Vyhľadávanie:

Podporiť Košice pri uchádzaní sa o titul Európske hlavné mesto kultúry 2013 môžeme všetci

Podporiť Košice pri uchádzaní sa o titul Európske hlavné mesto kultúry 2013 môžeme všetci

Jedným z príspevkov hutníkov k snahe Košíc získať prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry 2013 je aj pripravovaný projekt Plávajme Európou, ktorý sa začne už o necelý mesiac, 1. novembra. Netradičným spôsobom, pri ktorom nesporne urobíme niečo aj pre svoje zdravie, kondíciu a životný štýl, môžeme prispieť k tomu, že naše mesto bude vo svojom snažení úspešné. Aj vďaka nám, košickým oceliarom a obyvateľom východoslovenskej metropoly.

PRAVIDLÁ ALEBO AKO NA TO?
Budete si môcť vybrať medzi šestnástimi mestami krajín Európskej únie. Niektoré sú blízko, iné vzdialenejšie. Záleží len na vás, ktoré z nich si zvolíte. Nie je podstatné, či ste plavcom rok, dva alebo už veľmi dávno. Radíme však, aby ste svoje schopnosti a časové možnosti prispôsobili vzdialenosti, ktorú mienite zdolať, pretože budete mať na to iba jeden mesiac. Výhodou je, že program, určený pre ľudí od 18 rokov, umožňuje každému z účastníkov napredovať vlastným tempom. Vybrať si môže pritom z rôznych plaveckých štýlov - kraul, znak, prsia alebo motýlik.

REGISTRÁCIA
Termín registrácie: 8. - 21. októbra 2007
Zaregistrovať sa možno tromi spôsobmi.
1. Vyplnením prihlášky (meno, priezvisko, vek, pracovisko, telefón, destinácia), ktorú treba doručiť do Ocele východu. A to buď poštou, osobne alebo prostredníctvom schránky, ktorá sa nachádza v priestoroch vrátnice č. 2A
2. elektronicky, na adrese: STvrdonova@sk.uss.com
3. priamo v plavárni

POSTUP V PLAVÁRNI
Program potrvá od 1. do 30. novembra 2007. Mestská krytá plaváreň na ul. Protifašistických bojovníkov č. 4 bude otvorená každý deň pre tých, ktorí sa rozhodnú zapojiť do projektu a plávať v 25 alebo 50-metrovom bazéne, a to v čase, ktorý zverejníme na budúci týždeň.
Pri každej návšteve plavárne sa ohlásite u asistentky, ktorá bude váš progres a výkony zaznamenávať na vašom osobnom liste, až pokým nedoplávate do cieľa, mesta, ktoré ste si vybrali.
Čo je jedno kolo? Ak sa rozhodnete pre 50-metrový bazén, jedno kolo znamená jeho 2 dĺžky, teda tam a späť. Pri 25-metrovom bazéne predstavuje jedno kolo 4 dĺžky. Ak si, napríklad, zvolíte Budapešť, musíte preplávať 50-metrový bazén tam a späť 100-krát. V tabuľke nájdete pri jednotlivých mestách kilometrové vzdialenosti i počet kôl, ktoré treba preplávať. Na vstupné do bazénu môžete využiť aj Relaxpass poukážky.
PRAHA - PRAGUE
Stovežatá Matka miest. Hlavné mesto Českej republiky. Hradčany, Malá Strana, Karlov most, Staromestský orloj. Len máloktoré mesto ponúka to, čo Praha. Je zážitkom sama o sebe. Viac než 20 múzeí a takmer 100 galérií a výstavných sál z nej robí mesto nečakaných a neobyčajných radostí.
Na ceste z Košíc do Prahy v Českej republike precestujete vzdušnou čiarou 533 kilometrov alebo 331 míľ.
Do Prahy treba preplávať 175 kôl.

VIEDEŇ - VIENNA
Nádherné mesto na Dunaji. Tu nachádzali inšpiráciu umelci, ktorých diela pretrvali storočia. J. Haydn, L. W. Beethoven. W. A. Mozart, F. Schubert, G. Mahler, J. Brahms, J. Strauss... Pýši sa nesmiernym počtom pamätníkov, palácov, múzeí a artefaktov zo všetkých kútov sveta a všetkých historických období.
Na ceste z Košíc do Viedne v Rakúsku precestujete vzdušnou čiarou 367 kilometrov alebo 228 míľ.
Do Viedne treba preplávať 125 kôl.

