Vyhľadávanie:

Ozdobou trate je nový štartovací pahorok

Ozdobou trate je nový štartovací pahorok

Grant z programu Spoločne pre región použili na modernizáciu bikrosového areálu

Fanúšikovia bikrosu sa môžu tešiť. Na Sídlisku Dargovských hrdinov je pre vyznávačov tohto adrenalínového športu k dispozícii zmodernizovaný areál. Jediná bikrosová dráha v Košiciach má niekoľko vylepšení, pričom k najvýznamnejším patrí zrekonštruovaný štartovací pahorok. Je vyasfaltovaný, kompletne zastrešený a jeho súčasťou je aj duralová štartovacia rampa. Modernizácia je výsledkom úspešnej súčinnosti klubu BMX Košický Šarkaň a mestskej časti Dargovských hrdinov. Projekt finančne podporila i spoločnosť U. S. Steel Košice v rámci programu Spoločne pre región, ktorý každoročne vyhlasuje v spolupráci s Karpatskou nadáciou.

"Nadšenci bikrosu, členovia klubu a rodičia začali svojpomocne rekonštruovať trať približne pred tromi rokmi. Najprv sa venovali terénnym úpravám a neskôr opravili štartovaciu búdku, na ktorej vymenili okná a nanovo ju natreli. Grant použili na výstavbu krytého štartovacieho pahorku. Inšpiráciu čerpali zo zahraničia, trať sa teraz podobá na bikrosovú dráhu v Pardubiciach. Výsledkom modernizácie je, okrem štartovacieho pahorku, bezmála štyristo metrov dlhá trať s piatimi rovinkami, rytmickou sekciou, troma skokmi, štyrmi klopenými zákrutami a štartovacou rampou," vymenúva novinky starosta Mestskej časti Košice Dargovských hrdinov Jozef Andrejčák. Pripomína, že veľkú zásluhu na iniciovaní celého projektu mal náš kolega Daniel Tomčo z BSC, ktorý je zároveň aj predsedom klubu Košický Šarkaň.

Aj keď je areál už zrekonštruovaný, "bajkeri" rátajú s ďalšou modernizáciou. Členovia klubu chcú v najbližšej dobe vybudovať podobný prístrešok aj v cieľovej rovinke a taktiež odvodniť trať v rámci projektu, ktorý navrhla Správa mestskej zelene v Košiciach. Netradičným objektom, ktorý vyrastie na Lidickom námestí v blízkosti bikrosovej dráhy, bude originálna drevenica od výtvarníka a sochára Tomáša Džadoňa. Tá sa však vybuduje v rámci programu Košice 2013 - Európske hlavné mesto kultúry.

Vynovený areál vo veľkom štýle slávnostne otvorili začiatkom prázdnin. Cez víkend 6. a 7. júla sa v ňom konali majstrovstvá Slovenska jednotlivcov a družstiev. Kvalitu trate so zastrešeným štartovacím pahorkom si vyskúšalo 52 pretekárov a v tímovej súťaži sa predstavilo šesť družstiev. Slovenský šampionát sa skončil úspešne predovšetkým pre členov klubu BMX Košický Šarkaň. V elitnej kategórii juniori a muži obsadil dvakrát prvé miesto Michal Tomčo. "Šarkani" sa okrem toho tešili z druhého miesta aj v tímovej súťaži.

Úspech Košičanov potvrdil, že investícia do modernizácie areálu sa vyplatila. Záujemcovia o bikros tak majú na Sídlisku Dargovských hrdinov ideálne podmienky. S projektom je spokojný aj starosta J. Andrejčák. "V prvom rade som veľmi rád, že naša mestská časť získala na projekt dotáciu. Pomohli sme tak miestnej komunite. Vybudovanie zastrešeného štartovacieho pahorku dáva areálu vyššiu pridanú hodnotu a už na prvý pohľad ho skvalitňuje. Čo je podstatné, trať je k dispozícii pre širokú verejnosť. Podmienkou je iba vhodné ustrojenie, ktoré pozostáva z helmy, rukavíc, trička s dlhými rukávmi, chráničmi lakťov a predkolenia. Z množstva detí, tínedžerov i dospelých, ktorí trať dennodenne využívajú vidieť, že o bikros je v Košiciach záujem."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...