Vyhľadávanie:

Podarilo sa prebudiť skrytý talent

Podarilo sa prebudiť skrytý talent

Hutníci a umelci, ktorí spoločne maľovali v Medzeve, predstavujú svoje diela v Dome umenia v Košiciach

Sedem dní pracovali v nádhernom a tichom prostredí Medzeva. Na maliarskom plenéri pod rukami talentovaných hutníkov a profesionálnych umelcov vznikali diela, ktoré si dnes môžete pozrieť aj vy. Dovedna tridsať dva obrazov a desať keramických výrobkov tvorí expozíciu výstavy Hutníci maľujú s umelcami, ktorú otvorili v priestoroch Domu umenia v Košiciach minulý týždeň v stredu, 3. októbra 2012. Vernisáž, na ktorej sa okrem hlavných aktérov - profesionálnych a amatérskych maliarov a ich blízkych, zúčastnili aj prezident spoločnosti U. S. Steel Košice David J. Rintoul s manželkou Mary, viceprezidentka pre riadenie externých služieb a vzťahov Elena Petrášková a viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák, oslovila. Nútila postáť chvíľku pred každým obrazom a hodnotiť. A nad nejedným "hutníckym" konštatovať, že sa podarilo prebudiť skrytý talent.

Riaditeľ Štátnej filharmónie Košice Július Klein v úvodom príhovore ocenil, že si košická oceliareň vybrala za miesto výstavy už po tretíkrát Dom umenia v Košiciach. "Sme radi, že tieto diela budú najbližšie dni spríjemňovať večerné koncerty nielen Štátnej filharmónie, ale aj iných súborov," uviedol. Prezident spoločnosti U. S. Steel Košice David J. Rintoul, ktorý výstavu otvoril pripomenul, že plenér Hutníci maľujú s umelcami sa uskutočnil už po ôsmy raz a čoraz viac získava na obľube. "Profesionálni výtvarníci sa stretli so zamestnancami firmy a vytvorili to, čo tu teraz vidíte," prihovoril sa účastníkom vernisáže. "Námety čerpali z fabriky, ale aj iných oblastí, výborne sa zhostili aj témy Svetlá Paríža, ktorá bude ústredným motívom nášho budúcoročného bálu. Výtvarníci medzi seba prijali aj tri deti z Detského domova v Podolínci a jeho riaditeľa. Tvorivej atmosfére, ktorá vládla v Medzeve, sa nedalo odolať. Dôkazom toho je aj malé dielko, ktoré namaľovala v spolupráci s Mikulášom Lovackým moja manželka Mary. Celé podujatie bude kulminovať na bále U. S. Steel Košice začiatkom budúceho roka, keď všetky diela pôjdu do aukcie. Príjmy z nej venujeme, tak ako po iné roky, zdravotníckemu zariadeniu. Tentoraz to bude Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach," oznámil prezident.

V hodnotiacom komentári kurátor výstavy, výtvarník Andrej Gore, nešetril na adresu hutníkov-maliarov slovami chvály. "Pre talentovaného Mariána Vargu je charakteristický expresívny prejav. Ján Kisucký, okrem toho, že vie dobre fotografovať, aj pekne maľuje, jeho fotografie na plátne sú skutočne vydarené. Lenka Hricková - v ostatnom čase najvýraznejší talent v radoch zamestnancov U. S. Steel Košice. Katka Matinová vyniká v dekoratívnej maľbe, ale zároveň koketuje aj s abstrakciou. Kristína Záthureczká je medzi amatérskymi výtvarníkmi výnimočným zjavom, jej diela získavajú rôzne ocenenia. Jánovi Perželovi nerobí problém namaľovať krajinky, ale ani abstrakciu. Je naozaj dobrý! Prvýkrát sa na plenéri zúčastnila Inga Pisková, pre ktorú, zdá sa, bude charakteristická insitná maľba. Beáta Pitoráková bola na plenéri druhýkrát a v jej prípade je radosť vidieť, ako niekto, kto sa venuje maľbe, rastie. Jej práce zapadajú do abstrakcie. Nedá mi nespomenúť Janku Šlosárovú, organizátorku plenéra, ktorej obrazy tu síce nevidíme, ale jej výtvarné cítenie pretavené do obrazov poteší každú dušu."

Ak si výstavu nenecháte ujsť, poteší aj tú vašu. Možno vás oslovia tanečnice Pavla Kvoriaka, osamelý strom Mary Rintoulovej, abstraktné obrazy Beáty Pitorákovej, Eiffelova veža v podaní Mikuláša Lovackého, či Lenky Hrickovej, záplava lekien Mariána Vargu, víťazný oblúk Jána Peržela, parížska kaviareň Kristíny Záthureczkej, dievča na vernisáži Evy Ondovej, či fotografie na plátne od Jána Kisuckého, kvety Janky Onuškovej a Evy Svrčekovej, motýľ Ingy Piskovej, stromy Štefana Straku, nehovoriac už o obrazoch Daniela Tatarku a Andreja Goreho, alebo keramiky Igora Macáka.

Ako hodnotí výstavu a prácu maliarov-hutníkov organizátorka plenéra z Vonkajších vzťahov U. S. Steel Košice Jana Šlosárová? "Stretli sme sa v roku 2004. Od tej doby ich pozorujem. Učia sa a rastú, sú z nich samostatní, spoľahliví, maľujúci hutníci. Odviedli veľmi dobrú prácu, aj tohtoročné diela môžeme smelo ponúknuť v aukcii. Teším sa na budúcoročný maliarsky plenér, znovu sa pokúsim vytvoriť dobrú pracovnú atmosféru v oáze ticha a pozitívnej energie v Doškoľovacom stredisku U. S. Steel Košice v Medzeve." Ak patrí maľovanie aj k vašim záľubám a radi by ste získali v tejto oblasti nové skúsenosti a naučili sa nové techniky i výtvarné postupy, dajte o sebe vedieť. Kontaktujte Janu Šlosárovú na tel. čísle 673 08 25.

Výstava Hutníci maľujú s umelcami potrvá v Dome umenia v Košiciach do 25. októbra tohto roku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...