Vyhľadávanie:

Pamätník v Hejcoch bude pripomínať obete

Pamätník v Hejcoch bude pripomínať obete

Letecké nešťastie na kopci Borsó a tragickú smrť 42 slovenských vojakov, ktorí sa 19. januára 2006 vracali domov z mierovej misie KFOR v Kosove, pripomína od soboty, 19. mája, memoriálny pamätník v maďarskej obci Hejce. Na jeho odhalení sa zúčastnilo a vzdať úctu obetiam najväčšieho leteckého nešťastia v histórii Slovenska, medzi ktorými boli aj príbuzní zamestnancov U. S. Steel Košice, prišlo takmer 500 ľudí. Na slávnostnom odhalení sa zúčastnil aj predseda NR SR Pavol Paška, minister vnútra František Kašický, maďarský minister obrany Imre Szekeres i vtedajší minister obrany SR Juraj Liška. Na pietnom akte sa zúčastnil aj Martin Farkaš s manželkou, ktorý ako jediný prežil katastrofu. "Pamätník je mementom ľudskej súdržnosti a spolupatričnosti, ktorú prejavili Slovákom občania Maďarskej republiky, obyvatelia obce Hejce i predstavitelia štátu. Je prejavom úcty a uznania obetiam leteckého nešťastia, ktorí zahynuli pri návrate z mierovej misie. Nikdy na vás nezabudneme," povedal v smútočnom prejave minister Kašický.

Pomník v obci Hejce, ktorého autorom je akademický sochár Ladislav Sabo z Galanty, stvárňuje hrdinstvo vojakov, ktorí zahynuli pri nešťastí. Autor spolupracoval s Vavrincom Perleczkým a Ladislavom Molnárom. Pamätník má hodnotu 4,5 milióna Sk, stojí na podstavci z tatranskej žuly a obkolesujú ho do bronzu zaliate štyri šesťmetrové stromy z miesta tragédie, ktoré sa zlomili pri páde lietadla. Tretina použitých peňazí pochádza z verejnej zbierky.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...