Vyhľadávanie:

Pohľad do histórie zimnej olympiády (1)

Pohľad do histórie zimnej olympiády (1)

Po dobrých skúsenostiach s organizovaním siedmych ročníkov letnej olympiády (od roku 1990 do roku 1996) poverilo v roku 1997 vedenie VSŽ a.s. jednu zo spoločností železiarní, a to VSŽ Inžiniering zorganizovať v zimných mesiacoch preteky v obrovskom slalome. Konali sa 27. februára 1997 na Jahodnej ako športové hry zamestnancov spoločnosti skupiny VSŽ. V I. ročníku muži i ženy súťažili v dvoch kategóriách, a to do 40 a nad 40 rokov.

Na štart sa postavilo 122 mužov a 14 žien. Len pre porovnanie vlani štartovalo v IX. ročníku 171 mužov a 28 žien. Už v premiérovom roku sa v cieli merali dosiahnuté časy pretekárov elektronicky a na stupne víťazov sa vtedy postavili Ján Rohár z útvaru Export-Import, Branislav Mlynárik z Teplej valcovne, Roman Göbl zo Sandriku Štós, Vladimír Jančuška z Teplej valcovne, Dušan Krajňák zo Štósu, Ján Lipták z Keramiky, ale aj Ingrid Liptáková z VSŽ Konzult, Eva Syč-Kriváňová z Export-Import, Danka Lakatošová zo Zlievarne, Magdaléna Szabová z Mechaniky, Marta Popovičová z Dopravy a Alžbeta Koláriková z Keramiky. Mená týchto pretekárov sa potom dlho objavovali medzi najlepšími aj v ďalších ročníkoch.

Druhý ročník týchto zimných športových hier v roku 1998 sa už konal o Pohár prezidenta VSŽ a.s. dňa 6. marca v novom lyžiarskom stredisku Plejsy pri Krompachoch. V tom čase bolo už málo snehu, a tak organizátori mali problémy s vytýčením trate. Tam sa zo 130 štartujúcich mužov a žien najlepšími výkonmi už okrem hore spomínaných prezentovali aj Ján Staník, Štefan Planeta a Mária Cingeľová. V roku 1999 sme si termín tretieho ročníka naplánovali na 19. februára, miestom mala byť Kojšovská hoľa. Lenže snehová kalamita nás prinútila sťahovať sa na Jahodnú a museli sme zmeniť aj termín. Po prvý raz bol do programu súťaží zaradený aj beh na lyžiach, ktorý sme pre 52 štartujúcich pripravili dňa 5. marca v bežeckom areáli na Kojšovskej holi.

Pretekári mali na roztápajúcom sa snehu ťažké podmienky, pretože bolo zamračené, pršalo a teplota vystúpila na +3 stupne Celzia. Na stupne víťazov sa z bežkárov v jednotlivých vekových kategóriách postavili Pavol Prokipčák, Bartolomej Ištoňa, Daniel Riemer, Jozef Sciranko, Radovan Marton, Csaba Németh, Jarmila Šuniarová, Katarína Farkašová a Božena Hozová. Preteky v obrovskom slalome sa konali 8. marca na Jahodnej už s novým názvom Zimná olympiáda zamestnancov VSŽ Holding o Pohár prezidenta spoločnosti. Zo 174 lyžiarov u mužov opäť dominovali Ján Rohár a Ján Staník. Po prvý raz v roku 1999 boli aj preteky pre detí v obrovskom slalome o Memoriál Jána Tichého. O ďalších ročníkoch zimnej olympiády budeme informovať v budúcom čísle našich novín.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...