Vyhľadávanie:

Panda ako kontrolór

Panda ako kontrolór

Na Klinike neonatológie DFN v Košiciach si pomoc košických hutníkov cenia

Len nedávno, 12. februára, tu priviedli na svet utešené trojčatá. Rebeku, Veroniku a Réku. Aj keď sa narodili cisárskym rezom, pôrod prebehol bez akýchkoľvek komplikácií. Prednosta Kliniky neonatológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Peter Krcho prezradil, že dievčatká si v prvých hodinách života vyžadovali iba ľahkú podporu pomocou pretlaku v dýchacích cestách. "Tieto deti sú pre nás veľmi príjemným oživením, pretože vysoké percento našej práce spočíva v starostlivosti o deti v ťažkom a komplikovanom stave," konštatoval. Každá viacnásobná gravidita je spojená so zvýšeným rizikom. Pri viacnásobných tehotenstvách je bežným problémom, že nie každé z detí je úplne pripravené na pôrod. Mimoriadny pre kliniku bol z tohto hľadiska rok 2007, keď tam poskytovali špeciálnu starostlivosť 33 dvojčatám a štyrom trojčatám. Podľa P. Krcha však neprejde deň, aby tu neprijali minimálne jedného novorodenca v ťažkom stave. Nielen z Košického kraja, ale i celého východoslovenského regiónu, kde sa podľa štatistiky rodí najviac detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Aj pod 999 gramov...

Tím lekárov a sestier, ktorý poskytuje urgentnú starostlivosť novorodencom v ohrození života, má neľahkú, ale krásnu úlohu. Či skôr poslanie? Napĺňať ho však nie je jednoduché. A bez kvalitnej zdravotníckej techniky a prístrojov priam nemožné. Aj preto je jedným z cieľov Krajskej neonatologickej neziskovej organizácie Novorodenec sústreďovať finančné prostriedky na prístroje používané pri starostlivosti o malých človiečikov. Vďaka dvom percentám z dane, ktoré poslali dobrí ľudia na jej účet, sa podarilo získať celý rad diagnostických a život zachraňujúcich prístrojov. Nemalou mierou k ich zadováženiu pomohli vlani aj košickí oceliari.

"Vašu pomoc i to, že na nás zamestnanci vašej spoločnosti myslia, si mimoriadne ceníme," vraví P. Krcho, ktorý je mimochodom i členom Európskeho výboru pre starostlivosť o matku a dieťa. "Aj vďaka vašej podpore pribudlo na našu kliniku vlani špecializované zariadenie na stimuláciu a resuscitáciu novorodencov. Panda, taký má názov, je na Slovensku prvá. Kontroluje a upozorňuje lekára a sestru na hodnoty kyslíka a tlaku vzduchu používaných pri podpore adaptačného procesu v prvých minútach života novorodencov. Aj týmto spôsobom sa predchádza toxickým účinkom kyslíka a neprimeraného tlaku vzduchu v dýchacích cestách. Som veľmi rád, že ho máme." A na vysvetlenie tiež dodáva, že medicínska veda dnes dáva oveľa väčší dôraz než v minulosti na to, aký kyslík sa pri starostlivosti o rizikových novorodencov používa. "Kyslík je totiž nebezpečný liek. Potrebujeme ho k životu, dýchame ho, ale ak je vo väčšej koncentrácii, poškodzuje ľudský organizmus, je toxický...Musíme byť opatrní pri jeho dávkovaní. A zvlášť napríklad u detí, ktoré prekonali hypoxiu, neboli dostatočne okysličené." Aj preto je Panda taká dôležitá. Rovnako ako ďalšie prístroje, ktoré plánuje táto nezisková organizácia zakúpiť z dvoch percent darovaných v tomto roku. "Potrebujeme monitorovaciu techniku, ale napríklad aj dávkovacie pumpy, ktorých nikdy nie je dosť," doložil P. Krcho.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...