Vyhľadávanie:

Poďme šetriť krok za krokom

Poďme šetriť krok za krokom

Rady pre domácnosti, zamestnancov i firmy prináša nová národná kampaň Šetríme pre nás.

Odporučení, ako šetriť energie a peňaženku, nie je nikdy dosť. Prinášame ich pravidelne aj na X App Košice v sekcii Šetríme energie.

Novú kampaň Šetríme pre nás odštartovalo v decembri aj Ministerstvo hospodárstva SR. Odborníci na energie v nej radia, ako znižovať spotrebu energie a ušetriť. Rady smerujú tak k domácnostiam, ako aj k zamestnancom a firmám.

Vedeli ste, že domácnosti na Slovensku najviac energie spotrebujú na vykurovanie? Je to až 73 %. Zavedenie úsporných opatrení pri tejto položke teda najvýraznejšie ovplyvní finálny účet.

Na ohrev vody ďalej podľa prieskumu Eurostatu domácnosti  vynaložia približne 12 %, na osvetlenie a spotrebiče asi 10 % a varenie 4 %.

Ako prvé odborníci radia sledovať si spotrebu energie v ročných faktúrach a porovnať sa s ostatnými, aby sme vedeli, ako na tom sme. Stačí pozrieť do vyúčtovacej faktúry za elektrinu, kde popri údaji o spotrebe elektriny v konkrétnom roku a spotrebe v roku predchádzajúcom je uvedená aj priemerná spotreba domácností s rovnakou sadzbou.

Vedeli ste, že 2500 kWh je priemerná spotreba elektrickej energie v domácnosti s bežnými spotrebičmi, ktorá ale elektrinu nevyužíva na ohrev vody a vykurovanie?

Na webe kampane Šetríme pre nás je množstvo užitočných rád. Opäť aj tá, že najlacnejšie je zmeniť naše správanie a používať energiu efektívne. Že aj menšia investícia, napr. do výmeny alebo utesnenia okien, pomôže znížiť spotrebu o niekoľko percent. Že väčšie investície do obnoviteľných zdrojov energie má zmysel zvažovať až po tom, čo sme sa naučili správať energeticky zodpovedne. Podľa Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktorá poskytovala zamestnancom USSK konzultácie tento rok aj počas Family Safety Day, sa to týka domácností s priemernou spotrebou 6000 kWh.

 www.setrimeprenas.sk

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...