Vyhľadávanie:

Olympionici s čelenkami

Olympionici s čelenkami

Pohľad do histórie zimnej olympiády (2)

Marcové termíny spôsobovali problémy s nedostatkom snehu, preto sme presunuli termín konania zimnej olympiády na polovicu februára. Kým Jahodná sa ukázala ako najvhodnejšia lokalita, bežci sa od roku 2000, teda pri štvrtom ročníku sťahovali z Kojšovskej holi do Kavečian. Po prvý raz v roku 2000 sme zaviedli popri olympijskej znelke, vztyčovaniu vlajok a sľube pretekárov počas slávnostného otváracieho ceremoniálu aj zapálenie ohňa.

Ako prvému sa tejto pocty dostalo Jánovi Staníkovi, bývalému reprezentantovi Československa v lyžovaní, pracovníkovi Výskumu. V ďalších rokoch oheň zapálili dnes už bývalí zamestnanci železiarní a vynikajúci lyžiari Teodor Laco, Pavol Vodarčík a Pavol Hrehor. V roku 2000 sa na štart v obrovskom slalome postavilo 155 pretekárov a na stupne víťazov sa v jednotlivých vekových kategóriách postavili Ján Rohár, Vladimír Jančuška, Gabriela Sinčáková a Mária Fridriková. Po prvýkrát sme zaradili aj súťaž v snowboarde, kde sa víťazmi stali Pavol Lacko a Stanislav Krajňák. V premiére tejto disciplíny sa na štart postavilo 12 pretekárov.

Piaty ročník zimnej olympiády sme odštartovali 24. februára 2001 na Kojšovskej holi, kde sa konali preteky v behu na lyžiach s 36 štartujúcimi. Olympiáda pokračovala 10. marca na Jahodnej obrovským slalomom a pretekmi v snowboarde, ktorých sa spolu zúčastnilo 190 pretekárov. V roku 2001 mal premiéru Detský zimný karneval s prehliadkou karnevalových masiek. Olympionici nikdy neodchádzali zo súťaží bez stravy a občerstvenia a samozrejme ani bez suvenírov. Vlani to boli čiapky a v tomto roku nastúpia na štart s čelenkami. Zároveň chcem všetkým, ktorí sa chcú zúčastniť tohtoročných pretekov zimnej olympiády pripomenúť, aby dodržali termín prihlásenia sa do 6. februára 2006.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...