Vyhľadávanie:

Podeľ sa o život, daruj krv

Podeľ sa o život, daruj krv

Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi ocenili mnohonásobných darcov

V predvečer Svetového dňa darcov krvi, ktorý si pripomíname od roku 2004 14. júna v súvislosti s narodením Karla Landsteinera, lekára a nositeľa Nobelovej ceny za medicínu a fyziológiu za určenie systému štyroch krvných skupín a spoluobjaviteľa Rh faktora, ocenil Slovenský Červený kríž, územný spolok Košice – mesto, 68 bezpríspevkových darcov krvi plaketami MUDr. Jana Janského a medailou profesora Jána Kňazovického.

• Krv pomáha zachrániť milióny životov ročne

Slávnostné oceňovanie mnohonásobných darcov krvi sa konalo v pondelok 13. júna 2016 popoludní v obradnej sieni MČ Košice – Staré mesto za účasti predsedníčky ÚzS SČK Košice-mesto Ivety Marinovej a ďalších zástupcov SČK. Heslo tohtoročnej kampane Podeľ sa o život, daruj krv upozorňuje na dôležitú úlohu dobrovoľného darcovstva krvi, povzbudzuje ľudí k pravidelnému darovaniu krvi a poukazuje na spojenie nás všetkých – krvou. Transfúzie krvi a krvných produktov pomáhajú zachrániť milióny životov ročne. Môžu pomôcť pacientom trpiacim život ohrozujúcimi stavmi žiť dlhšie a s vyššou kvalitou života a podporiť komplexné liečebné postupy. Majú tiež zásadnú život zachraňujúcu úlohu v starostlivosti o zdravie a prežitie počas prírodných alebo človekom navodených katastrof.

 • Železiari sú veľkou zásobárňou darcov

Už tradične boli v skupine ocenených aj darcovia krvi z U. S. Steel Košice, ktorým sa prišli poďakovať za ich humánnosť generálna manažérka pre motiváciu a vzťahy s odborovými organizáciami Adriana Mihálová a vrchná sestra hematologicko-transfúziologického oddelenia polikliniky Nemocnice Košice – Šaca a.s. 1. súkromnej nemocnice vo Vstupnom areáli USSK Edita Petrášová.

Medailu profesora Jána Kňazovického za sto bezpríspevkových odberov krvi si prevzal Miroslav Janitor, zámočník v divíznom závode Mechanika. Darcom krvi je tri desiatky rokov a ako nám povedal, ak bude zdravý, chce pokračovať. „Zvykol som si chodiť darovať krv pravidelne, beriem to už ako samozrejmosť. Keď príde čas, idem,“ konštatoval bez veľkých slov.

Podobne skromne hovorili aj ocenení za osemdesiatnásobné darcovstvo krvi. V šestici, ktorá si prevzala Diamantové plakety prof. Jana Janského, boli štyria zamestnanci U. S. Steel Košice. Peter Plachetka, operátor zvárania v DZ Zušľachťovne a obalová vetva, sa k darcovstvu dostal pred dvadsiatimi šiestimi rokmi, teda v čase, keď začal pracovať v železiarňach, ktoré boli od začiatku veľkou zásobárňou darcov krvi. „Myšlienka pomôcť sa však vo mne zrodila, myslím, oveľa skôr,“ zaspomínal si. „Keď som mal trinásť – štrnásť rokov moja malá sestra potrebovala krv. Nemohol som ju samozrejme darovať, ale povedal som si, že keď už budem môcť, tak sa určite k darcom pridám. To, čo poviem, môže niekomu znieť už ako také klišé, ale pre mňa sa darcovstvo spája predovšetkým s dobrým pocitom, že voľakomu pomôžem.“ A niektoré momenty mu výrazne utkveli v pamäti, ako ten spred rokov. „Sedel som v čakárni na transfúziológii, keď vošiel muž ťažko zakrývajúci slzy a poprosil nás, či by niekto nemohol pomôcť jeho dcére, ktorá porodila trojičky a leží v kóme. Bolo to silné... Okamžite som sa ponúkol.“

Špecialista Ján Kendera z útvaru generálneho manažéra pre environment iba nedávno, počas firemných dní dobrovoľníkov, absolvoval svoj osemdesiaty odber krvi. „Ak mi bude zdravie slúžiť krv chcem, samozrejme, darovať aj naďalej,“ povedal nám s úsmevom a dodatkom, že o ňom si už všetko mohli oceliari prečítať v našich novinách, ktoré o Hutníckej kvapke krvi informovali. A tak už iba skratkovito - darcom je od vysokoškolských štúdií, pravidelným sa stal tu v železiarňach.

Ďalší „diamantový darca“, energetik Stanislav Štefáni, prišiel na oceňovanie s manželkou Irenou. Ako sa ukázalo, neprišla ho iba podporiť, ale aj prevziať si striebornú Janského plaketu za dvadsať bezpríspevkových odberov krvi. „Nabudúce donesiem aj syna,“ vtipkoval S. Štefáni. „Zatiaľ ešte krv nedaroval, bojí sa, ale ja ho presvedčím. Tak ako mňa otec, ktorý bol držiteľom zlatej Janského plakety.“ Darcovstvo majú skrátka v rodine. „Ja som začal ako osemnásťročný. U nás v Kecerovciach, kde sme bývali, to bolo tak: lekár objednal autobus a išlo sa do Košíc na transfúzku hromadne. Po návrate sme mali vždy malé posedenie, takže to bola aj spoločenská udalosť,“ vysvetlil a dodal, že ak by počas predchádzajúcich rokov nemal drobné výpadky spôsobené operáciou kolena a inými okolnosťami, mohol si na konto pripísať už možno aj sto odberov. „Dúfam, že sa mi to podarí. Cítim sa po zdravotnej stránke dobre a tak budem pokračovať,“ priblížil svoje ďalšie plány týkajúce sa darcovstva krvi.

Viazač- žeriavnik Pavol Gavura z divízneho závodu Expedícia si po diamantovú medailu „odskočil“ zo Zemplínskej Teplice, kde býva, pred nočnou pracovnou zmenou. „Byť darcom je dobrý pocit, človek to nerobí preto, aby bol vyzdvihnutý,“ reagoval na náš záujem osemdesiatpäťnásobný darca krvi. „Robím to preto, že chcem pomôcť. A verím, že to tak bude ešte dlho.“

Ďalší železiari si prevzali zlatú plaketu Jana Janského za 30 (ženy) a 40-násobné bezpríspevkové darcovstvo krvi a striebornú plaketu Jana Janského za 20-násobné darovanie krvi.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...