RÍM - ROME
Večné mesto, dielo Romula a Réma. Tu vedú všetky cesty. Jeho dejiny zaznamenávajú rozpadajúce sa stĺpy antickej ríše, stredoveké uličky s renesančnými palácmi a barokovými vežičkami. Chrám sv. Petra s kopulou od Michelangela, Kapitolské múzeum s legendárnou sochou Diskobola, Koloseum... Nádherná pastva pre dušu.
Na ceste z Košíc do Ríma v Taliansku precestujete vzdušnou čiarou 1036 kilometrov alebo 644 míľ.
Do Ríma treba preplávať 250 kôl.

BENÁTKY - VENICE
Romantické starobylé mesto, v ktorom akoby sa zastavil čas. Vybudované na ostrovčekoch medzi vodami Jadranského mora. S nádherným Námestím sv. Marka, tradičnými gondolami, svetoznámym karnevalom, najstarším medzinárodným filmovým festivalom na svete i najväčšou svetovou výstavou súčasného umenia.
Na ceste z Košíc do Benátok v Taliansku precestujete vzdušnou čiarou 767 kilometrov alebo 476 míľ.
Do Benátok treba preplávať 225 kôl.

BRUSEL - BRUSEL
Hlavné mesto Európy. Sídlo najvyšších úradov Európskej únie. Moderné, hrdé na výtvarnú tradíciu renesačných maliarov, ktorí sa preslávili olejomaľbou, charakteristickou zaujatím pre detail a realistickými portrétmi. Takí boli J. V. Eyck, či P. Rubens. Comicsové umenie je rovnakou súčasťou kultúry ako čokoláda a pivo. Kto by nepoznal Šťastného Luka?
Na ceste z Košíc do Bruselu v Belgicku precestujete vzdušnou čiarou 1243 kilometrov alebo 773 míľ.
Do Bruselu treba preplávať 300 kôl.

BUDAPEŠŤ - BUDAPEST
Paríž východu. Budín a Pešť. Najväčšie kúpeľné mesto na svete, s druhým najstarším kamenným mostom cez rieku Dunaj. Bohatú tisícročnú kultúru odrážajú stovky monumentov. Viac než dvesto múzeí, výstavných siení a galérií, ktorých zbierky majú nedoceniteľný význam, ponúkajú návštevníkom dokonalé poznanie histórie i súčasnosti.
Na ceste z Košíc do Budapešti v Maďarsku precestujete vzdušnou čiarou 203 kilometrov alebo 126 míľ.
Do Budapešti treba preplávať 100 kôl.

BERLÍN - BERLIN
Po páde berlínskeho múru a zjednotení Nemecka jedno z najväčších miest Európy, metropola s bohatým politickým, vedeckým, no najmä kultúrnym životom. Len tu môžete obdivovať v Egyptskom múzeu nádherný originál sošky Nofretete a zúčastniť sa na známom Karnevale kultúr s desaťtisícimi účinkujúcimi.
Na ceste z Košíc do Berlína v Nemeckej spolkovej republike precestujete vzdušnou čiarou 707 kilometrov alebo 439 míľ.
Do Berlína treba preplávať 200 kôl.

VARŠAVA - WARSAW
Veľkomesto na Wisle, moderné centrum poľskej kultúry. Kto by uveril, že pred šesťdesiatimi rokmi padlo za obeť ustupujúcim nacistickým vojskám, aby za pomerne krátke obdobie vstalo z popola v celej svojej kráse. Nedá sa nevidieť kráľovský palác, Žigmundov stĺp či barbakán v historickej časti zapísanej do Zoznamu kultúrneho svetového dedičstva UNESCO.
Na ceste z Košíc do Varšavy v Poľskej republike precestujete vzdušnou čiarou 413 kilometrov alebo 257 míľ.
Do Varšavy treba preplávať 150 kôl.

OSLO - OSLO
Hlavné mesto úchvatnej krajiny, kde sú hudba, literatúra, umenie súčasťou duše národa, ktorý pestuje rôzne športy a vzrušene diskutuje o aktuálnych udalostiach. Práve tu vznikla Nobelova cena mieru. Oslo, strážené mohutným hradom, mesto bájnych Vikingov, moreplavcov a bojovníkov, ktorých výbojné plavby kedysi zaviedli až do Ameriky...
Na ceste z Košíc do Osla v Nórsku precestujete vzdušnou čiarou 1418 kilometrov alebo 881 míľ.
Do Osla treba preplávať 350 kôl.

