Vyhľadávanie:

Pietna spomienka na Lajoške

Pietna spomienka na Lajoške

Napriek tomu, že predpoveď počasia na víkend 4. - 5. novembra bola viac ako nepriaznivá, v sobotu bolo predsa len na nástupištiach autobusov smerom do Klátova, Zlatej Idky i na Jahodnú oveľa viac rušnejšie ako po iné soboty. V turistickom oblečení sa tam už od skorého rána zhromažďovali postarší, ale aj skôr narodení milovníci prírody, ktorí sa rôznymi smermi chceli čo najskôr dostať na chatu Lajoška.

Na tejto chate situovanej na hrebeni Volovských vrchov si totiž dali stretnutie na ôsmej pietnej spomienke košických turistov tí, ktorí sa rozhodli vzdať hold tým, ktorí milovali turistiku, ale už nie sú medzi živými. Bolo mrazivé ráno, ale všetci, čo sme sa nezľakli možnosti zažiť na horských chodníčkoch dážď, sneh, či silný vietor, sme si povedali: "Niekto tam hore nás má rád." V Zlatej Idke, vo Vyšnom Klátove, na Jahodnej i v Košickej Belej nás pri vystupovaní z autobusov čakalo príjemné prekvapenie. Slabý vetrík, slniečko a belasá obloha. Teplota mierne pod bodom mrazu však všetkých popohnala do rýchlejšieho tempa chôdze a tak spoločenská miestnosť chaty Lajoška sa začala už okolo pol desiatej zaplňovať prvými návštevníkmi.

Okrem tradičného symbolického pietneho aktu spomienky na všetkých priateľov prírody - turistov, zapálenia sviečok za zvukov pásma hudby a básní pri kaplnke pod chatou, pripadla účastníkom ešte jedna pekná povinnosť. Slávnostne odhaliť pamätnú tabuľu Lájosovi Konrádymu, košickému turistovi, ktorý sa najväčšou mierou zaslúžil o vybudovanie chaty, po ktorom má meno Lajoška. Pamätnú tabuľu prišiel spolu s predsedom Klubu turistov mesta Košice Michalom Vedrödym odhaliť aj Ladislav Andrási. Je jedným z nestorov košického horolezectva, bývalý čs. reprezentant a tréner reprezentácie v skalolezectve, organizátor takých turistických podujatí, ako je napr. Turistrallye (v roku 2006 sa uskutočnil už 12. ročník tohto podujatia).

Len ťažká choroba mu znemožňuje byť aj naďalej v strede mládežníckeho turistického diania v Košiciach. Pri tejto príležitosti mu bol za jeho celoživotnú prácu v prospech turistického hnutia udelený zlatý odznak KST. O jedenástej hodine sa nás zhromaždilo pri kaplnke takmer 150. V mrazivom predpoludní sme chvíľu zostali v zamyslení a tichej spomienke na zosnulých, náš zrak upútali len blikajúce plamienky zapálených sviečok. Aj takéto krátke zastavenie a zamyslenie povznesie dušu, obráti myseľ kamsi k večným hodnotám, ďaleko od každodenného konzumu. Vďaka patrí všetkým, aj tradičným organizátorom turistov z TJ Tepláreň i turistickému oddielu mládeže KRTKO.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...