Vyhľadávanie:

Partneri aj o spolupráci na projekte Steel Park

Partneri aj o spolupráci na projekte Steel Park

Technická univerzita v Košiciach a košické pracoviská SAV otvorili svoje brány

Tí, ktorí prijali pozvanie na Deň otvorených dverí Technickej univerzity v Košiciach, a nebolo ich málo, do metropoly východu merali cestu študenti z približne štyridsiatich škôl z celého Slovenska i z Poľska, si mohli vychutnať zaujímavý program i sprievodné podujatia. Pre študentov organizátori pripravili propagáciu štúdia na jednotlivých fakultách, prehliadku laboratórií a univerzitných pracovísk, pre pedagógov stretnutie výchovných poradcov a predsedov predmetových komisií matematiky zo stredných škôl s prorektorom pre vzdelávanie a prodekanmi jednotlivých fakúlt pre vzdelávanie.

V programe nechýbala ani prezentácia projektu Steel Park, na ktorej so spoločnosťou U. S. Steel Košice participujú Technická univerzita v Košiciach, Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach a košické pracoviská Slovenskej akadémie vied. Peter Horňak, dekan hutníckej fakulty, ktorej odborníci sú priamo zainteresovaní na príprave budúceho Steel parku, priblížil študentom zámer kreatívnej fabriky, pričom okrem iného konštatoval, že Steel park bude po dokončení nesporne unikátnym projektom v Európe. Na exponátoch, ktoré návštevníci nájdu na troch podlažiach budúcej kreatívnej fabriky, pracujú v súčasnosti tímy zo strojníckej fakulty, hutníckej fakulty, fakulty umení a fakulty elektrotechniky a informatiky. S niektorými z nich sa mohli počas dňa otvorených dverí stretnúť aj študenti stredných škôl.

V projektovom tíme Steel Parku sú aj vedci z košických pracovísk Slovenskej akadémie vied, kde bolo počas Týždňa vedy a techniky, od 5. do 8. novembra 2012, mimoriadne rušno. V neurobiologickom ústave, ústave materiálového výskumu, ústave experimentálnej fyziky, parazitologickom ústave i na detašovanom pracovisku Matematického ústavu SAV sa striedali jedna exkurzia za druhou. Podľa slov Jána Gálika navštívilo Neurobiologický ústav SAV, ktorý pre Steel Park pripravuje rôzne interaktívne zaujímavé exponáty, akým sú napríklad Gaussovo magnetické delo alebo prístroje na testovanie elektrickej aktivity svalov, mozgu či srdca, takmer dvesto návštevníkov. Prišli najmä gymnazisti z Košíc, ale aj Popradu, Krompách a študenti zdravotnej školy, ktorí si prezreli jednotlivé laboratóriá, kde si okrem výkladu mohli aj čo to vyskúšať a zoznámiť sa s budúcimi exponátmi v Steel Parku. V budúcich vydaniach Ocele východu vám budeme exponáty a ľudí, ktorí ich pripravujú, postupne predstavovať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...