Vyhľadávanie:

Podolínčania s ďalším prvenstvom

Podolínčania s ďalším prvenstvom

Premiérové Košické Benátky na Sídlisku Nad jazerom pritiahli mnoho divákov

Košické Benátky patria v rámci osláv Dňa mesta Košice nepochybne k najpopulárnejším podujatiam. Prehliadka alegorických plavidiel doteraz vždy prilákala množstvo obdivovateľov. Predošlé tri ročníky sa konali na Rybe na Aničke, no tentoraz sa organizátori rozhodli, že akciu presmerujú na Sídlisko Nad jazerom. Miestna vodná plocha zaručovala široký priestor na prezentáciu plavidiel i dostatok miesta pre zvedavých divákov.

Už tradičnými účastníkmi Košických Benátok sú naši kamaráti z Detského domova sv. Klementína Hofbauera z Podolínca. Nevynechali zatiaľ ani jeden ročník a na Jazero prišli i tentoraz. Zdobila ich skvostná bilancia – dve prvé miesta a jedno druhé. Zatiaľ vždy predviedli originálny nápad a postarali sa o skvelú atmosféru. Nesklamali ani tentoraz. „Výpravu“ tridsiatich detí a siedmich dospelých viedol vždy dobre naladený riaditeľ Štefan Straka. Neskrýval, že opäť majú vysoké ambície. Základ ich plavidla tvorili, ako zakaždým, dva gumené člny, na ktoré umiestnili dve makety bielych koní a do zadnej časti lode voz s plachtou. „Náš nápad vychádza z nešťastnej lásky mladej Cigánky a Cigána. Ich rodičia im bránili v svadbe a tak sa premenili na dva biele kone a vydali sa žiť svoj život do neba. Ukážeme cigánsky sen,“ nechal sa počuť riaditeľ a vzápätí ukázal na svojho kolegu Slava. „To on s tým nápadom prišiel. Boli sme na stavbe, keď mu v hlave skrsla myšlienka koní a voza. Hneď sme začali kresliť návrh lode na obaly od pizze,“ so smiechom prezradil okolnosti, za akých sa nápad zrodil. A treba povedať, že Podolínčania opäť ukázali svoje majstrovstvo. Precíznu konštrukciu voza a makety koní urobili chlapi a výzdobu lode prenechali ženám. Tie vyrobili originálnu rómsku vlajku, ktorú dopĺňala zástava detského domova a na stožiar pripevnili aj logo U. S. Steel Košice. Výstavba plavidla trvala týždeň a podieľal sa na nej celý detský domov.

Štvrtý ročník Košických Benátok priniesol okrem zmeny miesta aj jedno ďalšie prvenstvo. Súťaže sa zúčastnilo historicky najviac plavidiel. Zabojovať o víťazstvo a získať Vodnícky certifikát prišlo dovedna 24 tímov. Niektoré nápady sa opakovali z minulého roka, no diváci mali možnosť vidieť aj mnoho noviniek. Lode vyplávali na vodnú hladinu o trištvrte na osem spolu so západom slnka. Benátsku atmosféru dotvárali aj osvetlenia plavidiel. Porota najprv hodnotila vzhľad lodí a v druhom kole im merala čas, za aký prešli vytýčenú trať. Loďky sa „špacírovali“ po vodnej hladine pred zrakmi niekoľkých stovák povzbudzujúcich divákov. Vždy pri spomenutí mena „detský domov Podolínec“ sa z brehu ozval veľký hurhaj, keď chlapci a dievčatá hlasne povzbudzovali svojich šiestich kamarátov na lodi. Konkurenciu mali zdatnú. O prvenstvo sa bili napríklad s vikingskou loďou, sanitkou, tučniakom, autobusom, či s loďou vyrobenou z PET fliaš, ktorú rovnako ako vlani predstavil tím z košických lesov. Ale i s ďalšími. Súperom Podolínčanov bol napríklad i primátor mesta Richard Raši. Na vode reprezentoval hlavného organizátora – Mesto Košice.

Porota mala skutočne ťažkú úlohu, vybrať zo silnej konkurencie nebolo jednoduché. Nakoniec ocenili poltucet najlepších. Na šiestom mieste skončila posádka Mestskej časti Košice-Barca, na piatom Mestské lesy Košice a na štvrtej priečke Mestská časť Košice-Západ. Jej tím sa postaral o veľmi pekné gesto, keď svoju výhru iPod venoval deťom z Podolínca.

Napätie medzi divákmi i súťažiacimi stúpalo, ostávalo vyhlásiť najlepšiu trojicu. Na bronzovej priečke sa umiestnil tím zo Základnej školy Jenisejská a na druhom Košická záchranka s plavidlom pripomínajúcim sanitku. Čakalo sa na vyhlásenie víťaza. Keď moderátor vyslovil meno detského domova, zavládol ošiaľ radosti. Podolínčania dokázali obhájiť minuloročné víťazstvo a opäť (zaslúžene) zvíťazili. Odniesli si okrem Vodníckeho certifikátu aj iPod, teleskopickú selfie tyčku a digitálny fotoaparát. „Museli sme zvíťaziť, keď sme sa sem už dotrepali,“ vtipne okomentoval prvenstvo humorom jemu vlastným riaditeľ detského domova Š. Straka.

Cesta domov bola pre Podolínčanov určite veselá. Tretie prvenstvo za ostatné štyri roky, to sa len tak nevidí. Už teraz sme zvedaví, s čím sa predstavia o rok.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...