Vyhľadávanie:

Onkológia potrebuje našu pomoc!

Onkológia potrebuje našu pomoc!

Počet onkologických ochorení na Slovensku neklesá. Skôr naopak. Ročne registrujeme bezmála dvadsaťtisíc nových prípadov tejto diagnózy, ktorá si nevyberá ani vek, ani pohlavie. A prognózy sú ešte hrozivejšie. Riaditeľ Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach Alexander Berč hovorí, že približne pätnásť až dvadsať rokov bude výskyt zhubných nádorov v krajinách strednej Európy, vrátane Slovenska, rásť. Až potom sa v náraste počtu onkologických ochorení očakáva stabilizácia. Súvisí to predovšetkým so zlou životosprávou, nie najlepším prístupom ľudí k vlastnému zdraviu, svoj vplyv však zohráva aj prostredie, vystavovanie sa infekciám, slnku, žiareniu, chemikáliám.

"Nikto nikdy nevie, koho toto ochorenie môže postihnúť," konštatuje Alexander Berč. "Aj keď sa cítime veľmi zdraví a myslíme si, že nás sa to určite nikdy v živote týkať nebude. Nemusí, ale, žiaľ, môže..." Liečba rakoviny, to už dnes vie hádam každý, je vysoko finančne náročná. Prístroje, ktoré pomáhajú pri liečbe i včasnej diagnostike, nie sú najlacnejšou záležitosťou a peniaze v zdravotníctve stále chýbajú. Vo Východoslovenskom onkologickom ústave, v ktorom poskytujú lekári i zdravotný personál špičkové služby pre ťažko chorých pacientov z celého regiónu východného Slovenska, budú v nových priestoroch čoskoro nainštalované nové rádioterapeutické prístroje.

"Umožnia nám presné plánovanie ožarovania nádorov. K už existujúcim prístrojom a ich softvérovému vybaveniu potrebujeme ešte zadovážiť niektoré prídavné zariadenia. Žiaľ, všetko je dnes drahé... Jedným z nich je aj automatická vyrezávačka blokov, ktorá pri ožarovaní nádoru zabraňuje prieniku žiarenia do zdravého tkaniva. Nejaké finančné prostriedky na jej zakúpenie už máme, ale zďaleka nestačia. Stojí približne 2,5 milióna korún," hovorí Alexander Berč.

Košickí hutníci sú známi svojím humánnym cítením. Dokázali sme to už neraz. Finančnými zbierkami, do ktorých sme sa zapojili v posledných troch rokoch, sme výrazne pomohli košickým zdravotníckym zariadeniam a v podstate i sami sebe. Pomôžme aj tentoraz! Vedenie spoločnosti U. S. Steel Košice sa rozhodlo vyhlásiť medzi zamestnancami firmy finančnú zbierku, ktorej cieľom je pomôcť Východoslovenskému onkologickému ústavu v Košiciach pri nákupe automatickej vyrezávačky blokov, prístroja, ktorý v rámci liečby zhubných nádorov zabraňuje poškodeniu zdravého tkaniva pri ožarovaní.

Prispieť môže každý zo zamestnancov U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločností 50 alebo 100 korunami, prípadne inou sumou, a to formou zrážky zo mzdy za november 2005, čo potvrdí svojím podpisom na osobitnom formulári, ktorý bude k dispozícii na každom pracovisku. Rovnakou sumou, akou bude výťažok zo zbierky, prispeje na zakúpenie prístroja spoločnosť U. S. Steel Košice. Spoločný dar bude predstaviteľom Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach odovzdaný na slávnostnom benefičnom vianočnom koncerte, ktorý sa uskutoční 9. decembra v Štátnom divadle Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...