ATÉNY - ATHENS
Podľa legendy vyhrala mesto v dueli s Poseidonom bohyňa múdrosti Athi na. Kedysi dvestoročný rival starobylej Sparty, kolíska európskej kultúry. Tu bolo zavedené, vďaka Solónovej ústave, nové štátne zriadenie - demokracia. Dnes rušná, moderná metropola Grécka s vyše sedemtisícročnou históriou. Jedinečné pamiatky, ktorým tróni slávna Akropolis.
Na ceste z Košíc do Atén v Grécku precestujete vzdušnou čiarou 1222 kilometrov alebo 759 míľ.
Do Atén treba preplávať 275 kôl.

LAS PALMAS (KANÁRSKE OSTROVY - THE CANARIES)
Sedem nádherných, jedinečných ostro vov, z ktorých najstaršie sa nad hladinu mora vynorili pred dvadsiatimi miliónmi rokov. Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, Lanzarote... Vrcholy sopiek zdvihnutých pohybom zemskej kôry z dna Atlantického oceánu. Cieľ nespočetného množstva turistov, dovolenkárov, milovníkov slnka a mora.
Na ceste z Košíc na Kanárske ostrovy precestujete vzdušnou čiarou 3985 kilometrov alebo 2475 míľ.
Do Las Palmas na Kanárskych ostrovoch treba preplávať 442 kôl.

LONDÝN - LONDON
Jedno z najväčších svetových obchodných centier a štyroch najdôležitejších miest na svete. Mesto na Temži, s celým radom turistických atrakcií - Bridge Tower, Buckinghamským palácom, svetoznámym Prírodovedeckým múzeom, Národnou galériou, hvezdárňou v Greenwichi a ďalšími zaujímavosťami, ktorých počet sa zdá byť nekonečný.
Na ceste z Košíc do Londýna v Anglicku precestujete vzdušnou čiarou 1550 kilometrov alebo 963 míľ.
Do Londýna treba preplávať 375 kôl.

LISABON - LISBOA
Kozmopolitná metropola Portugalska s bohatým kultúrnym životom, mnohými múzeami a umeleckými galériami. Krajiny mnohých slávnych moreplavcov, ktorých navigačné schopnosti priniesli pre ľudstvo významné zámorské objavy. Vasco de Gama či Fernao Magalhaes patria k najznámejším.
Na ceste z Košíc do Lisabonu v Portugalsku precestujete vzdušnou čiarou 2664 kilometrov alebo 1655 míľ.
Do Lisabonu treba preplávať 400 kôl.

DUBLIN - DUBLIN
Keltský ekonomický tiger. Baile Átha Cliath - Mesto čierna diera, ležiace v ústí rieky Liffey, kedysi centrum pre vikingský obchod s otrokmi. Dnes mesto plné turistov želajúcich si zažiť trochu slávnej írskej zábavy - craic. Len málokto vie odolať jeho nezameniteľnej a rušnej atmosfére, pubom či predstaveniam pouličných umelcov.
Na ceste z Košíc do Dublinu v Írsku precestujete vzdušnou čiarou 1978 kilometrov alebo 1229 míľ.
Do Dublinu treba preplávať 385 kôl.

AMSTERDAM - AMSTERDAM
Hlavné mesto Holandska, krajiny syrov, čokolády, veterných mlynov, ktorá sa pýši krásnymi piesočnatými plážami, malebnými dedinkami a životom prekypujúcimi mestami s ústretovými ľuďmi ovládajúcimi viac jazykov. Domovina velikána výtvarného umenia Rubensa.
Na ceste z Košíc do Amsterdamu v Holandsku precestujete vzdušnou čiarou 1251 kilometrov alebo 777 míľ.
Do Amsterdamu treba preplávať 325 kôl.

MADRID - MADRID
Španielska perla blízko geografického stredu Zeme, veľkomesto plné kontrastov, v ktorom sa snúbi história s modernou architektúrou. Tu sídlia obdivuhodné a slávne umelecké galérie a mnohé múzeá plné pokladov španielskej histórie, vrátane obrazárne El Prado, ktoré nemajú na svete obdobu. Domov slávneho Realu a Atletica.
Na ceste z Košíc do Madridu v Španielsku precestujete vzdušnou čiarou 2145 kilometrov alebo 1333 míľ.
Do Madridu treba preplávať 390 kôl.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...