Vyhľadávanie:

Patríme k popredným výrobcom pocínovaných plechov

Patríme k popredným výrobcom pocínovaných plechov

Na medzinárodnej konferencii zameranej na štruktúry a textúry materiálov mala zastúpenie aj U. S. Steel Košice

V dňoch 24. až 29. augusta boli Drážďany dejiskom prestížnej konferencie ICOTOM 17 (International Conference on Textures of Materials). Toto podujatie, zamerané na problematiku štruktúr a textúr materiálov, najmä kovov a liatin, má vo svete veľké renomé a organizuje sa v trojročných intervaloch na rôznych kontinentoch. Na konferencii sa stretávajú a medzi sebou diskutujú zástupcovia z akademickej obce, ale aj odborníci z rôznych priemyselných odvetví s mnohoročnými praktickými skúsenosťami. Je potešiteľné, že na ostatnom 17. ročníku, na ktorom sa zúčastnilo takmer tristo hostí, mala zastúpenie aj U. S. Steel Košice. Našu firmu reprezentovali špecialista Martin Černík a výskumník a vývojár Peter Vranec z útvaru generálneho manažéra pre Výskum a vývoj USSE.

Konferenciu obohatili dvomi prednáškami zameranými na naše obalové plechy. "Peter Vranec prezentoval poznatky súvisiace s elektrolyticky nanášaným cínom na povrch plechov. Vychádzal z kolektívnej práce, na ktorej sa podieľali okrem nás dvoch významnou mierou aj Roman Gburík, ale aj americký kolega Robert Leggat z Munhallu a metalografka Lucia Hrabčáková. Poslucháčom ponúkol závery z analýz rôznych typov elektrolytov, ktorých zloženie sme v súvislosti so sprísnenou legislatívou na ochranu životného prostredia museli zmeniť. Ja som sa vo svojej prednáške venoval redukcii obalových plechov s ohľadom na elimináciu javu nazývaného ušatenie. Prezentoval som náš vlastný spôsob, ako túto problematiku riešime," informoval o príspevkoch M. Černík. Ako ďalej uviedol, potešilo ho, že po oboch prednáškach sa rozpútala diskusia, ktorej súčasťou bola aj výmena kontaktov s ďalšími účastníkmi zaoberajúcimi sa rovnakou problematikou.

Konferencia ponúkla i mnoho ďalších zaujímavých tém. Medzi účastníkmi boli aj výrobcovia softvéru a techniky potrebnej pre analýzu štruktúr a textúr. Obaja výskumníci majú z konferencie dobrý pocit a sú radi, že sa ich príspevky stretli s pozitívnou odozvou. "Konferencia mi ukázala smer, akým sa pri štúdiu textúr uberať. V Drážďanoch som získal mnoho cenných informácií. Ponúkla tiež obrovskú databázu poznatkov, ktoré môžeme využiť v našej práci," uviedol na margo konferencie P. Vranec. "Prednáškami sme dokázali, že vo výrobe pocínovaného materiálu dosahujeme úroveň popredných svetových producentov," doplnil kolegu M. Černík.

Ďalší ročník konferencie ICOTOM 18 sa uskutoční v roku 2017 v americkom Utahu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...