Vyhľadávanie:

Po guláši hutníkov sa zaprášilo

Po guláši hutníkov sa zaprášilo

Kováci z rúrovne varili v Katovej bašte

Kto sa v uplynulú nedeľu ráno vybral do centra mesta a dal sa „viesť“ svojím nosom za vôňou, ktorá sa „plazila“ ulicami v okolí Miklušovej väznice, zaručene ho priviedla až do „kuchyne“ na nádvorí Katovej bašty, v ktorej šestnásť tímov súťažilo o najlepší košický guláš. Bol medzi nimi aj tím kovákov U. S. Steel Košice z expedície rúrovne, ktorý sa obľúbenej akcie Dňa mesta Košice zúčastnil už po štvrtý raz. „Netajíme, radi by sme vyhrali, ale ak nie, nič sa nedeje. Sme tu kvôli atmosfére a naším gulášom radi potešíme návštevníkov,“ povedal predseda ZO OZ KOVO Radiátory a rúry Ivan Dávid. Spolu s ním sa varešky chytili Štefan Karajoš, Pavol HorňákRudolf Hurban, ktorého podporila manželka Noemi. Na súťaž sa chlapi dobre pripravili. „Minulý rok sme experimentovali s piatimi druhmi mäsa – srnčím, diviačím, jelením, hovädzím a bravčovým, tentoraz sme vsadili len na hovädzie mäso, pridávame údené koleno, domácu klobásu, zemiaky, dobrú papriku, čili korenie,“ prezradil hlavné ingrediencie, ktoré už od ôsmej bublali spolu s kamarátkou cibuľou a neskôr aj s cesnakom v 40-litrovom medenom kotlíku, Štefan Karajoš. „Recept sme zjednodušili, vyskúšame, uvidíme či vyjde,“ poznamenal medzi miešaním váry, do ktorej chlapi investovali vlastné finančné prostriedky. Čochvíľa sa niekto pristavil, okukoval, ovoniaval, mámil kuchárovo gulášové tajomstvo a ochutnával z dobrôt, ktoré si už tradične každý súťažný tím pripravil pre návštevníkov, ale i súperov. Železiari hostili „zákuskom“ – paprikovanou slaninou prešpikovanou cesnakom, pikantnou klobáskou, obľúbeným cottbuským chlebom a výbornými škvarkovými pagáčikmi, ktoré napiekla manželka Ivana Dávida. Nepohrdol ani primátor Košíc Richard Raši, ktorý sa pristavil pri každom súťažnom tíme.

Nálada bola vynikajúca. Pričinila sa o ňu aj country skupina Tennessee, spev, ktorý sa čochvíľa ozýval z niektorej partie kuchárov, ale aj atrakcie pre deti, z ktorých lákalo najmä maľovanie na tvár. Našich prišli povzbudiť rodinní príslušníci i kolegovia odborári. Monika Jeniková z Obal-Servisu, Beatrix Goleňová zo Zušľachťovní a obalovej vetvy či František Ujlaki zo Štábnych útvarov. Ako inak, aj ochutnávali a chválili. „Guláš je fakt dobrý,“ uznanlivo konštatovali. „Pikantný, ale tak akurát.“ Kým porota, v ktorej zasadli okrem primátora mesta aj viceprimátori Renáta Lenártová a Martin Petruško a ako odborný garant šéfkuchár DoubleTree by Hilton Róbert Ragan, začali ochutnávať ten kovácky, ktorý sa skrýval pod súťažným číslom dvanásť, stihli sa do mäkučka uvariť aj zemiaky a halušky, ktoré vlastnoručne vyrobil odborový predák divízneho závodu Radiátory a rúry. Čierny mrak nad hlavami krátko pred poludním neveštil nič dobré. Dážď napokon nemal s kuchármi, ani Košičanmi, ktorí prišli na nádvorie Katovej bašty v hojnom počte, zľutovanie. Spustil sa na ich hlavy a vyhnal ich od misiek s jedlom pod stromy a celtové prístrešky. Ako rýchlo prišiel, tak aj odišiel a mnohí sa rozhodli ešte ostať, aj keď gulášom aspoň zo dna kotlíka sa mohol pohostiť už len málokto. Z vlastného sa neušlo ani všetkým kuchárom z rúrovne.

Z víťazstva sa napokon tešil tím Mestských lesov Košice. Malé sklamanie v tíme železiarov sme síce na chvíľu zacítili, chlapi to však nevzdávajú a o rok chcú šťastie skúsiť znovu. „Zabavili sme sa, potešili aj Košičanov a o to išlo predovšetkým. Napadlo nám, že keby sa k tomu pridala aj nejaká dobrovoľná zbierka, povedzme pre zdravotníctvo, akcia by získala nový rozmer,“ konštatoval odborový predák Ivan Dávid.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...