Vyhľadávanie:

Slanský hrad a jeho okolie

Slanský hrad a jeho okolie

Tip na víkend

Vychádzka je vhodná na kratšie jesenné dni s neistým počasím. V Slanci pri kostole sa nachádza pamätník obetiam vojen 20. storočia a informačné tabule o dejinách obce. Vyzbrojení novými informáciami pokračujeme cestičkou priamo do historického parku. Založila ho začiatkom 19. storočia rodina Forgáčovcov, ktorej patril už zaniknutý kaštieľ. Gróf Forgáč znášal do parku dreviny z celého sveta. Park však po zániku kaštieľa začal chátrať. Pred niekoľkými rokmi ho revitalizovali, osadili informačné tabule o dejinách hradu, o zaniknutom kaštieli i o samotnom parku. Z exotických drevín najväčšiu pozornosť púta sekvojovec mamutí, ktorého kmeň neoblapia ani dvaja dospelí muži. Okrem toho tu rastie aj exotická sofora japonská alebo z Turecka dovezený červený buk, prehistorické ginko, platany a mohutné lipy.

Z parku nás cestička po červenej značke privedie na hradný kopec k zrúcanine hradu. Prístup je čiastočne obmedzený, pretože hrad sa konečne dočkal svojej záchrany. Na vežu Nebojsa sa vrátila strecha a spevňujú sa múry, ktoré prežili až do dnešných dní. Z hradu sa vrátime po červenej značke a pokračujeme smerom na Slanské sedlo. Chodník nás privedie k Trstinovému jazierku, ktoré už pomaly zarastá, ale stále je známe výskytom vzácnych mlokov. Od jazierka odbočíme doľava na ulicu medzi domy a vrátime sa na hlavnú cestu a po nej späť k parku. Ak sme prišli do Slanca autom, môžeme sa do Košíc vrátiť menej využívanou malebnou cestou cez Slančík a Ruskov. V Ruskove stojí za zastávku pamätná lipa, ktorá bola zasadená pri príležitosti 10. výročia prvej republiky v roku 1928. Lipa stojí priamo na našej trase pred budovou pošty na Slančíckej ulici 77. Pod stromom sa nachádza aj kamenná mohylka pripomínajúca túto udalosť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...