Vyhľadávanie:

Po nebeských chodníčkoch

Po nebeských chodníčkoch

Turisti z Košíc i okolia vytvorili na Lajoške symbolické pietne miesto

Druhá novembrová sobota patrila spomienke na košických turistov, ktorí už šliapu po nebeských chodníčkoch. Na novom pietnom mieste pod chatou Lajoška odhalili členovia košických turistických klubov a ďalší priaznivci pohybu v prírode mohylku s menami tridsiatich mužov a žien.

„S tradíciou novembrovej pietnej spomienky sme začali v roku 1999, prvý pokus sa ujal,“ hovorí Eva Dučaiová z Klubu turistov mesta Košice. Možnosť pripomenúť si priateľov a známych každý rok využije mnoho ľudí. Dvadsiaty ročník organizoval turistický oddiel mládeže Krtko, pripravil aj pásmo piesní a básní. „Kedysi som zaviedla zvyk, že počas chvíľky ticha môže každý povedať na­hlas meno svojho kamaráta, na ktorého si spomína. Je zaujímavé vidieť, ako sa mnohým zdvihne obočie, že aha, na toho som už skoro zabudol...“ V marci zomrel jeden z nestorov horolezectva v Košiciach Ladislav Andrási. Práve jeho snom bolo postaviť pri kaplnke na Lajoške malú mohylu, aby turisti z Košíc a celého okolia mali na obľúbenej a vyhľadávanej trase miesto, kde môžu vzdať úctu a spomínať. Žiaľ, sen nestihol uskutočniť. „S jeho synom, ktorý vedie jeden z turistických oddielov mládeže, sme sa dohodli, že mu ho splníme. Pri stavbe pomáhal aj Lackov vnuk a mnoho našich kamarátov,“ dodáva Eva Dučaiová. Tak vznikla vlastnými rukami postavená spomienková mohylka, na ktorej sú umiestnené tabuľky s menami prvých 30 turistov a turistiek, ktorí za 20 rokov odišli do večnosti.

Na spoločných brigádach turisti vyhĺbili a spevnili základy, postavili skalnú mohylku, vztýčili masívnu drevenú tabuľu. „Kamene sú z rôznych miest. Jeden špeciálny, rovný, na ktorý sa dajú položiť kahance, sme doniesli zo Skalky nad Nižnou Myšľou. Hore je umiestnená tabuľa, na ktorej sú znaky turistických klubov Košíc a košického okolia, malé motto a prvých 30 kovových tabuliek s menami,“ vysvetľuje Eva Dučaiová. Sú medzi nimi aj členovia niekdajšej TJ VSŽ, neskôr Klubu turistov Víkend. V ňom boli členmi temer samí zamestnanci huty. Na tabuli majú svoju menovku napríklad aj Marián Konečný (1945 - 2007) - obetavý kamarát, organizátor vždy pripravený pomôcť; Milan Cocher (1937 - 2007) - dlhoročný organizátor, ktorý sa venoval najmä cykloturistike; Pavol Kuzevič (1941 - 2010); Karol Hrubý (1932 - 2010) - dlhoročný organizátor lunochodeckých vychádzok; Milan Mišura (1934 - 2004).
Na lúke pod chatou Lajoška sa pri kaplnke zvykne pristaviť každý, kto na Prednú Holicu doputuje – či od Jahodnej, z Kojšovskej hole, Klatova. Kaplniek bolo kedysi po trase starej spišskej cesty viac. Boli to pútnické kaplnky, na ceste do Levoče sa v nich pútnici vedeli cez noc ukryť. Jedna stála aj na Jahodnej, ďalšia – dodnes zachovaná - na Lajoške. Symbolické pietne miesto turistov dáva odteraz každému možnosť pripomenúť si ľudí, pre ktorých bola príroda najkrajším chrámom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...