Vyhľadávanie:

Padli štatistické rekordy

Padli štatistické rekordy

Včera na tlačovej konferencii organizátori oznámili, že ku dňu 19. septembra boli prekonané viaceré rekordy štatistických čísiel čo do počtu prihlásených. Kým vlani bolo najviac prihlásených účastníkov maratónu, polmaratónu, vozičkárov i polmaratóncov na kolieskových korčuliach v počte 1019, v tomto roku ich počet dosiahol 1164 prihlásených.

Rekordná bude aj účasť žien. V polmaratóne až 90, kým na maratónsku trať odštartuje 40 žien. Podobne je to aj v počte prihlásených krajín. Vrátane Slovenska zavítajú do Košíc pretekári z 29 štátov sveta. Rekord prekonali aj zahraniční bežci, ktorých bude na štarte až 358, kým vlani len 300. Je to situácia o to potešujúca, že do štartu MMM zostáva ešte 11 dní a práve v poslednom týždni sa organizátorom nakopí množstvo prihlášok. Čo sa týka favoritov, okrem už spomínaných Poliakov príde vlaňajší víťaz a držiteľ traťového rekordu Dobrzynski, ďalej Bialk, Wojcik, Ochal a Biegala, do Košíc zavítajú tiež štyria pretekári z Veľkej Británie. Traja z nich, a to Andy Jones, Dave Norman a Richard Gardiner sa pokúsia v Košiciach splniť kvalifikačný limit 2:18:15 h. na hry Commonwealthu, ktoré sa na budúci rok v marci uskutočnia v austrálskom Melbourne.

Angličania prinesú na štart aj dve ženy, Jenny Clagueovú s osobným časom 2:41:21 h. a Sharon Morrisovú s osobákom 2:40:18 h., ktoré tieto časy zabehli v tomto roku na maratóne v Londýne. Vedúcim tímu bežcov z Veľkej Británie je Steve Brace, ktorý vo svojej kariére absolvoval 52 maratónov, štartoval na dvoch olympijských hrách v Barcelone a v Atlante. Jeho osobný čas má hodnotu 2:10:57 h., ktorým vyhral maratón v Berlíne v roku 1991.

V Košiciach na MMM štartoval v roku 1986, kedy časom 2:23:19 h. obsadil veľmi pekné 8. miesto. A ešte jeden v minulosti vynikajúci maratónec z Veľkej Británie príde do Košíc. Dnes už 67-ročný Ronald Hill sa predstavil na trati košického maratónu z Košíc do Sene a späť v roku 1974. Dosiahol čas 2:28:30 h., obsadil 28. miesto, ale drží rekord po obrátku. V tom roku sa bežalo za veľmi nepriaznivého počasia (bolo chladno, padal sneh s dažďom a fúkal silný severný vietor). Hill zabehol do Sene v čase 1:02:28 h. Pekelné tempo už na spiatočnej trati do Košíc nedokázal udržať a postupne proti silnému vetru s dažďom strácal veľa síl. V roku 1970 sa stal víťazom hier Commonwealthu časom 2:09:28 h. a ako druhý maratónec na svete pokoril vtedy hranicu 2:10:00 h. Do Košíc teda príde nielen ako vzácny hosť, ale aj ako pretekár, keď sa rozhodol zabehnúť si polmaratón.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...