Vyhľadávanie:

Podporili sme 9. Stredoeurópsky popáleninový kongres

Podporili sme 9. Stredoeurópsky popáleninový kongres

V dňoch 21. - 22. septembra 2023 sa v Košiciach uskutoční 9. Stredoeurópsky popáleninový kongres.

Jeho usporiadanie finančne podporila aj Nadácia U. S. Steel Košice.

Ako sa vyjadrila MUDr. Soňa Babjáková, lekárka z Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Nemocnice AGEL Košice-Šaca a členka organizačného výboru,  tohto odborného podujatia sa zúčastní viacero významných osobností súčasnej popáleninovej medicíny.

Naša klinika tento kongres organizuje približne každých 5 rokov, pričom sa periodicky striedame s troma popáleninovými centrami v Českej republike. Stredoeurópsky je preto, lebo združuje účastníkov z okolitých krajín, ale vždy sú pozvaní aj hostia zo vzdialenejších častí Európy, prípadne zo zámoria. Podarilo sa nám zostaviť pomerne zaujímavý program rozložený počas dvoch dní do 7 blokov. Už v prvom z nich určite zaujme svojou prednáškou o skúsenostiach s rekonštrukciou vojnových poranení a termických úrazov profesor Serghij Slesarenko, tiež člen EBA a šéf popáleninového centra v Dnipre, ktoré je najbližšie k frontovej línii v súčasnosti stále prebiehajúcej vojny na Ukrajine. Do Dnipra zvážajú najťažšie popálených vojakov z celého Donbasu. Prvých pacientov z bojiska im priviezli už v máji 2014 z Mariupoľa a vo februári 2022 prešla ich nemocnica kompletne na vojnovú medicínu, museli vytvoriť nový systém lekárskych brigád, konzílií aj logistiky. Museli začať riešiť vojnové poranenia spôsobené súčasnými zbraňami, medzi ktoré patria aj fosforové bomby spôsobujúce veľmi komplikované popáleniny, keďže biely fosfor v rane je takmer neuhasiteľný. Zaujímavú prednášku o použití lalokových plastík pri vojnových poraneniach rúk bude mať určite aj profesor Ihor Stoianovskyi z popálenín v Ľvove. Profesor Lipový z brnenských popálenín sa už roky aktívne venuje sledovaniu vývoja a testovania rôznych antimikrobiálnych látok pre lokálne aj celkové použitie, keďže nárast multirezistentných bakteriálnych kmeňov v popáleninovej medicíne spôsobuje v súčasnosti takmer neriešiteľný rébus pri výbere antibiotík pre ťažko chorého pacienta. Takže sme veľmi zvedaví, s čím sa podelí vo svojej prednáške. Predpokladáme, že určite zaujmú aj ďalší prednášajúci z Českej republiky a z Maďarska,“ uviedla MUDr. Soňa Babjáková.

Centrum pre liečbu popálenín vzniklo v nemocnici v  Šaci v roku 1971. Toto oddelenie vzniklo aj kvôli nášmu hutníckemu podniku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...