré už vyjadrili obavy vyplývajúce z nárastu kvót a aby reagovala odvolaním tohto čudného nárastu kvót ešte predtým, ako to bude ďalej podkopávať ochranné opatrenia a sektor, spoliehajúci sa na ne.“    

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...