Vyhľadávanie:

Olympionik z oceliarne

Olympionik z oceliarne

Hokejový reprezentant a bronzový medailista z MS a OH Peter Veselovský oslávil okrúhle životné jubileum

V histórii športu v našom meste je neodškriepiteľnou skutočnosťou, že Košice boli a sú mekkou ľadového hokeja. Tento šport je uznávaný a obľúbený aj medzi našimi zamestnancami už od roku 1967. Vtedy sa totiž hokejový klub Dukla Košice natrvalo pretransformoval do Telovýchovnej jednoty bývalých Východoslovenských železiarní, ktoré si hokej vzali pod ochranné krídla. Svoje prvotné snaženie zavŕšili košickí hokejisti v roku 1986 ziskom prvého federálneho majstrovského titulu. Keďže potom prišli ďalšie úspechy i tituly, hokej v Košiciach je až do dnes spoločenským fenoménom a preferovaným i podporovaným športom. Takmer všetci hráči z čias prvoligového tímu VSŽ, neskôr HC Košice, boli zamestnaní v materskom podniku. Niektorí z nich sa však vo fabrike usadili natrvalo ako brankár Michal Orenič, Jozef Franc, Marián Repaský, Ján Hromjak, Štefan Jabcon, Miroslav Hriňák či Peter Veselovský.

Po skončení aktívnej činnosti sa tu udomácnili v rôznych pracovných profesiách. Dnes žijú z hokeja už len v spomienkach a v USSK sa podieľajú na vytváraní pracovných hodnôt. Roky každému z nich pribudli a nechce sa ani veriť, že posledne menovaný Peter Veselovský oslávil včera, 11. novembra 2014, životné jubileum 50 rokov. Patril nielen k stabilným hráčom košického tímu, ale ako jediný z našich zamestnancov sa môže hrdiť dvomi bronzovými medailami, ktoré získal na zimných olympijských hrách i na majstrovstvách sveta. V našej firme pracuje od roku 2004 ako panvár v DZ Oceliareň a už osem rokov je členom hokejového mužstva Oceliarne. V rámci nášho šampionátu o majstra USSK sa v rokoch 2010 až 2013 tešil so svojimi spoluhráčmi zo štyroch majstrovských titulov v rade. "Aj napriek tomu, že som v roku 2002 s profesionálnym hokejom oficiálne skončil, na tento šport nedám dopustiť. Je to moja srdcovka, v týždni si ešte aj teraz dva razy rekreačne zahrám buď s bývalými spoluhráčmi, alebo s tímom oceliarov pripravujúcich sa na hokejové majstrovstvá USSK v roku 2015," rozhovoril sa P. Veselovský a dodal: "V tomto roku sme skončili bez medaily, nuž v tom budúcom by sme sa chceli medzi hokejovú elitu v našej firme vrátiť. Mužstvo posilnili štyria noví hráči, svedomito sa pripravujeme, našim súperom v boji o medaily by sme na ľade radi konkurovali."

S hokejom začínal v Liptovskom Mikuláši, odkiaľ do prvoligových VSŽ postupne prichádzali takí hráči, akými boli Filipovič, brankár Švárny, Jančuška, Božík, Spodniak, Droppa a pred sezónou 1984/85 aj devätnásťročný P. Veselovský. Dlho sa však v kádri železiarov neohrial, pretože narukoval do Dukly Trenčín a počas druhého roku vojenčiny hrával v Dukle Michalovce. Do Košíc sa vrátil v sezóne 1987/88. Bol to pre neho vydarený návrat do metropoly východu, pretože sa v roku 1988, keď hokejisti VSŽ Košice získali vtedy druhý federálny majstrovský titul, tešil zo svojej prvej zlatej medaily. V tíme železiarov si našiel stabilné miesto v zostave a jeho forma gradovala. Na začiatky deväťdesiatych rokov P. Veselovský rád spomína, pretože sa mu herne darilo a to si všimol aj vtedajší tréner československej hokejovej reprezentácie Ivan Hlinka. Tvoril nové reprezentačné i olympijské mužstvo a do kádra ČSFR z Košíc nominoval okrem Petra Veselovského i brankára Jaromíra Dragana a Igora Libu.

"Na rok 1992 mám tie najkrajšie spomienky," vyznal sa jubilant. "Vo februári som s mužstvom ČSFR štartoval na XVI. zimných olympijských hrách vo francúzskom Albertville. V silnej konkurencii sme sa prebojovali až do semifinále, v ktorom sme podľahli Kanade 2:4. V zápase o 3. miesto naše mužstvo nenechalo nič na náhodu, nad USA sme zvíťazili presvedčivo 6:1 a získali bronzové medaily. Mne sa najlepšie darilo v zápase proti Švajčiarsku, v ktorom som strelil jeden gól a na jeden prihral. O dva mesiace neskôr sme v tom istom roku spolu s I. Libom reprezentovali v tíme ČSFR na majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v Prahe a v Bratislave. Boli sme dobre zohratí z olympiády a svoje kvality naše mužstvo potvrdilo aj na svetovom šampionáte. Aj tu sme získali bronz, keď sme v boji o 3. miesto zdolali Švajčiarsko 5:2."

Po tomto "bronzovom" roku odohral P. Veselovský ešte jednu sezónu v drese VSŽ, potom sa na rok upísal Plzni. Pred sezónou 1995/96 sa vrátil opäť do Košíc, tentoraz už do extraligového hokejového tímu s novým názvom HC. Získal s ním pre Košice štvrtý majstrovský a druhý národný titul v samostatnom Slovensku. V závere svojej kariéry odohral niekoľko zápasov v zahraničných kluboch, či už v Karlových Varoch, vo francúzskom Caen a s aktívnou profesionálnou činnosťou sa lúčil v sezóne 2001/02 spolu s I. Libom v Spišskej Novej Vsi. Ako sa vyjadril, aj po päťdesiatke bude naďalej žiť hokejom. V hľadisku Steel arény pozorne sleduje výkony nášho majstrovského tímu HC Košice, ktorého je verným fanúšikom. Privítal by, keby boli Košičania účastníkmi vyššej kvalitnejšej zahraničnej súťaže. Určite by sa to prejavilo na návštevnosti a do hľadiska by prišlo viac fanúšikov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...